کاخ‌موزه سعدآباد، مجموعه‌ای از 10 موزه ایرانی

کاخ‌موزه سعدآباد، مجموعه‌ای از 10 موزه ایرانی

کاخ‌موزه سعدآباد، مجموعه‌ای از 10 موزه ایرانی
کاخ سعدآباد تهران در ابتدا به عنوان سکونت‌گاه تابستانی شاهان قاجار (1796 تا 1925 میلادی) شناخته می‌‌شد، ولی در دوره پهلوی (1925 تا 1979 میلادی) پس از گسترش و افزودن برخی سکونت‌گاه‌های دیگر، به عنوان یکی از کاخ‌های تابستانی شاه مورد استفاده قرار گرفت. در حال حاضر این مجموعه به عنوان کاخ‌موزه سعدآباد شناخته می‌شود و در زمینی به مساحت 110 هکتار، 10 موزه در خود دارد.
کاخ سعدآباد در شمال تهران، در منطقه‌ای خوش آب و هوا قرار دارد. در اطراف این بنا هنوز هم عمارت‌هایی قدیمی وجود دارند که قدمت برخی از آن‌ها به دوره پیش از پهلوی بر می‌گردد. درختان کهنسال سرو و صنوبر، جلوه این کاخ و محوطه پیرامونی آن را بسیار زیبا کرده است.
 

موزه‌های کاخ‌موزه سعدآباد

مجموع ساختمان‌های کاخ سعدآباد، 18 تاست و هر کدام سبک و معماری متفاوتی دارند. از این 18 عمارت، 10 عمارت به عنوان موزه استفاده می‌شود:
1. کاخ سبز: نخستین کاخی که در زمان رضاخان (سلطنت از 1925 تا 1941 میلادی) در مجموعه سعدآباد بنا شد، کاخ سبز است. به کار رفتن رنگ سبز در نمای بیرونی این کاخ، دلیل نام‌گذاری این کاخ محسوب می‌شود. این عمارت پیش از انقلاب اسلامی (1979 میلادی) اقامت‌گاه شخصی محمدرضا شاه (سلطنت از 1941 تا 1979 میلادی) بوده و برخی جلسات خصوصی وی در آن برگزار شده است. در کاخ سبز، مجموعه‌ای از هنرهای ایرانی مانند آیینه‌کاری، فرش، تذهیب و گچ‌بری به نمایش گذاشته شده است. 
 
ورودی کاخ سبز- کاخ‌موزه سعدآباد
 
2. کاخ و موزه ملت: این کاخ در دو طبقه احداث شده است و در آن، اتاق‌های کوچک و بزرگی وجود دارد که به عنوان اقامتگاه و محل کار شاهان پهلوی مورد استفاده قرار می‌گرفت. کاخ ملت هم‌اکنون محل نمایش آثاری هنری همچون مجسمه‌ها و ظروف چینی است. مبلمان، لوسترها و نقاشی‌های مورد استفاده در این کاخ ساخت اروپا هستند. چهار نقاشی دیواری بزرگ با موضوع اسطوره‌های ایرانی نیز در این کاخ به چشم می‌خورد.
 
نمای ورودی کاخ ملت، یکی از بخش‌های کاخ‌موزه سعدآباد
 
موزه ملت درون کاخ ملت واقع است و آثار هنری خریداری‌شده از دیگر کشورها در آن به نمایش درآمده است. بازدیدکنندگان این مجموعه کاخ‌موزه سعدآباد، می‌توانند اشیایی از تمدن‌های ایران پیش از اسلام، هند، آفریقا، شرق دور، مایاها و اسکیموها را ببینند.
3. موزه هنرهای زیبا: بیشتر آثاری که در این موزه به نمایش درآمده، به نقاشی‌های رنگ روغن مربوط به دوره‌های صفویه (1501 تا 1736 م.)، افشاریه (1736 تا 1796 م.)، زندیه (1751 تا 1794 م.) و قاجار تعلق دارد. این آثار را فرح، آخرین همسر محمدرضا پهلوی از یک مجموعه‌دار انگلیسی به نام هارولد امر خریداری کرده است.
موزه هنرهای زیبا سه طبقه دارد که در طبقه اول نقاشی‌های قهوه‌خانه‌ای هنرمندان معاصر ایران، در طبقه دوم نقاشی‌های ایرانی دوره‌های تاریخی مختلف و در طبق سوم آثار نقاشان خارجی به نمایش درآمده است.
4. موزه استاد بهزاد: این موزه به افتخار استاد حسین بهزاد (1895 تا 1968 م.) نام‌گذاری شده است. بهزاد سبک اصیل ایرانی را که در کارهای کمال‌الدین بهزاد و رضا عباسی مشاهده می‌شد، با هنر اروپایی تلفیق کرد و انقلابی در مینیاتور ایرانی به وجود آورد. آثار بهزاد که روی کاغذ، مقوا یا بوم فیبری خلق شده، در این موزه به نمایش درآمده است.
5. موزه آبکار: کلارا آبکار نقاش ارمنی‌تبار معاصر اهل ایران بود که در خلق مینیاتور سبک خاصی داشت. وی در آثار خود از ادبیات و عرفان ایرانی الهام می‌گرفت و توازنی موسیقایی را در آن‌ها به نمایش می‌گذاشت.
 
مجسمه آرش کمانگیر روبروی ورودی کاخ ملت- مجموعه کاخ‌موزه سعدآباد
 
6. موزه میرعماد: میرعماد یکی از بزرگ‌ترین هنرمندان خطاطی تاریخ ایران است که در قرن هجدهم میلادی می‌زیست. به خاطر خدمات وی به خطاطی ایرانی، نام وی روی موزه مربوط به نمایش آثار هنری خوشنویسی نهاده شده است. در این بخش از کاخ‌موزه سعدآباد می‌توانید آثار هنری متفاوتی را که با سبک‌های گوناگون تذهیب، نقاشی و خوش‌نویسی روی کاغذ و کاغذ پوستی خلق شده، مشاهده کنید.
7. موزه مردم‌شناسی: در همه کشورهای جهان موزه‌هایی برای نمایش احوال و سبک زندگی مردمان آن کشورها به وجود آمده است. موزه مردم‌شناسی نیز در مجموعه کاخ‌موزه سعدآباد، همین هدف را دنبال می‌کند. در محوطه وسیع این موزه، در دو طبقه، آثاری همچون ابزار آبیاری، کشاورزی، باغبانی، ماهی‌گیری و کشاورزی، لباس، وسایل روشنایی و صنایع دستی در معرض دید عموم قرار گرفته است.
8. موزه آب: ایرانیان در زمینه استخراج و انتقال آب، دستاوردهای خارق‌العاده‌ای داشته‌اند. گوشه‌ای از این دستاوردها در موزه آب به نمایش درآمده است. سازه‌های بومی مربوط به آب، مانند آب‌انبارها، یخچال‌های سنتی، سدهای آب باستانی و دستورات سلطنتی صادرشده در مورد آب، از جمله مواردی است که در بازدید از موزه آب با آن مواجه خواهید شد.
9. موزه نظامی: این موزه در بر دارنده لباس‌ها و ابزار نظامی ایرانیان از دوره هخامنشیان (550 تا 330 پیش از میلاد) تا دوران معاصر است. در این بخش از کاخ‌موزه سعدآباد امکان بازدید از بخشی از تاریخ جنگ ایران و عراق (1980 تا 1988 م.) نیز وجود دارد.
10. موزه برادران امیدوار: عیسی و عبدالله امیدوار، دو برادر ایرانی بودند که در طول 10 سال، از 90 کشور جهان بازدید کردند. این دو برادر ماجراجو از سفرهای خود اشیا و عکس‌هایی دیدنی جمع‌آوری کردند که در این موزه به نمایش درآمده است. این موزه در ابتدا به صورت یک گالری راه‌اندازی شده بود، ولی به تدریج با اضافه شدن اشیا و آثار مختلف، به یک موزه تبدیل شد. این ساختمان کاخ‌موزه سعدآباد در دوره قاجار ساخته شده و در آن تزئیناتی متعلق به همان دوره قابل مشاهده است.
نام کاخ‌موزه سعدآباد، مجموعه‌ای از 10 موزه ایرانی
کشور ایران
ناحیهتهران
شهرتهران
نوعتاریخی
وب سایتhttps://sadmu.ir/

سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی یکی از سازمان‌های وابسته به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است که در سال 1374 ه.ش (1995 میلادی) تأسیس شده است.[بیشتر]

متن خود را وارد کرده و Enter را فشار دهید

تغییر اندازه فونت:

تغییر فاصله کلمات:

تغییر ارتفاع خط:

نوع ماوس را تغییر دهید: