موزه علوم طبیعی یزد؛ آموختن علم با بازدید از موزه‌ای دیدنی

موزه علوم طبیعی یزد؛ آموختن علم با بازدید از موزه‌ای دیدنی

موزه علوم طبیعی یزد؛ آموختن علم با بازدید از موزه‌ای دیدنی

موزه علوم طبیعی یزد یکی از موزه‌های دیدنی این شهر است که در دبیرستان ماندگار ایرانشهر واقع شده است. بازدید از آثار به نمایش گذاشته شده در بخش‌های مختلف موزه، لذت تماشای اشیایی جالب را با لذت آموختن و آشنا شدن با جلوه‌های مختلف عالم هستی در هم می‌آمیزد.

دبیرستان ایرانشهر، میزبان موزه علوم طبیعی یزد
دبیرستان ایرانشهر قدیمی‌ترین دبیرستان یزد محسوب می‌شود و در سال 1998 میلادی (1377 خورشیدی) در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است. این دبیرستان در خیابان شهید رجایی (ایرانشهر) یزد واقع شده و هنوز هم به ارائه خدمات آموزشی مشغول است. شروع به کار مدرسه به سال 1927 میلادی (1306 خورشیدی) و دوره پهلوی اول باز می‌گردد. با این حال عملیات ساخت مدرسه تا هفت سال بعد از این تاریخ ادامه یافته و نهایتا افتتاح رسمی آن در اوایل سال 1313 خورشیدی (1934 میلادی) رقم خورده است. از آن پس این مدرسه با نام «ایرانشهر» شهرت یافت.
شکل ساخت و نمای متوازن مدرسه، نخستین جلوه‌ای است که چشم هر بیننده‌ای را به خود مشغول می‌کند. در ساخت مدرسه شمار زیادی از استادکاران به‌نام یزد حضور داشته‌اند. طراح اصلی ساختمان آندره گدار، معمار و باستان‌شناس فرانسوی (1881 تا 1965 میلادی) است. وی در اوایل قرن بیستم به ایران وارد شد و به استخدام دولت ایران درآمد. سپس در مسئولیت‌های مختلفی به کار مشغول شد. موزه ایران باستان، حافظیه شیراز، موزه آذربایجان و مدرسه ایرانشهر از مهم‌ترین یادگارهای او در ایران به شمار می‌آیند.

معماری مدرسه ایرانشهر
بنا روی بستری از لایه‌های رسوبی ماسه‌ای محکمی که از آبرفت‌ها حاصل شده، استوار است. مصالح اصلی مورد استفاده در ساخت مدرسه، خشت و گل و آجر است. در معماری بنا به ایجاد سایه‌بان برای در امان ماندن اهالی از آفتاب سوزان کویر توجه شده است. رواقی در جلوی کلاس‌ها به چشم می‌خورد که دلیل ایجاد آن، همین مساله است. کف حیاط با آجرفرش پوشانده شده و در پای دیوارها ازاره‌های سنگی به چشم می‌خورد. در نمای ساختمان بیش از 11 هزار متر مربع کاشی رنگی لعابدار مورد استفاده قرار گرفته است. وجود پنجره‌های باریک و بلند دیگر جزئی است که در نمای ساختمان به خوبی جلب توجه می‌کند. در طراحی ساختمان می‌توان نمودهایی از معماری عصر صفوی (قرن شانزدهم تا هجدهم میلادی) و عصر ساسانی (قرن سوم تا هفتم میلادی) را مشاهده کرد که در کنار یکدیگر، ترکیبی بدیع و موزون خلق کرده‌اند.
زمانی که مدرسه ایرانشهر ساخته شد، آب لوله‌کشی در شهر وجود نداشت، ولی یک منبع آب در طبقه دوم ساختمان تعبیه شده بود تا آب مورد نیاز برای سرویس‌های بهداشتی و آب‌خوری‌ها را در خود ذخیره کند. این منبع با رعایت بالاترین استانداردهای بهداشتی زمان خود درست شده بود و آب آن از طریق چاه، با استفاده از ابزاری قدیمی به نام چرخ چاه تامین می‌شد. موزه تاریخ طبیعی یزد در زیرزمین آموزشگاه قرار دارد.

موزه علوم طبیعی یزد، بخش‌ها و ویژگی‌ها
این موزه در اواخر دهه 1980 میلادی (1360 خورشیدی) کار خود را آغاز کرد. چهار سالن اصلی در موضوعات زمین‌شناسی، زیست‌شناسی، فیزیک و نجوم، در مساحتی نزدیک به 3500 متر مربع، بخش‌های موزه را تشکیل می‌دهند. آن چه بازدید از این موزه را دلپذیرتر می‌کند، شیوه معماری اصیل و کهن آن است. از آن جا که موزه در یکی از مدارس مشهور شهر یزد قرار دارد، هر سال میزبان گروه‌های مختلفی از دانش‌آموزان است. بر اساس آمارهای ارائه‌شده در سال 2023 نزدیک 15 هزار دانش‌آموز از این موزه دیدن کرده‌اند. بدین ترتیب موزه علوم طبیعی یزد نه تنها محلی برای نمایش برخی اشیاست، بلکه مکانی برای آموزش و کسب اطلاع از زیست گیاهان و جانوران بومی استان و ابزارها و دانش فیزیک و نجوم نیز به شمار می‌آید.
در بخش زیست‌شناسی 250 گونه از گیاهان بومی و کویری، 150 نمونه از حشرات، پرندگان و خزندگان، چندین پیکره آگنده‌سازی‌شده (تاکسیدرمی) و مراحل شکل‌گیری و تکامل جنین به نمایش درآمده است. کالبد یک زن که بر اساس نظر کارشناسان حدود 800 سال پیش زندگی می‌کرد، دیگر اثر مهم موزه است. رصدخانه، ابزارهای مختلف محاسبات ریاضی و اندازه‌گیری و افلاک‌نما از جمله دیدنی‌های این موزه به شمار می‌آید. همچنین در این موزه می‌توان از چندین سنگواره دیدن کرد.

نام موزه علوم طبیعی یزد؛ آموختن علم با بازدید از موزه‌ای دیدنی
کشور ایران
ناحیهیزد
شهریزد
نوععلوم و فنون

سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی یکی از سازمان‌های وابسته به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است که در سال 1374 ه.ش (1995 میلادی) تأسیس شده است.[بیشتر]

متن خود را وارد کرده و Enter را فشار دهید

تغییر اندازه فونت:

تغییر فاصله کلمات:

تغییر ارتفاع خط:

نوع ماوس را تغییر دهید: