University

دانشگاه شهید بهشتی، دانشگاهی بزرگ در شمال تهران

دانشگاه شهید بهشتی، دانشگاهی بزرگ در شمال تهران

دانشگاه شهید بهشتی، دانشگاهی بزرگ در شمال تهران
با وجود آن که دانشگاه شهید بهشتی به صورت رسمی در سال 1959 کار خود را آغاز کرده، ولی اندیشه تاسیس دانشگاهی برای ارائه آموزش‌های مرسوم در رشته‌های معتبر دانشگاهی، به زمانی پیش از آن بر می‌گردد. شاید از نخستین سال‌های شروع آموزش‌های عالی در ایران، جای خالی چنین ساختاری حس می‌شد، ولی نهایتا پس از آن که علی شیخ‌الاسلام، فارغ‌التحصیل رشته حقوق دانشگاه نیویورک مامور تاسیس چنین دانشگاهی شد، رویای وجود یک دانشگاه جامع، به واقعیت پیوست.

دانشگاه شهید بهشتی و تحولات آن

دانشگاهی که امروز به نام «دانشگاه شهید بهشتی» شناخته می‌شود، در ابتدا با نام «دانشگاه ملی» تاسیس شد تا با ارائه به‌روزترین آموزش‌ها در مقاطع مختلف دانشگاهی، از مهاجرت دانشجویان به خارج از ایران جلوگیری کند.
در زمان تاسیس دانشگاه، لفظ «ملی» برای موسساتی استفاده می‌شد که برای تامین بودجه خود به شهریه دانشجویان وابسته بودند و از بودجه دولتی استفاده نمی‌کردند. از این رو در سال‌های اول فعالیت دانشگاه، تنها افرادی از طبقات مرفه جامعه قادر به تحصیل در آن بودند. ولی در سال 1974 تحصیل در این دانشگاه رایگان شد و تمام اقشار جامعه توانستند به آن راه یابند. از سال 1979، چند ماه پس از پیروزی انقلاب اسلامی، دانشگاه ملی رسما به عنوان یک دانشگاه دولتی اعلام شد و در سال 1983 نام دانشگاه به «شهید بهشتی» تغییر کرد. شهید بهشتی یکی از دانشمندان، خطیبان و سیاستمدارانی بود که پس از پیروزی انقلاب اسلامی در یک حمله تروریستی به شهادت رسید.
آخرین تغییر مهمی که در آن سال‌ها در ساختار دانشگاه شهید بهشتی رخ داد، جدا شدن دانشکده‌های پزشکی و پیراپزشکی از آن و تاسیس یک دانشگاه مستقل به نام «دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی» بود.

دانشکده‌ها و مراکز علمی دانشگاه شهید بهشتی
برای نخستین بار، دانشجویان «دانشگاه ملی» در رشته‌های بانکداری و علوم مالی و اقتصادی و معماری پذیرش شدند. پس از آن تا سال 1966، دانشکده‌های پزشکی، زبان‌خارجی، علوم، دندان‌پزشکی و دانشکده حقوق کار خود را آغاز کردند. در حال حاضر تعداد دانشکده‌های دانشگاه شهید بهشتی به 19 دانشکده (در چهار دسته فنی مهندسی، علوم انسانی، علوم اجتماعی و رفتاری و علوم پایه) رسیده است.
علاوه بر این 20 پژوهشکده و مرکز تخصصی نیز ذیل ساختار دانشگاه شهید بهشتی مشغول فعالیت هستند که عبارتند از:
1. پژوهشکده لیزر و پلاسما
2. پژوهشکده گیاهان و مواد اولیه دارویی
3. پژوهشکده علوم محیطی
4. پژوهشکده علوم شناختی و مغز
5. پژوهشکده شبکه برق
6. پژوهشکده فضای مجازی
7. پژوهشکده علوم و فناوری پزشکی
8. پژوهشکده خانواده
9. پژوهشکده مطالعات بنیادین علم و فناوری
10. پژوهشکده مطالعات میان‌رشته‌ای قرآن
11. مرکز مطالعات سنجش ازدورو GIS
12. مرکز مطالعات ناحیه‌ای و آمایش
13. مرکز گوهرشناسی
14. مرکز پژوهشی اکتشاف نفت و گاز
15. مرکز تحقیقات و کرسی حقوق بشر، صلح و دموکراسی
16. مرکز تحقیقات پروتئین
17. مرکز پژوهشی جاده ابریشم
18. مرکز تحقیقات وقف  
19. مرکز مطالعات اقتصادی و سیاسی
20. مرکز استحصال آبهای غیر متعارف
تعداد اعضای هیات علمی این دانشگاه، به بیش از 900 نفر می‌رسد. تحصیل حدود 20 هزار دانشجو در دانشگاه شهید بهشتی، این دانشگاه را به یکی از بزرگ‌ترین دانشگاه‌های ایران تبدیل کرده است.

پردیس‌های دانشگاه شهید بهشتی

دانشگاه شهید بهشتی به جز پردیس مرکزی، در دو پردیس دانشگاهی دیگر به جذب دانشجو اقدام می‌کند:
• پردیس زیرآب: فرایند ساخت این پردیس در پارک علمی تحقیقاتی دانشگاه شهید بهشتی در اراضی جنگلی شهر زیرآب استان مازندران، در سال 2000 آغاز شد و در سال 2002 به پایان رسید. این محوطه دانشگاهی با وسعتی نزدیک به 9 هزار متر مربع مشغول به فعالیت است. رشته‌های آبادانی روستاها، صنایع خمیر و کاغذ و صنایع سلولزی و کامپوزیت‌های لیگنوسلولزی از رشته‌هایی است که در این پردیس دانشگاهی به دانشجویان آموزش داده می‌شود.
• پردیس آموزش‌های تخصصی شهید عباسپور: پیشینه تاسیس این مرکز به سال 1970 بر می‌گردد. در این سال مرکزی در شمال شرق استان تهران شروع به کار کرد که در ابتدا به عنوان مرکز آموزش‌های تخصصی برق فعالیت داشت، ولی به تدریج پس از پیروزی انقلاب اسلامی در سال 1979، رشته‌های مختلف فنی در مقاطع کاردانی و کارشناسی در آن آموزش داده شد. در حال حاضر این پردیس به عنوان عالی‌ترین مرکز ایران در ارائه آموزش‌های علمی کاربردی در صنایع آب و برق، انرژی و پتروشیمی فعالیت می‌کند.
نام دانشگاه شهید بهشتی، دانشگاهی بزرگ در شمال تهران
کشور ایران
نوعدولتی
تماس021-29901
وب سایتhttps://www.sbu.ac.ir/
متن خود را وارد کرده و Enter را فشار دهید

تغییر اندازه فونت:

تغییر فاصله کلمات:

تغییر ارتفاع خط:

نوع ماوس را تغییر دهید: