کردشت، روستایی که روزی ارتش ایران را در خود جا داده بود!

کردشت، روستایی که روزی ارتش ایران را در خود جا داده بود!

کردشت، روستایی که روزی ارتش ایران را در خود جا داده بود!
جنگ‌ها در سراسر تاریخ، رویدادهای ناخوشایندی بوده‌اند که همواره خرابی و ماتم با خود به همراه داشته‌اند. با این حال، همین جنگ‌ها باعث شده‌اند برخی مکان‌ها شناخته شوند و اهمیتی تاریخی پیدا کنند. روستای کردشت که در بخش‌های شمالی استان آذربایجان شرقی و در شهرستان جلفا واقع شده است، جمعیت چندانی ندارد، ولی به دلیل آن که روزگاری به عنوان مرکز فرماندهی یک جنگ انتخاب شده بود، نام خود را در کتاب‌های تاریخی جا داده است.

جغرافیا و تاریخ روستای کردشت

کردشت در شمالی‌ترین بخش منطقه ارسباران و در کرانه جنوبی رود ارس قرار دارد. این منطقه که با نام«قره‌داغ» نیز شناخته می‌شود، ناحیه کوهستانی وسیعی در شمال استان آذربایجان شرقی است که شهرستان‌های اهر، کلیبر، ورزقان، خداآفرین، هوراند و بخش‌هایی از هریس و جلفا در آن واقع است. این منطقه از نظر زیست‌محیطی، ویژگی‌های حائز اهمیتی دارد، به طوری که در سال 1976 میلادی (1355 خورشیدی) یونسکو بیش از 72 هزار هکتار از اراضی آن را به عنوان ذخیره‌گاه زیست‌کره ثبت کرد.
این روستا با ارمنستان هم‌مرز است و یکی از راه‌های اصلی عبور از ارس، در نزدیکی آن قرار دارد. از این رو در جریان جنگ‌های ایران و روسیه، به عنوان مرکز ستاد فرماندهی ایران انتخاب شد. این جنگ‌ها در زمان سلطنت قاجار و در دو دوره (1804 تا 1813 میلادی یا 1183 تا 1192 خورشیدی و 1826 تا 1828 میلادی یا 1205 تا 1206 خورشیدی)، مجموعا به مدت 25 سال طول کشید و در نهایت به شکست ایران و جدایی بخش‌های وسیعی از خاک ایران در شمال رود ارس منتهی شد. در این جنگ‌ها عباس میرزا، نایب‌السلطنه وقت ایران، فرمانده لشکر بود.
به دلیل موقعیت خاص روستا، در آن حصارها و برجک‌های دیده‌بانی ساخته شده بود. روستای کردشت در حال حاضر نیز در نزدیکی گذرگاه مرزی نوردوز واقع شده است. کردشت در دره‌ای بسیار زیبا و حاصل‌خیز واقع شده است و رود ارس در عبور از آن، جریانی سریع و شدید پیدا می‌کند. کوه‌های بلند صخره‌ای با شیب‌های تند شمالی جنوبی کردشت را فرا گرفته‌اند و نوعی حصار طبیعی برای آن به وجود آورده‌اند. شاید به دلیل همین ویژگی‌ بود که فرماندهان نظامی ایران آن را به عنوان مقر خود برگزیدند.

حمام و قلعه تاریخی روستای کردشت

در روستای کردشت دو بنای تاریخی قرار دارد که به حضور نظامی ارتش ایران در منطقه بی‌ارتباط نیست. از این میان، قلعه عباس‌آباد کردشت به دستور عباس میرزا ساخته شده، هر چند برخی کارشناسان معتقدند بنای اولیه آن، پیش از آن که کاربرد نظامی پیدا کند، در سده‌های اولیه اسلامی وجود داشته است. این قلعه بالای تپه‌ای صخره‌ای و در ورودی شمالی کردشت ساخته شده است. شش برج نگهبانی به فواصل حدود شش متر از یکدیگر، در این قلعه دیده می‌شود. جنس دیوارها در قسمت‌های بالایی، از سنگ و آجر است. بعدها، زمانی که ارتش روسیه از رود ارس عبور کرد و به ایران وارد شد، قلعه کردشت سقوط کرد. در عهدنامه ترکمانچای نیز با وجود آن که سرزمین‌های جنوب رود ارس جزء قلمرو ایران بود، این قلعه به روسیه واگذار شده بود. سال‌ها بعد این قلعه از نیروهای روس خالی شد و کاربرد خود را از دست داد، به همین دلیل خرابی‌هایی به مرور زمان در آن به وجود آمد.
حمام روستای کردشت در زمان حکومت صفویه و در زمان شاه‌عباس صفوی (سلطنت از 1587 تا 1629 میلادی) ساخته و در دوره قاجاریه مرمت شده است. حمام کردشت در سال 2003 میلادی (1381 خورشیدی) در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است و اکنون به عنوان مجموعه‌ای تاریخی تفریحی مورد استفاده قرار می‌گیرد. ورودی حمام یک هشتی دارد که پس از هشت پله به سربینه یا رختکن متصل می‌شود. هشت ستون که در ساختاری هشت‌ضلعی قرار گرفته‌اند، سقف گنبدی‌شکل بنا را نگه داشته‌اند. آهک‌بری‌های چشم‌نواز و دل‌انگیز حمام، جلوه‌ای بی‌نظیر به آن بخشیده است.
نام کردشت، روستایی که روزی ارتش ایران را در خود جا داده بود!
کشور ایران
ناحیهآذربایجان شرقی
شهرجلفا
نوعتاریخی,طبیعی
ثبتبدون ثبت

ش ی د س چ پ ج

سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی یکی از سازمان‌های وابسته به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است که در سال 1374 ه.ش (1995 میلادی) تأسیس شده است.[بیشتر]

متن خود را وارد کرده و Enter را فشار دهید

تغییر اندازه فونت:

تغییر فاصله کلمات:

تغییر ارتفاع خط:

نوع ماوس را تغییر دهید: