نان اهری، هم میان‌وعده، هم غذا!

نان اهری، هم میان‌وعده، هم غذا!

نان اهری، هم میان‌وعده، هم غذا!
نان اهری، شبیه کلوچه است و از نوع شیرینی‌جات به شمار می‌آید. این نان در سراسر استان آذربایجان شرقی و حتی استان‌های دیگر ایران بسیار پرطرفدار است و در قنادی‌ها و شیرینی‌پزی‌ها پخت می‌شود، ولی اصالتا به شهر اهر تعلق دارد. به همین دلیل در سال 2015 میلادی (1394 خورشیدی) با عنوان «شیرینی اهری» در فهرست میراث ناملموس ملی ایران به ثبت رسیده است.
امروزه شیرینی اهری تقریبا در تمام شیرینی‌فروشی‌های آذربایجان شرقی در دسترس است، ولی در گذشته این خوراکی را بیشتر در مراسم مذهبی و عزاداری‌ها، به عنوان غذای نذری طبخ و توزیع می‌کردند.

مواد لازم برای پخت نان اهری

برای پخت نان اهری به این مواد نیاز خواهید داشت:
آرد قنادی: 250 گرم
کره: 125 گرم
شکر: 150 گرم
تخم مرغ: یک عدد
بکینگ‌پودر: یک قاشق مرباخوری
ماست: 115 گرم
زرده تخم مرغ: یک عدد
شیره انگور: یک قاشق غذاخوری
پودر زنجبیل و پودر هل: هر کدام یک قاشق مرباخوری
هر چه ماست شما چرب‌تر باشد، طعم و ظاهر نان دلچسب‌تر خواهد شد. استفاده از ماست و کره محلی، طعم نان را بسیار بهتر خواهد کرد، ولی اگر کره محلی در دسترس شما نبود، از کره و ماست صنعتی استفاده کنید.
اگر خواستید مقداری کمتر یا بیشتری از نان اهری بپزید، می‌توانید مواد را به همین نسبت کم یا زیاد کنید.
گاهی برای عطرآگین کردن نان اهری، از گلاب هم استفاده می‌کنند. اگر دوست داشتید می‌توانید در حین پخت، مقدار کمی گلاب نیز به مواد بیافزایید.
پودر هل و پودر زنجبیل را قبل از شروع مراحل پخت نان اهری، به خوبی الک کنید تا دانه‌های درشت و ناخالصی‌های آن جدا شود تا نان کاملا یک‌دست باشد.

دستور پخت نان اهری

یک ساعت پیش از آغاز فرایند پخت، کره را از یخچال خارج کنید و درون ظرفی بگذارید تا با محیط هم‌دما و به خوبی نرم شود. از آن جا که باید درون این ظرف، همه مواد را اضافه کنید و عمل هم‌زدن را انجام دهید، آن را به اندازه کافی بزرگ بگیرید.
وقتی کره آب شد، آن را به همراه شکر، درون یک کاسه مناسب بریزید و آن قدر به هم بزنید تا کاملا مخلوط شوند و به صورت یک‌دست درآیند.
وقتی مخلوط کاملا یک‌دست شد، وقت اضافه کردن تخم‌مرغ فرا رسیده است. تخم‌ مرغ را اضافه کنید و هم‌زدن را ادامه دهید. وقتی یک مخلوط کرمی سفیدرنگ حاصل شد، باید ماست را به تدریج اضافه کنیم. در این حین هم‌زدن مخلوط را متوقف نکنید. پس از چند دقیقه، نوبت به اضافه کردن پودر هل، پودر زنجبیل و بکینگ‌پودر می‌رسد. همین‌طور که مایه را هم می‌زنید، این مواد را آرام‌آرام اضافه کنید.
تا این جا مایه نان درست شده است. محصول کار ما باید خمیری باشد که بتوان آن را با دست ورز داد. اگر مخلوط کمی شل است، به آن کمی آرد اضافه کنید تا سفت‌تر شود. حالا خمیر را با دست ورز دهید، سپس روی کاسه را با سلفون بپوشانید و خمیر را یک ساعت در یخچال بگذارید. این کار سبب می‌شود خمیر به خوبی سفت و آماده پخت شود.
وقتی خمیر را از یخچال خارج کردید، آن را با وردنه روی یک تخته پهن کنید تا به صورت ورقه‌ای یکدست به ضخامت یک سانتی‌متر درآید. سپس خمیر را قالب بزنید. برای قالب زدن می‌توانید یک پیاله کوچک را در فواصل معین در خمیر فرو کنید تا قالب‌هایی دایره‌ای‌شکل به دست آید. این قالب‌ها را روی سینی فر بچینید. البته قبل از آن سینی را با کاغذ روغنی بپوشانید تا جدا کردن نان آسان‌تر باشد. روی این قالب‌ها را با مخلوطی که از هم زدن زرده تخم‌مرغ و شیره انگور به دست آمده، بپوشانید تا نان از حالت ساده خارج شود و طعم بهتری بگیرد.
فر را 10 دقیقه روی دمای 190 درجه سانتی‌گراد قرار دهید تا کاملا گرم شود. سپس سینی را در طبقه میانی آن قرار دهید. 20 تا 30 دقیقه بعد، نان اهری خوشمزه شما آماده است!
نام نان اهری، هم میان‌وعده، هم غذا!
کشور ایران
ناحیهآذربایجان شرقی
نوعشیرینی و تنقلات
ثبتملی
گستره پختمحلی
متن خود را وارد کرده و Enter را فشار دهید

تغییر اندازه فونت:

تغییر فاصله کلمات:

تغییر ارتفاع خط:

نوع ماوس را تغییر دهید: