University

دانشگاه مراغه، مرکزی آموزشی در شهری که روزگاری مرکز علمی منطقه بود

دانشگاه مراغه، مرکزی آموزشی در شهری که روزگاری مرکز علمی منطقه بود

دانشگاه مراغه، مرکزی آموزشی در شهری که روزگاری مرکز علمی منطقه بود
مراغه صدها سال پیش، مرکز علمی مهمی بوده است. در جامعه علمی ایران، مراغه را با نام رصدخانه مراغه می‌شناسند. این رصدخانه در قرن سیزدهم میلادی (هفتم هجری قمری) توسط خواجه نصیرالدین طوسی، سیاستمدار و دانشمند ایرانی ساخته شد و علاوه بر محلی برای رصد ستارگان، مکانی برای گردهمایی دانشمندان جهان آن روز، از چین تا اروپا، بوده است. امروز از بنای عظیم رصدخانه، تنها بقایایی باقی مانده، ولی مراغه هنوز پا برجاست و مراکز علمی آن، به تحقیق و آموزش دانشجویان مشغولند. دانشگاه مراغه، مهم‌ترین مرکز آموزش عالی این شهر است که بعد از گذشته چند دهه از عمر خود، هنوز در حال پیمودن راه توسعه است.

تاریخچه دانشگاه مراغه

در سال 1987 میلادی (1366 خورشیدی) آموزشکده کشاورزی مراغه تاسیس شد. این مرکز بیش از دو دهه بعد، پس از پشت سر گذاشتن تحولات فراوان، به دانشگاه مراغه تبدیل شد. این آموزشکده پس از 11 سال، در 1998 میلادی (1377 خورشیدی) به دانشکده کشاورزی ارتقا یافت. در مرحله بعد، با اضافه شدن چند گروه آموزشی، در سال 2005 میلادی (1384 خورشیدی)، دانشکده به مجتمع آموزش عالی و در نهایت در سال 2009 میلادی (1388 خورشیدی) به دانشگاه تغییر یافت.
دانشگاه مراغه در زمینی به مساحت 110 هکتار بنا شده است و با تبریز، مرکز استان آذربایجان غربی، حدود 130 کیلومتر فاصله دارد.

 وضعیت آموزشی و پژوهشی دانشگاه مراغه

دانشگاه مراغه چهار دانشکده دارد: علوم انسانی، علوم پایه، فنی مهندسی و کشاورزی. شمار دانشجویان این دانشگاه به چهار هزار نفر و شمار اعضای هیات علمی آن به 160 نفر می‌رسد. بیش از 60 درصد از دانشجویان، در مقطع کارشناسی مشغول به تحصیل هستند.
فعالیت‌های پژوهشی دانشگاه مراغه، زیر نظر معاونت پژوهش و فناوری اداره می‌شود. این معاونت حرکت به سوی دانش‌بنیانی و فراهم آوردن امکانات پیشرفت علمی و پژوهشی دانشجویان و اساتید را رسالت اصلی خود می‌داند.
با توجه به پیشینه مراغه و وجود رصدخانه تاریخی آن، مرکز تحقیقات نجوم و اخترفیزیک در آن تاسیس شده است. از زمان تاسیس این مرکز در سال 2003 میلادی (1382 خورشیدی)، این مرکز میزبان محققانی بسیار بوده که از دانشگاه‌ها و مراکز پژوهشی داخل و خارج ایران در آن حضور یافته‌اند. علاوه بر این دوره‌های آموزشی متعددی نیز توسط این مرکز برگزار شده است.
مرکز رشد واحدهای فناور، از جمله بخش‌های دانشگاه است که با هدف حمایت از ایده‌های مبتکرانه و ایجاد فضایی مناسب برای گسترش واحدهای نوظهور به وجود آمده است. این مرکز کار خود را از سال 2011 میلادی (1390 خورشیدی) آغاز کرده و در مدت فعالیت خود، حمایت‌های خوبی را از ایده‌های برتر در زمینه‌های صنعت و فناوری انجام داده است. در کنار این مرکز، گروهی با عنوان «کارآفرینی و ارتباط با صنعت» فعالیت می‌کند. این گروه افزایش نقش اساتید در طرح‌های کاربردی، استفاده از ظرفیت‌های دانشگاه برای حل مشکلات صنایع و توسعه مفاهیم کارآفرینی را به عنوان وظیفه خود تعریف کرده است.
در دانشگاه مراغه بنیادی با عنوان «مراغه‌شناسی» نیز فعالیت می‌کند. این بنیاد چهار کارگروه در زیرمجموعه خود دارد: «تاریخ»، «فرهنگ و هنر»، «علوم و فنون» و «ادبیات بومی». این چهار کارگروه وظیفه دارند بر اساس محورهایی که برای پژوهش‌های مرتبط با شناخت فرهنگ و تاریخ مراغه تعریف شده است، به پژوهش بپردازند.

جایگاه و فعالیت‌های بین‌المللی دانشگاه مراغه

موسسه آموزش عالی تایمز در رتبه‌بندی خود در سال 2023، دانشگاه مراغه را در رتبه 301 تا 350 دانشگاه‌های آسیا طبقه‌بندی کرده است. بدین ترتیب این دانشگاه در میان دانشگاه‌های ایران، در رده بیست و چهارم قرار گرفته است. کسب این رده با توجه به سابقه کمتر دانشگاه مراغه نسبت به بسیاری از دانشگاه‌های برتر ایران، از روند رو به رشد آن در آینده خبر می‌دهد.
دانشگاه مراغه هر سال فراخوانی را برای جذب دانشجویان غیر ایرانی منتشر می‌کند. این فراخوان‌ها از سوی دفتر «همکاری‌های بین‌المللی» منتشر می‌شود. این دفتر وظیفه انعقاد تفاهم‌نامه و تعریف همکاری با مراکز علمی و آموزشی کشورهای دیگر را بر عهده دارد.
نام دانشگاه مراغه، مرکزی آموزشی در شهری که روزگاری مرکز علمی منطقه بود
کشور ایران
نوعدولتی
تعداد کل دانشجویان3200
تماس04137278001
وب سایتhttps://www.maragheh.ac.ir/
متن خود را وارد کرده و Enter را فشار دهید

تغییر اندازه فونت:

تغییر فاصله کلمات:

تغییر ارتفاع خط:

نوع ماوس را تغییر دهید: