University

دانشگاه مذاهب اسلامی، مرکزی علمی برای وحدت مسلمانان

دانشگاه مذاهب اسلامی، مرکزی علمی برای وحدت مسلمانان

دانشگاه مذاهب اسلامی، مرکزی علمی برای وحدت مسلمانان
مذاهب اسلامی بر اصولی واحد بنا شده‌اند و تفاوت‌های آن‌ها به برخی احکام و فروع خلاصه می‌شود. از این رو می‌توان با مطالعه آن‌ها، راه‌های هم‌افزایی و رشد همه‌جانبه جامعه اسلامی را بهتر درک کرد. دانشگاه مذاهب اسلامی به عنوان یکی از مراکز آموزش عالی ایران، با همین هدف و به عنوان یکی از مراکز وابسته به مجمع تقریب مذاهب اسلامی تاسیس شده و در طول سال‌های فعالیت خود قصد داشته سنت قدیمی علمای تشیع و تسنن را در گفتگوهای علمی درباره مذاهب خود، زنده نگه دارد.

آشنایی با مجمع تقریب مذاهب اسلامی

مجمع تقریب مذاهب در سال 1990 تاسیس شد تا در راستای آشتی دادن مذاهب مختلف اسلامی و ایجاد تقریب بین دیدگاه‌های آنان حرکت کند. این مجمع تلاش می‌کند بین مکاتب فقهی اسلامی که نظام اجتهادی منسجمی دارند، گفتگو به وجود آورد. در واقع تمام مذاهب به خاطر اعتقاد به قرآن و سنت و ایمان به اصول و ارکانی همچون توحید، نبوت و معاد، از ویژگی‌های مشترک و وحدت‌آفرینی برخوردارند.
این مجمع هر سال از دوازدهم تا هفدهم ربیع‌الاول (در تقویم هجری قمری) نشستی بین‌المللی با حضور کارشناسان و چهره‌های کشورهای مختلف اسلامی برگزار می‌کند تا امکان تبادل نظر رودررو میان آنان فراهم شود. دوازدهم ربیع‌الاول در روایت اهل سنت و هفدهم ربیع‌الاول در روایت تشیع به عنوان روز میلاد پیامبر اسلام به شمار می‌آید و این فاصله به عنوان «هفته وحدت» مشهور است.

تاریخچه و واحدهای دانشگاه مذاهب اسلامی

تاسیس دانشگاه مذاهب اسلامی به سال 1991 بر می‌گردد. هدف اصلی بنیان‌گذاری این مرکز آموزشی، آموزش فقه مذاهب اسلامی و حقوق به صورت تطبیقی و مقایسه‌ای است. در حال حاضر واحد اصلی این دانشگاه در تهران واقع است و شعبه‌هایی در شهرهای زاهدان، سنندج، بندرعباس و گنبدکاووس دارد.
تاسیس واحد گنبدکاووس به سال 2009 و تاسیس واحد بندرعباس به سال 2012 بر می‌گردد. در واحد بندرعباس رشته‌های فقه و حقوق امامیه، فقه و حقوق شافعی و عرفان و فلسفه اسلامی در مقطع کارشناسی و شته فقه مقارن و حقوق خصوصی اسلامی در مقطع ارشد تدریس می‌شود. 
واحد دانشگاه مذاهب اسلامی در سنندج در سال 2010 گشایش پیدا کرده است و از سال 2011 به جذب دانشجو می‌پردازد. در این دانشگاه در مقطع کارشناسی رشته‌های فقه و حقوق شافعی، فقه و حقوق امامیه و علوم قرآن و حدیث و در مقطع کارشناسی ارشد، رشته تاریخ اسلام تدریس می‌شود. واحد زاهدان نیز در سال 2011 افتتاح شده و در آن، دروس دو رشته فقه و حقوق امامی و فقه و حقوق حنفی در مقطع کارشناسی ارائه می‌شود.
به خاطر اهمیت دانشگاه مذاهب اسلامی، رئیس جمهور یا نماینده وی از اعضای هیات امنای دانشگاه هستند. همچنین وزرای علوم، آموزش و پرورش و فرهنگ نیز در هیات امنای این دانشگاه حضور دارند.

رشته‌ها و دانشکده‌های دانشگاه مذاهب اسلامی

سه دانشکده «فقه و حقوق مذاهب اسلامی»، «علوم قرآن و حدیث» و «فلسفه، کلام و عرفان اسلامی» در دانشگاه مذاهب اسلامی مشغول فعالیتند. 
دانشگاه مذاهب اسلامی میزبان دانشجویانی از تمام مذاهب اسلامی است و در آن رشته‌ها و گرایش‌های حقوق و فقه اسلامی به صورت تطبیقی ارائه می‌شود. به همین خاطر دانشجویانی از کشورهای مختلف اسلامی در آن به تحصیل مشغولند.
دو فصلنامه علمی‌پژوهشی فقه مقارن که به زبان‌های فارسی و عربی منتشر می‌شود، یکی از مهم‌ترین نشریات پژوهشی این دانشگاه به شمار می‌رود. همچنین فصلنامه‌ای علمی ترویجی با عنوان «فروغ وحدت» در دانشگاه مذاهب اسلامی منتشر می‌شود که به مطالعات تقریبی اختصاص دارد. فصلنامه علمی تخصصی مطالعات رسانه و امت نیز دیگر نشریه پژوهشی این دانشگاه به شمار می‌آید.

فعالیت‌های بین‌المللی دانشگاه مذاهب اسلامی
اهدافی که برای دانشگاه مذاهب اسلامی ترسیم شده، لزوم ارتباط آن با سایر مراکز علمی فعال در زمینه آموزش‌های دینی و مذهبی را ضروری می‌کند. از این رو این دانشگاه با عضویت در اتحادیه دانشگاه‌های جهان اسلام، اتحادیه دانشگاه‌های ایران و جهان عرب و اتحادیه دانشگاه‌های حوزوی، به برگزاری دوره‌های مشترک مشغول است. برگزاری دوره‌های مختلف برای علمای کشورهای مختلف و پذیرش دانشجویان غیر ایرانی از طریق نمایندگی‌های فرهنگی و سیاسی جمهوری اسلامی، از جمله فعالیت‌های بین‌المللی دانشگاه مذاهب اسلامی در جهت نیل به اهداف خود است.
در حال حاضر کانون دانشجویان کشورهای بورکینافاسو، افغانستان، ساحل عاج، نیجریه، ایتالیا، پاکستان، مصر و عراق در دفتر همکاری‌های علمی و بین‌المللی این دانشگاه برپاست تا با تقویت ارتباطات علمی میان دانشجویان و پژوهشگران ایرانی و خارجی، موجبات رشد روزافزون این مرکز علمی را فراهم آورد.
نام دانشگاه مذاهب اسلامی، مرکزی علمی برای وحدت مسلمانان
کشور ایران
نوعدولتی
تماس02166465252
وب سایتhttp://en.mazaheb.ac.ir/
متن خود را وارد کرده و Enter را فشار دهید

تغییر اندازه فونت:

تغییر فاصله کلمات:

تغییر ارتفاع خط:

نوع ماوس را تغییر دهید: