بافق، سرزمین مردمان خون‌گرم و مهمان‌نواز

بافق، سرزمین مردمان خون‌گرم و مهمان‌نواز

بافق، سرزمین مردمان خون‌گرم و مهمان‌نواز

در استان یزد، شهر تاریخی یزد به خاطر وجود بناهای تاریخی و شکل معماری خاص خود شهرت جهانی دارد، با این حال دیگر شهرهای این استان از این شهر زیبا دست کمی ندارند! بافق یکی از شهرستان‌های استان یزد است که از چند جنبه می‌توان آن را نمونه و بی‌بدیل توصیف کرد. این شهرستان هم دروازه‌ای برای ورود به کویر محسوب می‌شود و هم به خاطر برخورداری از نخلستان‌هایی زیبا، تاریخی غنی و معادنی بزرگ مشهور است. به خاطر همین ویژگی‌ها، این منطقه را «دیار نخل و آهن و آفتاب» لقب داده‌اند. البته باید به مردمان خون‌گرم و مهمان‌نواز بافق هم اشاره کرد که معاشرتی هر چند کوتاه با آنان، لذت سفر به این منطقه را بسیار بیشتر می‌کند!

موقعیت جغرافیایی جغرافیایی و تاریخچه بافق
شهر بافق، مرکز شهرستان بافق در 120 کیلومتری شهر یزد واقع است. موقعیت جغرافیایی ویژه بافق، آن را به یک شهر مهم ارتباطی تبدیل کرده است. خطوط آهن جنوب به شمال و شرق به غرب ایران، از این شهر می‌گذرند. در بافق معادن زیادی کشف شده است. مطالعات نشان می‌دهد در بافق بیش از پنج میلیارد تن سنگ آهن و 30 میلیون تن سرب و روی وجود دارد... آب و هوای بافق، خشک و کویری است و جمعیت آن به حدود 50 هزار نفر می‌رسد. متوسط ارتفاع این شهرستان از سطح دریا 995 متر است و خرما، حصیر و پسته عمده سوغات‌های آن به شمار می‌رود. بافق به خاطر وجود نخلستان‌های پربار که مساحت آن به حدود دو هزار هکتار می‌رسد، یکی از مراکز حصیربافی ایران به شمار می‌رود. این شهر در سال 2022 میلادی به عنوان شهر ملی حصیر ایران معرفی شد.

دیدنی‌ها و جاذبه‌های گردشگری بافق
در بافق آثار تاریخی و دیدنی‌های زیادی وجود دارد که بازدید از آن را بسیار دلنشین می‌کند. مهم‌ترین و شناخته‌شده‌ترین دیدنی‌های بافق عبارتند از:
میدان خان
این میدان به دوره زندیه و قاجاریه (قرن هجدهم میلادی) مربوط است. امروزه میدان خان در میانه شهر بافق قرار دارد. در میانه میدان، وجود چندین نخل که یکی از نمادهای شهر بافق به شمار می‌رود، زیبایی زائدالوصفی به وجود آورده است. در نزدیکی میدان بناهایی باارزش همچون کاروانسرا، آب‌انبار و مسجد جامع واقع شده‌اند.
امامزاده عبدالله
عبدالله بن موسی بن جعفر، برادر امام رضا، هشتمین پیشوای شیعیان است. بقعه این امامزاده بزرگوار از گذشته‌های دور مورد احترام مردم شهر و محلی برای برگزاری مراسم‌های مختلف مذهبی بوده است. از نظر ظاهری کاشی‌کاری‌های این حرم مطهر جلوه‌ای بسیار چشم‌نواز دارد. بنای اولیه این بقعه به قرن پنجم هجری قمری (قرن یازدهم میلادی) نسبت داده می‌شود.
کویر درانجیر
کویر درانجیر یا دره‌انجیر بافق با 75 کیلومتر طول و 20 کیلومتر عرض، مساحتی نزدیک 750 کیلومتر مربع دارد. حدود 60 درصد سطح این منطقه را زمین‌های رسی و 40 درصد (عمدتا در جنوب و شمال غرب) را نمک‌زار پوشانده است. در بخش جنوبی برخی گونه‌های گیاهان شورزیست دیده می‌شود. مهم‌ترین ویژگی کویر درانجیر بکر بودن آن است.
کویر مغستان
در فاصله 40 کیلومتری شمال درانجیر، کویر دیگری قرار دارد که آن را مغستان یا «ریگ زرین» نامیده‌اند. مغستان در جنوب روستای بیاضه و شمال غرب روستای ساغند واقع است و در شمال آن، ارتفاعات حاجی‌آباد زرین قرار دارد. در جنوب غربی کویر چندین گنبد نمکی دیده می‌شود. کویر به وسیله ارتفاعاتی که تقریبا از میانه آن می‌گذرد به دو قسمت شمالی و جنوبی تقسیم شده است.
قلعه باقرآباد
این قلعه تاریخی به دوره قاجاریه (قرن نوزدهم) مربوط است. گفته می‌شود این بنا با هدف ایجاد پناهگاهی برای مردم در مواقع بحرانی ایجاد شده بود و در آن گندم و آذوقه انبار می‌شد. اسناد موجود نشان می‌دهد قلعه در سه مرحله ساخته شده است: برج شمالی در دو طبقه، با هشت متر ارتفاع، نخستین بخش بنا بوده و به فاصله 10 سال برج جنوبی به آن افزوده شده است. مدتی بعد با بالا گرفتن ناآرامی‌های منطقه‌ای دیواری به گرد قلعه ساخته شده تا امنیت آن افزایش یابد. این قلعه در مجموع 45 اتاق، دو برج نگهبانی و چندین راهرو دارد. در برج شمالی سه جایگاه برای سنگ‌اندازی و 10 جایگاه برای تیراندازی دیده می‌شود. برج جنوبی نیز ساختاری هشت‌ضلعی دارد و ارتفاعش به حدود 11 متر می‌رسد. این برج نیز دو طبقه دارد و 16 جایگاه برای تیراندازان و چهار جایگاه برای سنگ‌اندازان در آن مشاهده می‌شود.

=== عکس: قلعه باقرآباد===

مسجد جامع بافق
این مسجد به دوره قاجاریه مربوط است و دو قسمت تابستانی و زمستانی دارد. در قسمت تابستانی شبستانی با بادگیرهای بزرگ ساخته شده که ظاهر آن را به مسجد جامع کبیر یزد شبیه می‌کند.
خانه وحشی بافقی
مشهورترین ادیب شهر بافق، وحشی بافقی است. وی در 939 هجری قمری (1532 میلادی) به دنیا آمد. این خانه امروز به یک موزه تبدیل شده و با فضای کوچک و باصفای خود، میزبان گردشگران است.
روستای قطرم
قرار گرفتن بافق در اقلیمی کویری شما را به اشتباه نیاندازد، زیرا مناطق سرسبز موجود در آن کم نیستند! یکی از این مناطق روستای قطرم است که در دامنه غربی کوه باجگان قرار دارد. قطرم با خانه‌هایی سنگی و کوچه‌هایی مسقف و سرسبز شهرت پیدا کرده است.

===عکس: نخلستان‌های بافق===

نخلستان‌های بافق
اگر به بافق سفر می‌کنید بازدید از نخلستان‌های آن را در برنامه سفر خود بگنجانید. معمولا در شهرها و روستاهای هم‌جوار این نخلستان‌ها بافت حصیر نیز رواج دارد.

نام بافق، سرزمین مردمان خون‌گرم و مهمان‌نواز
کشور ایران
ناحیهیزد
شهربافق
نوعتاریخی,طبیعی
ثبتبدون ثبت
متن خود را وارد کرده و Enter را فشار دهید

تغییر اندازه فونت:

تغییر فاصله کلمات:

تغییر ارتفاع خط:

نوع ماوس را تغییر دهید: