University

دانشگاه مفید، مرکزی برای آموزش‌ها و تحقیقات میان‌رشته‌ای

دانشگاه مفید، مرکزی برای آموزش‌ها و تحقیقات میان‌رشته‌ای

دانشگاه مفید، مرکزی برای آموزش‌ها و تحقیقات میان‌رشته‌ای
هر چند دانشگاه مفید، در سال 1989 میلادی (1368 خورشیدی) تاسیس شده، ولی به عنوان یکی از واحدهای آموزش عالی پیشرو ایران در زمینه علوم انسانی به شمار می‌رود. ایده اصلی که به تاسیس دانشگاه مفید انجامید، ایجاد فضایی پژوهش‌محور برای ارتباط بیشتر علوم انسانی و مبانی دینی بود. بدین ترتیب دانشگاه مفید به عنوان یکی از دانشگاه‌های تخصصی علوم انسانی ایران کار خود را آغاز کرد و لقب نخستین دانشگاه استان قم را به خود اختصاص داد.
این دانشگاه با توجه به اهدافی که از بدو تاسیس برای آن در نظر گرفته شده، به نام «شیخ مفید» دانشمند بزرگ علوم اسلامی نام‌گذاری شده است. محمد بن محمد بن نعمان ملقب به «شیخ مفید»، فقیه و متکلم شیعی در سده چهارم هجری قمری بود که از 948 تا 1022 میلادی(326 تا 400 خورشیدی) زیست و در طول عمر خود، مکتب کلامی تشیع را گسترش داد. بسیاری از مباحث کلامی که امروز در میان دانشمندان تشیع پذیرفته شده، اول بار از سوی این دانشمند عنوان شده است. بر اساس برخی متون تاریخی، شیخ مفید در طول حیات خود بیش از 200 جلد کتاب نوشته است که از این میان، تعدادی باقی مانده و هم‌اکنون در دسترس قرار دارد.

شرایط آموزشی و پژوهشی دانشگاه مفید

شش گروه آموزشی «اقتصاد»، «حقوق»، «فلسفه»، «علوم سیاسی»، «الهیات» و «زبان انگلیسی» در دانشگاه مفید تشکیل شده‌اند. این شش گروه، در سه مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا و 31 گرایش تحصیلی، به ارائه آموزش‌های علمی به دانشجویان مشغولند.
دانشگاه مفید علاوه بر پذیرش دانشجو از طریق آزمون سراسری دانشگاه‌های ایران، آزمونی اختصاصی برای طلاب حوزه‌های علمیه برگزار می‌کند. همچنین در برخی رشته‌ها جذب دانشجو بدون آزمون امکان‌پذیر است. در سال 2023، حدود 1500 دانشجو در این دانشگاه مشغول به تحصیل بوده‌اند.
با وجود آن که دانشگاه مفید یک دانشگاه خصوصی به شمار می‌رود، شرایطی برای دانشجویان برتر فراهم شده تا بدون پرداخت شهریه به تحصیل بپردازند. همچنین دانشجویان می‌توانند با احراز برخی ملاک‌ها، از بورسیه تحصیلی دانشگاه نیز استفاده کنند و در ضمن تحصیل، از کمک‌هزینه تحصیلی بهره‌مند شوند.
برای انسجام هر چه بیشتر فعالیت‌های پژوهشی دانشگاه مفید، چهار مرکز پژوهشی در آن به وجود آمده است:
• مرکز مطالعات حقوق بشر: در سال 2003 میلادی (1382 خورشیدی) کار خود را آغاز کرده است. هدف اصلی این مرکز تولید دانش و توسعه ادبیات در حوزه حقوق بشر با تاکید بر پژوهش‌های میان‌رشته‌ای و آموزه‌های اسلامی است.
• مرکز مطالعات اقتصادی: گسترش نیازهای جوامع بشری، موجب شده استخراج پاسخ‌های مناسب از متون دینی به عنوان یکی از راهکارهای اصلی برون‌رفت از بحران‌ها مطرح شود. تاسیس این مرکز نیز در سال 2005 میلادی (1384 خورشیدی) با همین هدف صورت گرفته است. تاکنون همایش‌هایی بین‌المللی از سوی این مرکز برگزار و اساتیدی از کشورهای مختلف درباره موضوعات گوناگون به تبادل نظر پرداخته‌اند.
• مرکز مطالعات قرآن دانشگاه مفید: تاسیس این مرکز به سال 2006 میلادی (1385 خورشیدی) باز می‌گردد. وظیفه اصلی این مرکز، تقویت پژوهش‌های میان‌رشته‌ای با تاکید بر قرآن، به عنوان معجزه و کتاب دین اسلام است. نشریه تخصصی «دین و دنیای معاصر»، از سال 2014 میلادی (1393 خورشیدی) از سوی این مرکز منتشر می‌شود.
• مرکز مطالعات حقوق تطبیقی: موضوعات حقوقی تا حد زیادی با آموزه‌های دینی در ارتباط است. از این رو این مرکز در سال 2009 میلادی (1388 خورشیدی) بنیان‌گذاری شده تا با بررسی نظام‌های حقوقی معاصر، به حل چالش‌ها و پاسخ به سوالات مرتبط با این حوزه بپردازد. دوفصلنامه علمی پژوهشی «حقوق تطبیقی»، محل انتشار پژوهش‌های صورت‌گرفته در این حوزه است.
 

فعالیت‌های بین‌المللی دانشگاه مفید

دانشگاه مفید برای جذب دانشجویان خارجی و ارائه خدمات به آنان، مرکزی را با نام «دفتر کنسولی دانشجویان غیر ایرانی» تاسیس کرده است. فعالیت این مرکز از سال 2018 میلادی (1397 خورشیدی) شروع شده و خدماتی مانند صدور گذرنامه و روادید و ارائه تسهیلات اقامتی از سوی آن ارائه می‌‌شود.
این دانشگاه در طول دوره فعالیت خود، نشست‌های علمی متعددی با مراکز علمی و پژوهشی کشورهای مختلف برگزار کرده است. نام واحدهای پژوهشی و آموزش عالی از کشورهای آمریکا، کانادا، آلمان، انگلستان، فرانسه، بلژیک، سوئیس، اسپانیا، نروژ، سوئد، ایتالیا، هلند، استرالیا، ایرلند، لوکزامبورگ، چین، روسیه، آفریقای جنوبی، مصر، تونس، مراکش، هند، بنگلادش، مالزی، اندونزی، فیلیپین، تاجیکستان، قطر، امارات، ترکیه، عربستان، لبنان و عراق، در میان شرکت‌کنندگان در رویدادهای علمی دانشگاه مفید دیده می‌شود.
نام دانشگاه مفید، مرکزی برای آموزش‌ها و تحقیقات میان‌رشته‌ای
کشور ایران
تعداد کل دانشجویان3000
تماس۰۲۵۳۲۹۲۵۷۶۱
وب سایتhttps://www.mofidu.ac.ir/

سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی یکی از سازمان‌های وابسته به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است که در سال 1374 ه.ش (1995 میلادی) تأسیس شده است.[بیشتر]

متن خود را وارد کرده و Enter را فشار دهید

تغییر اندازه فونت:

تغییر فاصله کلمات:

تغییر ارتفاع خط:

نوع ماوس را تغییر دهید: