«مجموعه مقالات فلسفی» راهی برای شناخت بهتر اسلام
«مجموعه مقالات فلسفی» راهی برای شناخت بهتر اسلام
مهدی دشتبزرگی دانشآموختهی رشته فلسفه غرب در دانشگاه تهران است. او کارشناسی ارشد و دکتری خود را در رشته فلسفه و کلام اسلامی در دانشگاه تربیت مدرس به اتمام رسانده است. دشتبزرگی سال 1342 (1963 میلادی) در اهواز به دنیا آمد. از بهمن سال 1378 (1999 میلادی) تا کنون عضو رسمی هیئت علمی گروه ادیان فلسفه دانشگاه کاشان است. در این دانشگاه فلسفه مشّاء، فلسفه ملاصدرا، منطق قدیم، منطق جدید، زبان عربی، زبان انگلیسی تخصصی، عرفان و علم کلام تدریس میکند. تاکنون سه کتاب «زندگینامه علمی من» (نوشته رودلف کارنپ)، الهیات اگزیستانسیالیستی (نوشته جان مک کواري) و فلسفه علم (نوشته الکس روزنبرگ) از انگلیسی به فارسی ترجمه کرده است. او کتابهای «علی و فلسفه الهی» نوشته علامه طباطبایی و «مقدمهاي بر فلسفه اسلامی» نوشته عبدالرسول عبودیت را از فارسی به انگلیسی ترجمه کرده است. کتابهای «بازار شیطان»، «مائة قصةٍ قصیرةٍ» و «اشک پنهان» آثار تالیفی خود او هستند. «کارنپ و نظریه معرفت»، «پاسخ به شبهات ابوزید» و «اتحاد عاقل و معقول ؛ مقایسه اجمالی میان ابن سینا و ملاصدرا» از مقالات مهم دشتبزرگی است. آثاری که مهدی دشتبزرگی از فارسی به انگلیسی ترجمه کرده است، همگی با مشارکت «دکتر فاضل اسدی امجد» بوده است.
مطالعاتی در فلسفه اسلامی
دکتر فاضل اسدی امجد فارغالتحصیل رشته زبان و ادبیات انگلیسی دانشگاه تهران در مقطع کارشناسی، ادبیات انگلیسی دانشگاه تهران در مقطع کارشناسی ارشد و ادبیات انگلیسی دانشگاه گلازگو در مقطق دکتری است. او هماکنون در دانشگاه خوارزمی، استاد گروه آموزشی زبانهای خارجی است. یکی از کتابهایی که دکتر دشتبزرگی و دکتر اسدی امجد از زبان فارسی به انگلیسی ترجمه کردند، کتاب «مطالعاتی در فلسفه اسلامی» یا مجموعه مقالات فلسفی است. مجموعه مقالات گردآوری شده در این نوشتار حاصل تلاش اساتید و پژوهشگران ایرانی است. این مقالات در همایشهای دانشگاهی و علمی و پژوهشی شرکت کردند تا دروازههای گفتوگو میان فلاسفه مسلمان و غیرمسلمان گشوده و زمینه برای نقد و ارائه آرا و نظرهای سازنده این رشته در آینده مهیا شود. در این مجموعه مقالات، پایه تفکر اسلامی در حوزه فلسفه شرح داده شده است. این اتفاقنظر وجود دارد که پایه تفکر اسلامی، مسیر را برای نیازهای امروزی و جدید هموار ساخته است و فلاسفه مسلمان نقش بهسزایی در تفسیر و توضیح اصول فلسفه قدیم یونان که مورد حمایت افلاطون و ارسطوست، ایفا کردند. این کتاب از جهت تفسیر موضوعات فلسفی و علوم الهی در مکتبهای فلسفی و دنیای مسلمانان، برای پژوهشگران و محققین رشته فلسفه –کسانی که در پی کسب مطالب جدید هستند- اهمیت فراوان دارد. بشر همواره در ارتباط با موضوعات و ضروریات زندگی در قالبهایی چون فرهنگ، اجتماع، سیاست و مذهب کاوشهای فراوانی کرده و دستاوردهای ارزشمندی به دست آورده است. نمیتوان از تاثیر شگرف اصول مذهبی در رسیدن به این دستاوردها چشمپوشی کرد. نگاه مختصری به تاریخ و فرهنگ ملتها، گویای نقش اساس مذهب در این زمینه است. دشتبزرگی و اسدی امجد با ترجمه این کتاب امیدوارند نقش مذهب در رسیدن به این دستاوردها درک شود.
فلسفه علم
دشتبزرگی و اسدی امجد، سعی کردند با ترجمه آثار نویسندگان غربی در حوزه فلسفه باب این گفتوگو را تداوم ببخشند. آنها یکی از کتابهایی که از انگلیسی به فارسی ترجمه کردند، کتاب «فلسفه علم» نوشته الکس روزنبرگ است. فلسفه علم در درون خود شاخههای گوناگونی؛ همچون فلسفه علوم تجربی، فلسفه علوم انسانی-اجتماعی، فلسفه علوم تاریخی و زیرشاخههایی چون فلسفه حقوق، فلسفه اقتصاد، فلسفه علوم اجتماعی، فلسفه سیاست و... را در بر میگیرد. اما آنچه در این کتاب آمده است، فلسفه علم به معنای مطلق آن است؛ بعنی فلسفه علوم تجربی-طبیعی که شامل فیزیک و فلسفه زیستشناختی است. فلسفه علم سبب میشود دانشمندان نسبت به دانش خود کوتهنظری نداشته باشند و جایگاه واقعی علم و تجربه را بهتر دریابند. کتاب فلسفهی علم به دنبال این است که دانشآوختگان رشته تجربی از مطلقانگاری پوزیتیویستی خام بپرهیزند و دریابند که همه چیز در عالم حس خلاص نمیشود و همه چیز را نمیتوان به آزمون تجربی درآورد. چراکه بسیاری از امور انسانی وجود دارند که از آنها گریزی نیست و همه چیز به محک تجربه در نمیآیند. برای شناخت این امور نباید از روشهای علمی، بلکه باید از روشهای فلسفی استفاده کرد. الکس روزنبرگ نویسنده کتاب فلسفه علم، میخواهد نشان دهد که مشکلات فلسفه علم از مشکلات اساسی فلسفه است و این مشکلات در تلاش دانشمندان و دانشجویان برای فهم ماهیت علم خود را نشان میدهد.
نام | «مجموعه مقالات فلسفی» راهی برای شناخت بهتر اسلام |
کشور | ایران |
نویسنده | مهدی دشتبزرگی |
Choose blindless
کوری سرخ کوری سبز کوری آبی قرمز به سختی دیده می شود سبز به سختی دیده می شود آبی به سختی دیده می شود تک رنگ تک رنگ خاصتغییر اندازه فونت:
تغییر فاصله کلمات:
تغییر ارتفاع خط:
نوع ماوس را تغییر دهید: