«ققنوس فاتح»، ادای دینی به شهیدی بزرگ

«ققنوس فاتح»، ادای دینی به شهیدی بزرگ

«ققنوس فاتح»، ادای دینی به شهیدی بزرگ
کتاب «ققنوس فاتح» به قلم گلعلی بابایی نوشته شده است. مخاطب با مطالعه این کتاب با سرگذشت دانشجوی شهید «محسن وزوایی» آشنا می‏شود. نویسنده در این کتاب سعی کرده است بر واقع رخ داده شده پایبند باشد و فقط روایت‌گر ده‌ها برگ خاطرات ثبت شده در آرشیوهای دوران دفاع مقدس و صدها دقیقه نوار مذاکرات نظامی و مکالمات بی‌سیم و مستندات باقی‌‌مانده در دست نزدیکان شهید وزوایی باشد. «خدا جان، ما آمده‌ایم»، «فاتحان لانه شیطان»، «حجله‌ای در یک کوچه»، «احمد، احمد، وزوایی!»، «خیز پنج ثانیه»، «دشمن اعتراف می‌کند»، «درد شیرین»، «توپخانه سپاه چهارم» و «میوه دلم، خداحافظ» از جمله عناوین خاطرات گردآمده در کتاب «ققنوس فاتح» است. کتاب ققنوس فاتح را انتشارات شاهد و فاتحان در 304 صفحه چاپ کردند. 

محسن وزوایی که بود؟

فرماندهی گردان «حبیب بن مظاهر»، فرماندهی تیپ تازه تأسیس «محمد رسول اللّه (ص)»، فرماندهی «تیپ ۱۰ سیدالشهداء»، فرماندهی گردان مخابرات سپاه پاسداران و سرپرستی اطلاعات عملیات، کارنامه شهید محسن وزوایی در دوران دفاع مقدس است. شهید وزوایی سال 1978 در آزمون سراسری ورود به دانشگاه‌های ایران در رشته شیمی رتبه اول را کسب کرد. وزوایی در روزهای پرتلاطم انقلاب اسلامی (1979) نقش حساس هدایت مبارزان انقلابی را بردوش می‌کشید و در درگیری‌های مسلحانه و سرنوشت‌ساز آن سال حضوری موثر داشت. او در تصرف دو پادگان مهم جمشیدیه و عشرت‌آباد تهران، شهامت بالایی از خود نشان داد.
محسن وزوایی در اوایل جنگ ایران و عراق، نقش فعالی در طراحی عملیات فتح «بلندی‌های بازی دراز» داشت. در این عملیات مجروح شد و به تهران انتقال یافت. او در بیمارستان با وجود درد بسیار، ناله نمی‌کرد و به یکی از پزشکان که از مقاومت او در برابر درد ابراز شگفتی کرده بود گفت: «آقای دکتر! من هر چه بیشتر درد می‌کشم، بیشتر لذت می‌برم و احساس می‌کنم از این طریق به خدای خودم نزدیک می‌شوم!»
در 12 آپریل 1982 شهید وزوایی وارد عملیات «الی بیت المقدس» شد. تصمیم این بود که برای اجرای بهتر عملیات، تیپ 10 سیدالشهدا به فرماندهی شهید وزوایی با تیپ حضرت رسول(ص) ادغام شود. محسن وزوایی در عملیات بیت‎المقدس فرماندهی محور اصلی را بر عهده داشت و 30 آپریل همان سال، در 22 سالگی، بر اثر اصابت گلوله و ترکش به شهادت رسید. شهید وزوایی، داوطلبانه عازم جنگ شده بود.

گلعلی بابایی و ققنوس فاتح

گلعلی بابایی در مورد چرایی انتخاب نام «ققنوس فاتح» بر خاطرات شهید محسن وزوایی می‎گوید: «شهید وزوایی مانند پرنده‌ی افسانه‌ای و اسطوره‌ای ایران؛ یعنی ققنوس، چندین بار تا مرز شهادت رفت و برگشت تا در اولین عملیات آزادسازی خرمشهر در سال 1981 به شهادت رسید. نام فاتح را به دلیل فتح لانه جاسوسی آمریکا و عملیات بازی‌دراز و بیت‌المقدس انتخاب کردم.»
نویسنده اثر می‌گوید کتاب ققنوس فاتح را نوشتم چون «شخصیت‌هایی مانند شهید وزوایی با توجه به معنی و مفهوم خاصی که از ایثار و شهادت در زندگی دنبال می‌کردند، میراث فرهنگی و عقیدتی این کشور هستند». گلعلی بابایی از نویسنده‎های مطرح دوران دفاع مقدس است. انتشار کتاب «همپای صاعقه» در سال 2000 نام گلعلی بابایی را سر زبان‌ها انداخت. «از الوند تا قراویز»، «بهار ۸۲»، «کالک‌های خاکی»،  «گردان نهم»، «حبیب؛ تولدی دیگر»، «پیغام ماهی‌ها»، «از تبار حبیب»، از مهمترین آثار این نویسنده است. از گلعلی بابایی تاکنون 38 کتاب در حوزه جنگ عراق با ایران به چاپ رسیده است. 

تجدید چاپ‌هایی متعدد و ترجمه

کتاب ققنوس فاتح از زمان انتشار تاکنون، 14 بار تجدید چاپ شده است. در چاپ دوم، کتاب ققنوس فاتح ویرایش و پنج روایت تازه به آن اضافه شد. حدود یک سوم از صفحه‎های پایانی این کتاب به زندگی‌نامه، وصیت‌نامه و عکس‌هایی از سردار شهید محسن وزوایی، از دوران حضور در جبهه‌های دفاع مقدس اختصاص دارد. کتاب  ققنوس فاتح، سال 2022 به قلم «محدثه اسدی موحد» به زبان انگلیسی ترجمه شد. در ترجمه این کتاب انتشارات بین‌المللی «الهدی» و نشر «شاهد» همکاری داشتند. ترجمه این کتاب با قطع رقعی و در 197 صفحه منتشر شد. خانم اسدی موحد چرایی تصمیم خود برای ترجمه کتاب ققنوس فاتح را این‎طور توضیح می‎دهد: «اعتقاد دارم که معرفی شهیدان در بخش ملی و بین‌المللی به طور شایسته‌ای مورد توجه قرار نگرفته است. در حالی که این فرهنگ، انسان‌ساز و اثربخش است. به همین دلیل باید بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد.»
نام «ققنوس فاتح»، ادای دینی به شهیدی بزرگ
کشور ایران
نویسندهگلعلی بابایی
متن خود را وارد کرده و Enter را فشار دهید

تغییر اندازه فونت:

تغییر فاصله کلمات:

تغییر ارتفاع خط:

نوع ماوس را تغییر دهید: