«تاریخ ادبی فارسی»، سیاست‎زادیی از تاریخ ادب فارسی

«تاریخ ادبی فارسی»، سیاست‎زادیی از تاریخ ادب فارسی

«تاریخ ادبی فارسی»، سیاست‎زادیی از تاریخ ادب فارسی
تحصیل احمد تمیم‌داری، استاد تمام گروه ادبیات فارسی دانشگاه علامه طباطبایی در رشته ریاضی نشان از عجایب روزگار ماست. از میان دانش‌آموزان ایرانی، بهترین‌ها در دوران انتخاب رشته به سمت رشته‌های ریاضی و تجربی هدایت می‌شوند. انگار این کشور غیر از پزشک و مهندس نیاز دیگری ندارد. تمیم‌داری می‎گوید این بنای کج از زمان تاسیس دارالفنون گذاشته شد. در دارالفنون بچه‎های درس‌خوان و معدل بالا را به رشته ریاضی می‎بردند و متوسط‌ها تجربی و ضعیف‌ها وارد رشته‌ی علوم انسانی می‌شدند. تمیم‌داری هنگام ورود به دانشگاه مسیر خود را تغییر داد و رشته علم اجتماعی و جامعه‌شناسی را انتخاب کرد. تحصیل در دانشگاه تهران 11 سال طول کشید. با اتمام دوره لیسانس تمیم‌داری وارد مدرسه عالی ادبیات شد. مسیری که با بازگشت دوباره به دانشگاه تهران در رشته زبان و ادبیات فارسی تا ادیب، زبان‌شناس و فارسی‌پژوه بنام و شناخته شدن، ادامه داشت.

تاریخ ادب فارسی

کتاب «تاریخ ادب پارسی مکتب ها، دوره‌ها، سبک‌ها و انواع ادبی»، شناخته شده‌ترین اثر احمد تمیم‎داری است. تمیم‌داری در این کتاب تاریخ ادبیات فارسی را براساس سبک‌ها و انواع ادبی بررسی و مکتب‌های فکری حاکم به این حوزه را با نثری روان و طبقه‌بندی شده در اختیار مخاطب قرار می‌دهد.
در تاریخ ادب پارسی، سبک‌های شعر در ادبیات فارسی به خراسانی، حد وسط، عراقی، وقوع، هندی، بازگشت، مشروطه و معاصر تقسیم شده است. سبک‌های نثر نیز به ادوار ششگانه تقسیم و هریک جداگانه مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. تمیم‎داری اعتقاد دارد: مکتب‌های فلسفی و کلامی، پشتوانه‌ی فرهنگ و قوام بخش آثار ادبی هستند. تاریخ ادب فارسی به زبان انگلیسی هم چاپ شده است و یک مرجع در بخش ادبیات فارسی به زبان بین‌المللی است.
کارشناسان دشواری تدوین تاریخ ادب فارسی را دریای وسیع تاریخ سه هزار سال فرهنگ و ادب فارسی می‌دانند که گردآوری آن نیاز به طرح‌ها، تئوری‌ها، سفرها، مطالعات، مصاحبه‌ها و مشورت‌های بسیاری می‌طلبد. تمیم‌داری برای نگارش کتاب تاریخ ادب فارسی از آثار ادبی بزرگان ایرانی و غیرایرانی استفاده کرده است. پرداخت به مکتب‌های فلسفی و کلامی با هدف تبیین پشتوانه‌های فرهنگی آثار و سبک‌های ادبی از کارهای بدیع تمیم‎داری در کتاب تاریخ ادب فارسی است. این کتاب در نتیجه این تلاش‎ها به منبعی مهم در زمینه تاریخ ادبیات فارسی تبدیل شده است. تمیم‎داری برای این کتاب یکسال وقت گذاشته است و علت موفقیت کتاب را علاوه بر تلاش‌ها برای گردآوری جامع مطالب؛ دوری از مناقشات سیاسی می‎داند. تاریخ ادبیات و فرهنگ کشورمان پیش از کتاب تمیم‌داری با سلسله‌های سیاسی شناخته می‎شد.

آثار و فعالیت های اجرایی تمیم‎داری

عضویت در هیئت علمی دانشکده زبان و ادبیات فارسی دانشگاه علامه طباطبایی، رئیس مرکز مطالعات فارسی دانشگاه علامه طباطبایی، مدیر مرکز تحقیقات فارسی ایران و پاکستان، معاون فرهنگی دانشکده‌ی زبان و ادبیات فارسی دانشگاه شهید بهشتی، عضو هیئت علمی شورای گسترش زبان و ادبیات فارسی و سردبیر دو فصلنامه «سخن عشق»، فعالیت‎های اجرایی دکتر احمد تمیم‌داری است. تمیم‎داری سال 1353 در آموزش و پرورش استخدام شد و ریاضیات، ادبیات فارسی و عربی تدریس می‎کرد. او شاگرد استادانی مانند شریف رضایی، سید علی شاه‌چراغی، سید جعفر شهیدی و احمد مهدوی دامغانی است. از جمله مهمترین کتاب‌ها او می‌توان به عرفان و ادب در عصر صفوی، داستان‌ها ایرانی، فرهنگ عامه و چکامه‌ای در باورهای شیعه اشاره کرد. تمیم‎داری کتاب‌های «مقدمه‌ای بر ادبیات، نقد و نظریه»، «گستره شعر پارسی در انگلستان و آمریکا» و «سازمان‌های امپراطوری اسلام» را ترجمه کرده است. کتاب ادبیات، نقد و نظریه نوشته‎ی آندریو بنت است که تمیم‌داری آن را ترجمه کرده است. مجموعه مقالات احمد تمیم‎داری هم در کتابی با عنوان «جرعه جام» منتشر شد. 

ادبیات فارسی دغدغه‌ی اصلی

دکتر احمد تمیم‎داری در این سال‌های دغدغه‏ اصلی‎اش ادبیات ایران است. معتقد است 11 گویش ادبیات ایران شامل؛ گیلکی، مازندرانی، بلوچی، لری، کردی و... باید در دانشکده‎های ادبیات ایران تدریس شود. تاسیس مراکز آموزش زبان‌های غربی و شرقی را ضرورتی می‌داند که کسی به فکر تاسیس آن نیست. او معتقد است مسائل فرهنگی نقطه قوت نظام جمهوری اسلامی ایران است. چراکه رسیدن به اشتراک در حوزه اعتقادات مذهبی سخت است، اما می‎‌توان در مسایل فرهنگی به وحدت رسید. این وحدت از تاسیس مراکز آموزش زبان‌های غربی و شرقی در ایران می‌گذرد. می‎گوید توسعه فضاهای فرهنگی و ادبی در بین کشورهای منطقه، با هدف رسیدن به اتحاد و دوستی از ضروری است. هشدار می‌دهد اگر این کار را نکنیم، حتما کشورهای غربی با مطامع و اهداف خاص سیاسی، شروع به تدریس گویش ‎های ادبیات ایران خواهند کرد.
نام «تاریخ ادبی فارسی»، سیاست‎زادیی از تاریخ ادب فارسی
کشور ایران
نویسندهاحمد تمیم‌داری
متن خود را وارد کرده و Enter را فشار دهید

تغییر اندازه فونت:

تغییر فاصله کلمات:

تغییر ارتفاع خط:

نوع ماوس را تغییر دهید: