موزه سکه یزد، روایتگر داستان سکه‌های ایرانی از دوران باستان تا کنون

موزه سکه یزد، روایتگر داستان سکه‌های ایرانی از دوران باستان تا کنون

موزه سکه یزد، روایتگر داستان سکه‌های ایرانی از دوران باستان تا کنون
شهرهای تاریخی، مانند شهر یزد، به خاطر پیشینه فرهنگی غنی خود، برای برخورداری از موزه‌ها قابلیت خوبی دارند. به همین خاطر در شهر یزد موزه‌های زیادی وجود دارد که هر کدام، از زاویه و نگاهی زندگی و فرهنگ مردم این شهر کویری را مورد بررسی قرار داده است. موزه سکه و مردم‌شناسی یزد که در خانه عرب‌زاده این شهر واقع است و به نام موزه سکه حیدرزاده نیز شناخته می‌شود، به صورت تخصصی به نمایش سکه و پول، به عنوان یکی از ارکان مبادلات اقتصادی اختصاص دارد.

موزه سکه و مردم‌شناسی یزد در کجا قرار دارد؟

این موزه در محله فهادان، یکی از قدیمی‌ترین محله‌های این شهر قرار گرفته است. این محله در گذشته به عنوان یکی از محلات اعیان‌نشین یزد به شمار می‌آمد و امروز، آثار تاریخی مهم و پرتعدادی در آن وجود دارد. از آن جا که بیشتر آثار این موزه در طول سال‌های 1956 تا 2004 م. با همت و کوشش حسین حیدرزاده گردآوری شده، موزه را به نام موزه حیدرزاده نام نهاده‌اند. این خانه با زیربنایی حدود 800 متر مربع، به دوران قاجار (قرن هجدهم) مربوط است.

استاد حیدرزاده که بود؟

حسین حیدرزاده در سال 1934 م. در یزد به دنیا آمد و علاوه بر قهرمانی استان یزد در رشته کشتی، در عرصه آموزش کودکان استثنایی نیز فعالیت داشت. وی در کنار معلمی، به ساخت طلا نیز مشغول بود و عمر خود را برای گردآوری آثار مربوط به تمدن کهن ایرانی صرف کرد. از این رو از وی به عنوان پدر موزه ایران نیز یاد می‌کنند. حیدرزاده نهایتا در سال 2021 م. به دلیل عارضه قلبی درگذشت.

ویژگی‌های موزه سکه یزد

موزه سکه و مردم‌شناسی در محل خانه عرب‌زاده قرار دارد. این خانه با زیربنایی حدود 800 متر مربع، به دوران قاجار (قرن نوزدهم) بر می‌گردد. آثار موزه در 10 سالن و یک تالار بزرگ، به نمایش گذاشته شده است.
وجود نزدیک به پنج هزار سکه قدیمی از جنس طلا، نقره، مس و برنج که به دوره‌های پیش از اسلام تا روزگار معاصر تعلق دارد، این موزه را بسیار خاص کرده است.
در کنار سکه‌های موجود در موزه، برخی اقلام مردم‌شناسی مانند ظروف پخت و پز، وسایل تزئینی و برگزاری آیین‌ها نیز در موزه به نمایش گذاشته شده است. هزار شیء مربوط به 42 دوره تاریخی (از دوره هخامنشیان تا کنون) در موزه به چشم می‌خورد. نمونه‌هایی از زیورآلات از جنس نقره، عقیق، کهربا و برنج و اسناد و نسخه‌های خطی نیز در موزه وجود دارد.
وسایل طبخ غذا (دیگ‌های سنگی، مسی و خمره‌ها)، انگشترهای عقیق و برنج، زنجیر، وسایل روشنایی (چراغ‌های پیه‌سوز، فانوس‌های شمعی و نفتی و چراغ‌های هدایت‌کننده قطار)، ده‌ها قفل و ابزار جنگی، دیگر وسایل موجود در موزه به شمار می‌رود.
 
خانه عرب‌زاده یزد
این خانه که امروز میزبان موزه سکه یزد است، در سال 2003 م. در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است و از سال 2004 م. به عنوان موزه سکه یزد یا موزه سکه حیدرزاده شناخته می‌شود. قدمت این بنا به دوره قاجار (قرن نوزدهم) بر می‌گردد.


خانه عرب‌زاده، میزبان موزه سکه یزد

ورودی اصلی این خانه در جنوب شرق بنا قرار دارد و به سوی یک هشتی باز می‌شود. در سمت چپ هشتی، راه‌پله‌ای برای دسترسی به پشت بام وجود دارد. در پایین راه‌پله اصطبل و در سمت راست هشتی راهرویی منتهی به حیاط، ساخته شده است. گچ‌کاری مهم‌ترین تزئین این قسمت خانه است. وجود یک نورگیر، روشنایی بخش ورودی منزل را تامین می‌کند.
حیاط خانه عرب‌زاده مسطیلی جنوبی شمالی است و حوضی بزرگ در میانه آن قرار گرفته است. ورودی هر کدام از اتاق‌هایی که در اطراف حیاط قرار دارند، به شکلی زیبا تزئین شده‌اند. این شیوه تزئین، توازن و تناسبی مثال‌زدنی به ساختمان بخشیده است.
تالار تابستانی خانه که در قسمت شمالی آن قرار گرفته، چند اتاق پنج‌دری و سه‌دری دارد. اتاق پنج‌دری درهایی چوبی با شیشه‌هایی رنگی دارد.
اتاقی به نام «بالاخانه» در عمارت وجود دارد که برای اسکان مهمانان مورد استفاده قرار می‌گرفت. در گوشه خانه، مطبخی بزرگ قرار دارد و زیرزمین در زیر اتاق‌های پنج‌دری واقع شده است.
نام موزه سکه یزد، روایتگر داستان سکه‌های ایرانی از دوران باستان تا کنون
کشور ایران
ناحیهیزد
شهریزد
نوعتاریخی
متن خود را وارد کرده و Enter را فشار دهید

تغییر اندازه فونت:

تغییر فاصله کلمات:

تغییر ارتفاع خط:

نوع ماوس را تغییر دهید: