آجیل
آجیل، (ājil) مخلوطی از انواع خشكبار مانند پسته، بادام، فندق، نخود، تخمه و ... كه آن را خام، شور، ترش ، آچارده (پرورده) میخورند.
آجیل شور از تفت دادن خشكبار با نمك به دست میآید. آجیل شیرین را تفت نمیدهند. آجیل شیرین علاوه بر مغز بادام و پسته و فندق؛ برگه زردآلو، هلو، انجیر خشك، باسلق، مغز گردو هم دارد. آجیل شیرین را در شب چهارشنبه سوری و شب یلدا میخورند.
آجیل آچارده یا آچار را با مخلوط زعفران، آبلیمو و گلپر تفت میدهند. آجیل ترش نیز از خشكبار تفتیده با آب لیمو و نمك است.
میرزا علیاكبر خان آشپزباشی درسفره اطعمهدر سیزده آجیلخوری از آجیلهای گوناگون یاد میكند. در گذشته برای تفت دادن آجیل آن را در پاتیلی كه در آن ماسه شسته شده بود میریختند و روی آتش میگذاشتند و هم میزدند تا نسوزد. سپس آن را از غربال رد میكردند تا ماسهها جدا شود و به آن آب نمك غلیظ میزدند.
نوعی آجیل آیینی نیز در میان مردم رایج است كه به آجیل مشكلگشا شهرت دارد.
در میان شهرهای ایران آجیل تبریز شهرت خاصی دارد.
نام | آجیل |
کشور | ایران |
نوع کور رنگی را انتخاب کنید
کوری سرخ کوری سبز کوری آبی قرمز به سختی دیده می شود سبز به سختی دیده می شود آبی به سختی دیده می شود تک رنگ تک رنگ خاصتغییر اندازه فونت:
تغییر فاصله کلمات:
تغییر ارتفاع خط:
نوع ماوس را تغییر دهید: