لالک بادمجان، سنتی، ساده، مقوی و سالم

لالک بادمجان، سنتی، ساده، مقوی و سالم

لالک بادمجان، سنتی، ساده، مقوی و سالم
«لالک بادمجان» یا «للک بادمجان» یکی از غذاهای محلی شیراز محسوب می‌شود. این غذا با دانه‌های خرد‌شده گندم (بلغور گندم) درست می‌شود که اهالی کازرون آن را «لالک» یا «للک» می‌نامند. لالک بادمجان با اندکی تفاوت در خوزستان نیز پخت می‌شود. لالک در گویش مردم خراسان «درشته» گفته می‌شود و برای پخت بسیاری از غذاهای سنتی این منطقه به کار می‌رود. این غذا به خاطر برخورداری از غلات و سبزیجات، بسیار مقوی و سالم است.
در استان فارس و استان‌های جنوبی کشور، لالک را گاهی به جای پلو نیز مورد استفاده قرار می‌دهند. در استان‌های خوزستان و بوشهر، مرغ را به صورت رشته‌رشته درون لالک می‌ریزند و در سرو آن از بادمجان استفاده نمی‌کنند. هر چند این غذا در این استان‌ها کمتر طبخ می‌شود، ولی در گذشته به عنوان «پشت پای مسافر» یا به عنوان نخستین غذا در هنگام سکونت در منزل جدید پخته می‌شد.

مواد لازم برای پخت لالک بادمجان

برای پخت این غذا به این مواد نیاز خواهید داشت:
لالک: دو پیمانه
پیاز: یک عدد
سیر تازه: پنج حبه
مخلوط سبزیجات: 150 گرم
روغن حیوانی یا نباتی، زردچوبه، دارچین، نمک و فلفل: به مقدار لازم
بادمجان: دو یا سه عدد
در صورتی که دوست داشته باشید می‌توانید در این غذا از مرغ، هویج و سیب‌زمینی هم استفاده کنید.
برای آن که غذا بهتر پخته شود، از لالک‌های ریز استفاده کنید. توجه کنید که اگر گندم زیاد خرد شود، به شکل آرد در می‌آید و دیگر نمی‌توان آن را در این غذا استفاده کرد. بنابراین تا جایی گندم را خرد کنید که دانه‌های آن مشخص باشد.
مخلوط سبزیجات از نعناع، ترخون، ریحون و شوید تشکیل می‌شود. برای این که طعم غذا بهتر شود، نصف این ترکیب را از شوید و نیم دیگر را از سه سبزی دیگر استفاده کنید. توجه داشته باشید که استفاده زیاد از ترخون ممکن است طعم غذا را عوض کند، از این رو به اندازه بسیار کم ترخون بردارید.

دستور پخت لالک بادمجان

لالک را درون یک قابلمه روی حرارت ملایم تفت دهید تا بوداده شود. دقت کنید که بودادن نباید تا مرز سوختن ادامه پیدا کند و زمانی که لالک به مرحله برشتگی برسد، باید آن را از روی حرارت بردارید. تفت دادن لالک باعث می‌شود بوی خامی آن گرفته شود.
بعد از این که لالک‌ها برشته شد، باید در یک ظرف دیگر پیازداغ درست کنید. کمی که پیازها سرخ شد، سیر خردشده را به آن بیافزایید و تفت دادن را ادامه دهید تا پیاز به رنگ طلایی درآید. سپس سبزی‌های معطر، شامل شوید، ریحان، نعناع و ترخون را به این مخلوط اضافه کنید و آن را تفت دهید.
لالک‌های برشته‌شده را به مخلوط پیازداغ و سبزیجات اضافه کنید و چند دقیقه دیگر روی شعله کم، مواد را تفت دهید تا به خوبی با هم مخلوط شود.
حالا نوبت اضافه کردن آب است: دو لیوان آب به غذا اضافه کنید، در قابلمه را بگذارید و اجازه دهید خوب بپزند. در حین پخت غذا نمک و ادویه را به آن اضافه کنید. البته می‌توانید در حین درست کردن پیازداغ نیز ادویه را به آن اضافه کنید تا عطر و طعم آن در کل مخلوط توزیع شود. توجه کنید که اگر حرارت زیر قابلمه زیاد باشد، باعث ته‌گرفتن غذا خواهد شد، از این رو باید زیر اجاق را کم کنید تا مواد به آرامی پخته شود.
تا زمانی که مواد در قابلمه می‌پزد، باید بادمجان‌ها را سرخ کنید. بادمجان را می‌توانید از عرض یا طول برش دهید و با روغن سرخ کنید.

شیوه سرو غذا

پس از نیم ساعت تا 45 دقیقه، مخلوط لالک آماده است. لالک را درون یک بشقاب بکشید و بادمجان‌ها را کنار آن بگذارید. در کنار لالک می‌توانید از ترشی‌های محلی، خصوصا ترشی بادمجان یا ترشی سیر استفاده کنید. سالاد شیرازی هم یک همراه خوشمزه برای این غذای مقوی است.
اگر دوست داشته باشید، می‌توانید به جای بادمجان یا همراه با بادمجان، مرغ یا هویج پخته‌ هم همراه لالک میل کنید. 
نام لالک بادمجان، سنتی، ساده، مقوی و سالم
کشور ایران
ناحیهفارس
نوعدسر و همراه غذا
ثبتبدون ثبت
گستره پختمحلی
متن خود را وارد کرده و Enter را فشار دهید

تغییر اندازه فونت:

تغییر فاصله کلمات:

تغییر ارتفاع خط:

نوع ماوس را تغییر دهید: