خانه رسولیان یزد، خانه‌ای قدیمی که امروز دانشکده شده است

خانه رسولیان یزد، خانه‌ای قدیمی که امروز دانشکده شده است

خانه رسولیان یزد، خانه‌ای قدیمی که امروز دانشکده شده است
در گوشه‌گوشه شهر یزد بناهای تاریخی زیبایی وجود دارد. این بناها حضور در این شهر را بسیار لذت‌بخش و به‌یادماندنی می‌کند. خانه رسولیان یزد، یکی از همین بناهای تاریخی است که عمر آن به 100 سال می‌رسد. دلیل نامگذاری این اثر به «خانه رسولیان» احداث آن توسط حاج میرزا کاظم رسولیان است. معمار این خانه فردی به نام محمدحسین محمد رحیم است.


حیاط خانه رسولیان یزد


ویژگی‌های خانه رسولیان یزد

خانه رسولیان در سال 1904 م. ساخته شده است. در این سال‌ها ایران با تحولات سیاسی مهمی درگیر بود که در نهایت به تغییر سلسله پادشاهی انجامید. هر چند این خانه در ابتدا کاربری مسکونی داشت، ولی در حال حاضر از آن به عنوان ساختمان دانشکده هنر و معماری یزد استفاده می‌شود. از این رو این دانشکده را به عنوان یکی از زیباترین دانشکده‌های ایران نام‌ می‌برند.


نمای زیبای حوض خانه رسولیان یزد

یکی از نکات مهم درباره خانه رسولیان یزد، قرار گرفتن آرامگاه استاد محمدکریم پیرنیا، پدر معماری سنتی ایران در این عمارت است. وی در سال 1997 م. از دنیا رفت و به وصیت خود، در این خانه دفن شد. پیرنیا که در سال 1920 م. متولد شده بود، در طول عمر خود تحقیقات فراوانی در زمینه معماری سنتی ایرانی انجام داد و با نوشتن مقالات فراوان، به آشنایی همگان با این هنر اصیل، کمک کرد.

معماری خانه رسولیان یزد

مثل خیلی از بناهای ایرانی، خانه رسولیان نیز دو فضای اندرونی و بیرونی دارد. در فضای بیرونی، حوض‌خانه، تالار، زیرزمین، بادگیر و اتاق ارسی دیده می‌شود. در اندرونی که فضای زندگی خصوصی و خانوادگی به شمار می‌آید، اتاق‌های سه‌دری، پنج‌دری، بادگیر، تالار، کلاه‌فرنگی و حیاط مشجر قرار گرفته است. حمام خانه نیز در بین اندرونی و بیرونی قرار دارد. با توجه به آن که حمام در گذشته یک فناوری پر هزینه محسوب می‌شد و مردم، معمولا از حمام‌های عمومی استفاده می‌کردند، وجود حمام در این منزل قدیمی، نشان می‌دهد صاحب خانه فردی متمول بوده‌ است.
در اندرونی، حیاطی بزرگ با یک حوض زیبا در میانه آن دیده می‌شود. درختان زیبای اطراف این حوض، زیبایی حیاط را دو چندان کرده‌اند. حیاط این خانه در گذشته برای برگزاری مراسم روضه‌خوانی امام حسین(ع)، پیشوای سوم شیعیان مورد استفاده قرار می‌گرفت. اطراف این حیاط، اتاق‌های عمارت قرار گرفته است که همه، به جز اتاق‌های جنوب غربی در یک طبقه احداث شده‌اند.
در جنوب غرب حیاط، ایوانی وسیع قرار دارد. شمال شرق حیاط، ایوان کم‌ارتفاعی دارد که سایه‌بان آن مانع تابش مستقیم نور خورشید به درون اتاق‌هاست. در واقع هر کدام از قسمت‌هایی که در حیاط اصلی قرار داشت، متناسب با جهت قرارگیری و میزان تابش نور خورشید در فصلی از سال مورد استفاده قرار می‌گرفت: قسمت جنوبی حیاط در زمستان، قسمت شمالی در تابستان و سایر قسمت‌ها در فصول پاییز و بهار.
اتاق پنج‌دری در میان دو اتاق دیگر قرار گرفته است. پنج‌دری از طریق یک راهرو به اتاق‌های دیگر ارتباط دارد. بادگیر عمارت روی اتاقی در جنوب شرقی مجموعه قرار گرفته است. این اتاق به حوضخانه معروف است. وجود بادگیر بر بالای این اتاق سبب می‌شد در روزهای گرم تابستان، گردش هوا به خوبی در آن برقرار باشد و اتاق از دیگر قسمت‌های منزل خنک‌تر شود.


پنجره‌های زیبای خانه رسولیان یزد و شیشه‌های رنگی آن
از آن جا که هوای گرم چگالی کمتری دارد، همواره به بالا حرکت می‌کند و زیرزمین معمولا خنک‌تر از سایر بخش‌های منزل است. از این رو زیرزمین‌های خانه‌های قدیمی محلی برای ذخیره و نگهداری مواد غذایی بود. زیرزمین خانه رسولیان نه تنها محلی برای نگهداری مواد غذایی محسوب می‌شد، بلکه در روزهای گرم تابستان، مکانی برای استراحت اهل خانه بود.

ثبت ملی خانه رسولیان یزد

این اثر در سال 1997 میلادی (1376 خورشیدی) به عنوان اثر ملی در فهرست میراث فرهنگی ایران به ثبت رسیده است. 
نام خانه رسولیان یزد، خانه‌ای قدیمی که امروز دانشکده شده است
کشور ایران
ناحیهیزد
شهریزد
نوعتاریخی
ثبتملی

سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی یکی از سازمان‌های وابسته به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است که در سال 1374 ه.ش (1995 میلادی) تأسیس شده است.[بیشتر]

متن خود را وارد کرده و Enter را فشار دهید

تغییر اندازه فونت:

تغییر فاصله کلمات:

تغییر ارتفاع خط:

نوع ماوس را تغییر دهید: