University
دانشگاه شیراز، همچون شیراز، قدیمی و سرآمد!
دانشگاه شیراز، همچون شیراز، قدیمی و سرآمد!
شیراز یکی از شهرهای کهن ایران است که بناهای چند هزار ساله آن، همچون تخت جمشید و پاسارگاد، در جهان معروف است. ولی شهرت شیراز، تنها به این بناهای دیدنی نیست، زیرا این شهر از گذشتههای دور مهد پرورش چهرههای علمی و ادبی ایران بوده که سرآمد آنها، حافظ و سعدی، دو شاعر بزرگ و بینظیر پارسیگوی هستند. جایگاه شیراز باعث شده در این شهر، یکی از قدیمیترین دانشگاههای ایران پایهگذاری شود، دانشگاهی که معمولا در رتبهبندیهای مختلف ملی و بینالمللی جزء پنج دانشگاه اول ایران است.
تاریخچه دانشگاه شیراز
تاسیس دانشگاه شیراز به 1946 برمیگردد. در آن سال موسسهای ایجاد شد که در ابتدا «موسسه عالی بهداشت» نامیده شد، ولی در 1950 به «دانشکده پزشکی» تغییر نام داد. آموزشکده پرستاری و دانشکدههای مهندسی و دامپزشکی نیز در سال 1954 تاسیس شد تا زمینه ارتقای این موسسه به «دانشگاه» فراهم شود.
پس از دعوت از گیلورد هارول، رئیس وقت دانشگاه پنسیلوانیا به ایران، ولی از دانشگاههای ایران بازدید و گزارشی از وضعیت آنها تهیه کرد. وی در این گزارش الگویی برای تاسیس یک دانشگاه جدید در ایران پیشنهاد داده بود. پس از این گزارش، دولت وقت تصمیم گرفت دانشگاه شیراز را که آن زمان «دانشگاه پهلوی» نامیده میشد، به تنها نهاد علمی ایران تبدیل کند که بر اساس سبک آمریکایی برای تحصیلات در مقاطع بالاتر فعالیت میکند. بدین ترتیب بسیاری از موسسات و ادارات این دانشگاه با نظر دانشگاه پنسیلوانیا تاسیس شد و شماری از اعضای هیات علمی این دانشگاه برای تدریس و انجام تحقیقات به شیراز آمدند.
در سال 1969 با تاسیس دانشکده دندانپزشکی، کالج الکترونیک و دانشکده تحصیلات تکمیلی دانشگاه گسترش پیدا کرد. یک سال بعد نیز دانشکدههای حقوق و آموزش به آن اضافه شد تا به یکی از بزرگترین دانشگاههای ایران تبدیل شود.
دانشجویان و دانشکدهها
در حال حاضر 630 رشته تحصیلی در سه مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا در دانشگاه شیراز آموزش داده میشود و تعداد اعضای تماموقت هیات علمی آن، 720 نفر است. تا امروز بیش از 140 هزار نفر از این دانشگاه فارغالتحصیل شدهاند و بیش از 16 هزار نفر مشغول طی دورههای آموزشی مقاطع مختلف آن هستند.
15 دانشکده در حال حاضر در دانشگاه شیراز فعال هستند. علاوه بر این، پنج پژوهشکده علوم اجتماعی، نانوتکنولوژی، بیوتکنولوژی، صنایع نفت و گاز فراساحلی و نجوم، اخترفیزیک و فناوری ابزارهای نجومی در این مرکز دانشگاهی به فعالیتهای تحقیقاتی مشغولند. 17 مرکز و گروه پژوهشی نیز در زمینههای مختلف همچون پژوهشهای جوی و اقیانوسی، فرهنگ اسلامی، مطالعات خشکسالی، گیاهشناسی، پایش هوشمند تصویر و ماشین بینایی، ادبیات کودک، تحقیقات تابش و بیماریهای پرندگان تاسیس شدهاند.
جایگاه بینالمللی دانشگاه شیراز
دانشگاه شیراز در بیشتر روشهای رتبهبندی دانشگاههای جهان، به عنوان یکی از پنج دانشگاه برتر ایران معرفی شده است. در رتبهبندی شانگهای، دانشگاه شیراز در رشتههای مهندسی شیمی، علوم کشاورزی، پزشکی بالینی، بهداشت عمومی و زمینشناسی با کسب رتبه 401 تا 500، در رشته مهندسی برق با کسب رتبه 301 تا 400، در رشتههای علوم و فناوری ابزارآلات و علوم و فناوری غذایی با کسب رتبه 201 تا 300 و در رشته منابع آب با کسب رتبه 101 تا 150، جزء برترین دانشگاههای ایران است.
در رتبهبندی QS سال 2023 نیز دانشگاه شیراز با کسب رتبه جهانی 751 تا 800 موفق شده خود را به عنوان پنجمین دانشگاه برتر ایران معرفی کند. نکته جالب توجه این است که از میان پنج دانشگاه برتر ایران در این رتبهبندی، تنها دانشگاه شیراز در شهری غیر از پایتخت قرار دارد.
دانشگاه شیراز در دیگر نظامهای رتبهبندی نیز جایگاههای مناسبی در میان دانشگاههای ایران کسب کرده است. در رتبهبندی ISC که در سال 2021 منتشر شد، دانشگاه شیراز در حوزه موضوعی علوم طبیعی با رتبه 601 تا 700 و در حوزههای موضوعی «علوم پزشکی و بهداشت» و «مهندسی و فناوری» با رتبه 501 تا 600 در میان دانشگاههای برتر ایران قرار دارد. همچنین این دانشگاه در حوزه موضوعی علوم کشاورزی با کسب رتبه 193 جهانی، خود را به عنوان دومین دانشگاه برتر ایران (پس از دانشگاه تهران) مطرح کرده است.
در رتبهبندی وبومتریک نیز دانشگاه شیراز با کسب رتبه 878 در سطح جهان، به عنوان هشتمین دانشگاه برتر ایران معرفی شده است، در حالی که هر هفت دانشگاه بالاتر از آن، در تهران واقع شدهاند.
در نهایت در شیوه رتبهبندی ملی دانشگاههای ایران بر اساس تعداد مقالات داخلی، دانشگاه شیراز در رتبه هشتم قرار گرفته است.
نام | دانشگاه شیراز، همچون شیراز، قدیمی و سرآمد! |
کشور | ایران |
رتبه جهانی دانشگاه | 301 |
تعداد کل دانشجویان | 16000 |
تماس | 071-36134000 |
وب سایت | https://shirazu.ac.ir/ |
نوع کور رنگی را انتخاب کنید
کوری سرخ کوری سبز کوری آبی قرمز به سختی دیده می شود سبز به سختی دیده می شود آبی به سختی دیده می شود تک رنگ تک رنگ خاصتغییر اندازه فونت:
تغییر فاصله کلمات:
تغییر ارتفاع خط:
نوع ماوس را تغییر دهید: