موزه هنر مشکین‌فام، لذت سفر به تاریخ در خانه‌ای تاریخی

موزه هنر مشکین‌فام، لذت سفر به تاریخ در خانه‌ای تاریخی

موزه هنر مشکین‌فام، لذت سفر به تاریخ در خانه‌ای تاریخی

نام شیراز برای هر کسی که درباره تاریخ ایران مطالعه کرده باشد، آشناست. قدمت برخی آثار تاریخی این شهر به بیش از 2500 سال پیش بر می‌گردد، ولی آثار تاریخی دوره‌های بعد از آن هم به وفور در شیراز قابل مشاهده است. در این میان، موزه‌های این شهر که روایتگر بخشی از تاریخ و فرهنگ آن هستند، اهمیت فراوانی پیدا می‌کنند، خصوصا اگر این موزه‌ها در دل یک اثر تاریخی به وجود آمده باشند. همه این ویژگی‌ها، در «موزه هنر مشکین‌فام» شیراز جمع است. در بازدید از این موزه علاوه بر دیدن آثاری زیبا و چشم‌نواز، در یک خانه قدیمی و دیدنی حضور خواهید یافت: خانه فروغ‌الملک که در اوایل قرن بیستم تاسیس شده است. نام این بنا در سال 1998 میلادی (1377 خورشیدی) در فهرست آثار ملی ایران ثبت شد.

تاریخچه موزه هنر مشکین‌فام شیراز

عمارت فروغ‌الملک که امروز به عنوان موزه هنر مشکین‌فام شناخته می‌شود، حدود 100 سال قدمت دارد. کار ساخت این بنا در سال 1931 میلادی (1320 خورشیدی) به پایان رسیده است و مجموع مساحت آن به 1020 متر مربع می‌رسد. این بنا ابتدا به عنوان یک منزل مسکونی ساخته شده بود، ولی در طول حیات خود چند بار تغییر کاربری داد. از سال 1948 میلادی (1337 خورشیدی) تا میانه دهه 1970 میلادی (دهه 1350 خورشیدی)، این بنا به عنوان دبستان مورد استفاده قرار می‌گرفت و از سال 2002 میلادی (1381 خورشیدی) به موزه هنر معاصر فارس تبدیل شد. این موزه هم‌اکنون به نام موزه هنر «مشکین‌فام»، شناخته می‌شود.

در حال حاضر در اتاق‌های این موزه، علاوه بر آثاری از سه نسل خانواده «مشکین‌فام»، آثاری از هنرمندان استان فارس نیز به نمایش گذاشته شده است. برخی از این آثار را صاحبان آن‌ها به موزه اهدا کرده‌اند، برخی دیگر نیز از سوی مجموعه‌داران به موزه اهدا شده است.

معماری موزه هنر مشکین‌فام

در این عمارت بخش‌های مختلفی هم‌چون پاسدارخانه، آشپزخانه، اصطبل و دو باب منل مسکونی ساخته شده است. این خانه سه طبقه و دو بخش بیرونی و اندرونی دارد. دو حیاط جداگانه، عمارت شاه‌نشین و حمام، دیگر بخش‌های این عمارت به شمار می‌رود.

در شمال و جنوب بنا، دو اتاق پنج‌دری قرار دارد. در شمال غربی آن نیز سالن اصلی و اتاقی به نام «شاه‌نشین» که دارای پنجره‌هایی با تزئینات گره‌کاری است، دیده می‌شود. شاه‌نشین به وسیله حوضخانه‌ای هشت‌ضلعی به اندرونی متصل است.

آجر و گچ، مصالح اصلی ساخت بنا محسوب می‌شود. تزئینات آجری، کاشی‌کاری، نقاشی‌های متنوع و نقوش روی سنگ، برای تزئین بنا مورد استفاده قرار گرفته است. نقاشی‌های روی سقف، الهام‌گرفته‌شده از هنر دوره زندیه (میانه قرن هجدهم) است. در مبلمان قدیمی ساختمان، نوع خاصی از آینه‌کاری دیده می‌شود. این مبلمان به همراه میز، بخاری، صندوقچه، ویترین، بشقاب‌های قدیمی، جعبه‌های منبت‌کاری شده و چندین گلدان در اتاقی قدیمی قرار دارد.

اشیای موجود در موزه هنر مشکین‌فام

اشیای موزه در طول بیش از نیم‌قرن، توسط حسن مشکین‌فام، صاحب موزه گردآوری شده است. موزه دارای دو گالری «آثار هنری خانواده مشکین‌فام» و «آثار هنرمندان معاصر استان فارس» است. آثار موزه بر اساس نوع اثر، تکنیک و دوره آفرینش در بخش‌های حجاری و نقش‌برجسته، خوش‌نویسی، نقاشی و هنرهای تجسمی به نمایش درآمده‌اند.

در بخش حجاری و نقش‌برجسته، آثار حبیب مشکین‌فام (1915 تا 2001 میلادی) روی سنگ‌های مختلف، از جمله مرمر دیده می‌شود. این نقوش به دو شیوه گود و برجسته خوشنویسی و اجرا شده است. در بخش نقاشی آثار 30 نفر از هنرمندان که در سه نسل مختلف تربیت شده‌اند، به نمایش درآمده است.

در کتابخانه موزه نیز صدها جلد کتاب و مجله‌هاى تخصصى، بریده جراید در زمینه فعالیت‌هاى هنرى، صدها کارت، بروشور، پوستر و کاتالوگ مربوط به رویدادهاى هنرى، آرشیو نوار، فیلم و سند شامل مصاحبه‌هایى با هنرمندان برجسته فارس و ایران، فیلم گزارش نمایشگاه‌ها و رویدادهاى هنرى، نشست‌ها و جلسات هنرى و ادبى، فیلم زندگى و آثار هنرمندان بزرگ جهان، موزه‌ها و مراکز مهم هنرى جهان در دسترس علاقمندان قرار دارد.

نام موزه هنر مشکین‌فام، لذت سفر به تاریخ در خانه‌ای تاریخی
کشور ایران
ناحیهفارس
شهرشیراز
نوعهنری

سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی یکی از سازمان‌های وابسته به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است که در سال 1374 ه.ش (1995 میلادی) تأسیس شده است.[بیشتر]

متن خود را وارد کرده و Enter را فشار دهید

تغییر اندازه فونت:

تغییر فاصله کلمات:

تغییر ارتفاع خط:

نوع ماوس را تغییر دهید: