ملاقات با پادشاهان باستانی ایران در موزه مشاهیر فارس
ملاقات با پادشاهان باستانی ایران در موزه مشاهیر فارس
خانه زینتالملک که بخشی از نارنجستان قوام شیراز محسوب میشود، امروزه به عنوان موزه مشاهیر فارس، پذیرای گردشگران است. این موزه چند سال پیش به عنوان یک نمایشگاه موقت دایر شده بود، ولی بعدا به یک موزه دائمی تبدیل و برای بازدید، به روی علاقمندان گشوده شد. نارنجستان قوام باغی مملو از درختان نارنج است. حضور در این باغ علاوه بر ایجاد فرصت حضور در یک باغ سنتی ایرانی، امکان دیدار از یکی از زیباترین بناهای شیراز را نیز فراهم میآورد.
اشیای موجود در موزه مشاهیر فارس
نخستین چیزی که در هنگام ورود به موزه توجه شما را جلب خواهد کرد، مجسمه مومی یک زن است. این مجسمه، مربوط به زینتالملک است که آخرین فرزند قوامالملک، مالک و سازنده عمارت بود.
مجسمه مومی زینتالملک در موزه مشاهیر فارس
در این موزه مجموعهای از مجسمههای مومی مشهورترین شخصیتهای ایرانی، چندین پوستر و شماری تابلو گچی پیش روی بازدیدکنندگان قرار دارد. در کنار هر کدام از این اشیا، توضیحاتی به زبانهای فارسی و انگلیسی قرار گرفته است.
موزه مشاهیر فارس چه کسانی را معرفی میکند؟
از آن جا که فارس یکی از نخستین سکونتگاههای قوم پارس است و نخستین امپراتوری ایران در آن شکل گرفته، این استان را باید صاحب تاریخی طولانی و بینظیر دانست. در موزه مشاهیر فارس مجسمههایی از پادشاهان، حاکمان، سیاستمداران با نفوذ و شخصیتهای اجتماعی و ادبی به چشم میخورد. این شخصیتها از هزاره نخست پیش از میلاد تا دوران معاصر زیستهاند. سرشناسترین شخصیتهایی که مجسمهای از آنان در موزه مشاهیر قرار دارد عبارتند از:
• خشایارشا: او پادشاه سلسله هخامنشی و پسر داریوش کبیر بود. در سال 521 پیش از میلاد متولد شد و در اوایل سلطنتش، مصر و بابل را فتح کرد، سپس با یونانیان جنگید و بر آنان چیره شد. دوره حکومت او یکی از پر افتخارترین دورههای تاریخی ایران به شمار میرود. خشایارشا در سال 466 پیش از میلاد با دسیسه فرماندهان عالیرتبه گارد شاهنشاهی به قتل رسید.
• شاپور اول: وی را یکی از مقتدرترین شاهان ساسانی میدانند. او فرزند اردشیر بابکان، موسس سلسله ساسانی بود که در سال 240 میلادی به پادشاهی رسید و در سال 273 میلادی درگذشت. جنگهای ایران و روم در زمان او رخ داد. شاپور اول توانست در جریان این نبردها، والرین، امپراتور روم را شکست دهد. تصویری از پیروزی شاپور اول بر کوههای فارس نقش بسته است.
تلاش شاپور اول برای پیشرفت همهجانبه ایران آن زمان، بسیار چشمگیر بود. در دوران او بسیاری از کتابهای خارجی در موضوعات پزشکی، ستارهشناسی و فلسفه به فارسی ترجمه شدند و جندی شاپور، مشهورترین دانشگاه ایران باستان، به دستور وی بنا شد.
مجسمه مومی شاپور اول
• حافظ: در میان شاعران ایرانی، حافظ یکی از مشهورترین و خوشذوقترینهاست. وی در سال 1306 میلادی متولد شد، در کودکی پدرش را از دست داد و از جوانی آموختن و حفظ قرآن را آغاز کرد. به همین دلیل خود را «حافظ» لقب داد، یعنی کسی که قرآن را به صورت کامل حفظ کرده است. حافظ به زبان عربی مسلط بود و فلسفه و ادبیات خوانده بود.
حافظ همواره ارزشهای انسانی را میستود و با استفاده از زبان استعاره، به انتقاد از حاکم زمان خود اقدام میکرد. آثار وی بهترین نمونههای غزل پارسی است که بزرگانی همچون یوهان ولفگانگ گوته را تحت تاثیر قرار داده است.
• سعدی: در میان شاعران ایرانی، نام سعدی به عنوان یکی از چهرههایی که در استفاده از ظرفیتهای زبان فارسی تبحری بینظیر داشت، برده میشود. وی در سال 1185 میلادی متولد شد و بر خلاف حافظ که بیشتر عمر خود را در شیراز گذراند، به سفرهای زیادی رفت. سعدی بسیاری از شهرهای بزرگ زمان خود را دید و در سال 1234 م. پس از بازگشت به شیراز، دو کتاب مشهور خود، «بوستان» و «گلستان» را به رشته تحریر درآورد. در این دو کتاب بارها به خاطرات خود از سفرهایش اشاره کرده است. سعدی به جز این دو کتاب، اشعار بسیاری سرود که به عنوان شاهکارهای زبان فارسی به حساب میآیند. او در سال 1269 م. درگذشت و در شیراز به خاک سپرده شد.
مجسمه مومی سعدی در موزه مشاهیر فارس
• کریمخان زند: کریمخان به عنوان پادشاهی دادگر مشهور است. وی سلسله زندیه را تاسیس کرد و توانست تمام ایران (به جز خراسان) را زیر پرچم خود متحد کند. کریمخان شیراز را پایتخت خود قرار داد و در این شهر، بناهای فراوانی تاسیس کرد. وی در 1779 میلادی درگذشت و در شیراز به خاک سپرده شد.
نام | ملاقات با پادشاهان باستانی ایران در موزه مشاهیر فارس |
کشور | ایران |
ناحیه | فارس |
شهر | شیراز |
نوع | تاریخی |
نوع کور رنگی را انتخاب کنید
کوری سرخ کوری سبز کوری آبی قرمز به سختی دیده می شود سبز به سختی دیده می شود آبی به سختی دیده می شود تک رنگ تک رنگ خاصتغییر اندازه فونت:
تغییر فاصله کلمات:
تغییر ارتفاع خط:
نوع ماوس را تغییر دهید: