آش واگره جوین و طعم و بوی بی‌نظیر آن

آش واگره جوین و طعم و بوی بی‌نظیر آن

آش واگره جوین و طعم و بوی بی‌نظیر آن

شاید در نگاه نخست، اصلی‌ترین کارکرد غذا پاسخگویی به نیاز بدن و رفع گرسنگی باشد، ولی در واقع، نقش و کارکرد خوراک و گونه‌های مختلف آن را باید بیش از این دانست. خوراک حاصل انباشت دانش‌ها و مهارت‌هاست و عنصری در هویت فرهنگی محسوب می‌شود. غذا و شیوه‌های تهیه آن، در بستر جغرافیا، فرهنگ و حتی آیین‌ها شکل گرفته‌اند. با شناخت غذاها و شیوه‌های تهیه آن، می‌توان خرده‌فرهنگ‌ها را بازشناخت و به باورها و تاریخ هر قوم پی برد. بدین ترتیب غذا را باید میراثی معنوی و ناملموس به شمار آورد که در پس آن، تشریک مساعی چندین نسل نهفته است. به همین دلیل است که یونسکو، شناخت خوراک و غذا را راهی برای دستیابی به فرهنگ معنوی و هویت انسانی معرفی کرده و جریانی جهانی را برای آگاهی‌بخشی در این باره به وجود آورده است.
آش واگره روستای جوین از جمله غذاهایی است که با مواد غذایی طبیعی و ارگانیک به دست می‌آید. این غذا به رغم سادگی، بازگوکننده سبک زندگی عشایر سمنان است. آش واگره بسیار مقوی است و می‌تواند گزینه مناسبی باشد برای آنان که به دنبال رژیم غذایی سالم هستند.

روستای جوین در کجا قرار دارد؟
روستای جوین از توابع شهرستان سرخه در استان سمنان است. این روستا از شهر سرخه 42 کیلومتر فاصله دارد و در غرب آن واقع است. قرار گرفتن روستای سرخه در منطقه‌ای کوهستانی و در همسایگی رودخانه جوین، زیبایی چشم‌گیری به آن بخشیده است. روستا در حاشیه جنوبی رشته‌کوه البرز واقع است و ارتفاع آن از سطح دریا به حدود دو هزار متر می‌رسد. جوین در مقاطعی از سال از عشایر نیز میزبانی می‌کند.

آش واگره و ویژگی‌های آن
پخت آش واگره در میان عشایر منطقه جوین مرسوم است. این آش بوی بسیار مطبوعی دارد که در هنگام پخت، اشتهای همه حاضران را قلقلک می‌دهد! این بو حاصل استفاده از گیاه واگره است، گیاهی که نام آش هم به خاطر آن انتخاب شده است. واگره در دامنه کوه رشد می‌کند و ترشی منحصر به فردی دارد. این طعم با جوشاندن واگره، به سایر مواد مورد استفاده منتقل می‌شود و آش را بسیار خوشمزه می‌کند. نه تنها واگره، بلکه بقیه مواد و سبزیجاتی که در این آش مورد استفاده قرار می‌گیرد، در دامنه کوه‌های اطراف رشد می‌کند. به همین خاطر بهتر است این آش را با حضور در جوین میل کنید تا هم از طعم سبزیجات و مواد غذایی طبیعی آن جا بهره‌مند شوید و هم طبیعت بی‌نظیر و مناظر چشم‌نواز منطقه را ببینید.


دستور پخت آش واگره
برای پخت آش برای چهار نفر به این مواد نیاز خواهید داشت:
•    زردچوبه، فلفل سیاه، روغن و نمک: به مقدار لازم
•    پیاز: یک عدد
•    سبزی آش: 150 تا 200 گرم
•    آرد سفید، عدس و لوبیا چشم بلبلی: هر کدام نیم پیمانه
سبزی آش شامل اسفناج یا برگ چغندر، تره، گشنیز، جعفری، شوید و واگره است. این سبزی‌ها را به نسبت مساوی بردارید، البته متناسب با ذائقه خودتان می‌توانید مقدار هر کدام را به اندازه کمی تغییر دهید، ولی توجه داشته باشید که استفاده زیاده از حد از یک سبزی می‌تواند طعم غذا را تغییر دهد.
شب قبل از تهیه غذا، لوبیا را در آب بخیسانید. در این مدت می‌توانید آب لوبیا را چند بار عوض کنید تا نفخ آن از بین برود.
شیوه پخت آش بسیار ساده است: ابتدا یک قابلمه را تا نصفه از آب پر کنید. لوبیا را در آن بریزید و اجازه دهید 20 دقیقه بجوشد. سپس عدس را به آن بیافزایید و 15 دقیقه صبر کنید تا عدس هم بجوشد. سپس آن‌ها را آبکش کنید. مجددا قابلمه را تا نصفه آب بریزید و پس از آن که آب به جوش آمد، لوبیا را به همراه سبزیجات به آن بیافزایید. تا این مواد کمی می‌جوشد، فرصت دارید پیاز را در روغن سرخ کنید. پیاز را تا زمانی که طلایی‌رنگ شود تفت دهید و به آن زردچوبه و نمک اضافه کنید. سپس در قابلمه بریزید و منتظر بمانید تا آش خوب جا بیافتد. آرد را با کمی آب سرد مخلوط کنید و خوب هم بزنید تا کاملا یکنواخت شود. سپس برای آن که آش شکل ژله‌ای به خود بگیرد آن را در 10 دقیقه پایانی پخت به غذا بیافزایید.
گاهی ممکن است واگره جدا از سبزی‌های آش به غذا اضافه شود. در این حالت آن را به همراه پیازداغ به آش می‌افزایند.
نام آش واگره جوین و طعم و بوی بی‌نظیر آن
کشور ایران
ناحیهسمنان
نوعآش، میان وعده و پیش غذا
ثبتملی
Baking rangeمحلی

سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی یکی از سازمان‌های وابسته به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است که در سال 1374 ه.ش (1995 میلادی) تأسیس شده است.[بیشتر]

متن خود را وارد کرده و Enter را فشار دهید

تغییر اندازه فونت:

تغییر فاصله کلمات:

تغییر ارتفاع خط:

نوع ماوس را تغییر دهید: