
موزه ارومیه، آشنایی با تاریخ و فرهنگ شمال غرب ایران
موزه ارومیه، آشنایی با تاریخ و فرهنگ شمال غرب ایران
موزهها را میتوان شناسنامهای از تاریخ و هویت هر شهر به شمار آورد. در موزهها زبدهترین آثار تاریخی و فرهنگی گرد میآیند و به بازدیدکنندگان امکان میدهند تا در فرصتی اندک، گزیدهای از مهمترین رویدادها، سنتها و باورهای و اعتقادات مردم مقصد را مرور کنند. اشیایی که در موزهها به نمایش گذاشته میشود، لزوما قیمت زیادی ندارند، ولی به خاطر پیوستهای فرهنگی و تاریخی خود، ارزشمند میشوند و باید آنها را به شایستهترین نحو پاسداری کرد و به نسلهای آینده سپرد. در ایران شمار زیادی موزه برپاست. در شمال غرب ایران، «موزه ارومیه» را باید یکی از غنیترین موزهها به شمار آورد که در آن علاوه بر جلوههایی از تاریخ این منطقه، گوشهای از فرهنگ مردم نیز قابل مشاهده است.
ویژگیها و تاریخچه موزه ارومیه
ارومیه مرکز استان آذربایجان غربی است و در شمال غربی ایران، در غرب دریاچه ارومیه قرار دارد. فاصله ارومیه از تهران به 596 کیلومتر میرسد. جمعیت این شهر بیش از 750 هزار نفر است. ارومیه در دشتی مرتفع در 1332 متری سطح دریا واقع شده است. آب و هوای ارومیه تابستانهایی گرم و زمستانهایی سرد دارد و میانگین دمای سالانه آن به 8.9 درجه سانتیگراد بالغ میشود. در اطراف ارومیه ارتفاعاتی همچون کوه سیر، کوه قیزقلعه، کوه ماه و کوه علیپنجه قرار دارند. ویژگیهای طبیعی و جغرافیایی، ارومیه را از دیرباز مورد توجه قرار داده است، به طوری که حکومتهایی باستانی در آن به وجود آمدهاند. امروزه آثاری از این حکومتها را میتوان در موزه ارومیه مشاهده کرد.
موزه ارومیه در سال 1967 میلادی (1346 خورشیدی) در فضایی با زیربنای 750 متر مربع تاسیس شد. این موزه هماکنون در خیابان بهشتی ارومیه قرار دارد. در مجموع حدود 26 هزار شیء تاریخی در موزه نگهداری میشود. چنین گنجینهای موزه اردبیل را به یکی از غنیترین موزههای ایران تبدیل کرده است. این آثار در گسترهای تاریخی از هفت هزار سال پیش از میلاد تا قرن نوزدهم میلادی به وجود آمدهاند.
بخشهای مختلف موزه ارومیه
به طور کلی موزه ارومیه دو تالار دارد که «تالار بزرگ» به بخش تاریخی و باستانشناسی و «تالار کوچک» به بخش مردمشناسی اختصاص پیدا کرده است. در بخش تاریخی و باستانشناسی چندین جلد کتاب خطی نگهداری میشود. سه کتیبه به خط میخی اورارتویی از جذابترین آثار موجود در این بخش هستند. اورارتوها مردمانی بودند که در هزاره نخست پیش از میلاد (حوالی سالهای 860 تا 600 پیش از میلاد) در منطقهای که امروزه بخشهایی از کشورهای ترکیه، ارمنستان و ایران است، حکموت میکردند. ابزار سنگی به دست آمده از حفاریهای تل اهرنجان در شهر سلماس و تل جلبر در ارومیه که اکثرا به هزاره ششم و هفتم تعلق دارند، دیگر آثار جالب توجه موزه هستند. چندین قطعه سفال، اشیای فلزی و شیرهای برنزی، زیورآلات، آجرهای لعابدار و ابزار مختلف از جنس مفرغ و برنز، از دیگر آثار موزه به شمار میروند. همچنین در قسمتی از موزه سکههایی از دوران پیش از اسلام تا قرن نوزدهم نگهداری میشود. در مجموع، بخش تاریخی و باستانشناسی موزه ارومیه از این بخشها تشکیل شده است:
• ماقبل تاریخ که بیشتر شامل اشیای سفالی و فلزی است؛
• تاریخی که در آن علاوه بر سکهها، آثار به دست آمده از کاوشهای مناطق باستانی ایران به چشم میخورد؛
• دوره اسلامی که اشیای آن به دوره قاجار (قرن نوزدهم) و پیش از آن مربوط است و کتابها و دستنوشتههایی هم در آن دیده میشود.
در بخش مردمشناسی با تکیه بر سنتها و سبک زندگی اقوام ساکن در ارومیه و سرزمینهای اطراف آن، مجموعه گرانقدری گرد آمده است. در استان آذربایجان غربی عشایر از اقوام ترک و کرد با آداب و رسومی مخصوص خود زندگی میکنند. در این مجموعه علاوه بر زیورآلات و البسه محلی، تجهیزات و وسایل روزمره زندگی مردم نیز نگهداری میشود. چندین مجسمه، اشیای فلزی مربوط به برگزاری آیینها، ابزار کشاورزی و دامداری، تجهیزات شکار، اسباب روشنایی، اثاثیه زندگی، کلون و یراق زیارتگاهها و اماکن متبرکه، ابزار طبابت قدیم و برخی ادوات موسیقی از جمله اشیای قابل مشاهده در این بخش موزه محسوب میشوند.
در یک بخش جنبی که به عنوان «هنرهای تزئینی» شناخته میشود، آثاری از هنرمندان مینیاتور و خطاطی وجود دارد. اشیای دیگری همچون قلمدانهای نفیسی از قرنهای هجدهم و نوزدهم میلادی نیز در این بخش به نمایش گذاشته شده است.
نام | موزه ارومیه، آشنایی با تاریخ و فرهنگ شمال غرب ایران |
کشور | ایران |
ناحیه | آذربایجان غربی |
شهر | ارومیه |
نوع | تاریخی |








Choose blindless
کوری سرخ کوری سبز کوری آبی قرمز به سختی دیده می شود سبز به سختی دیده می شود آبی به سختی دیده می شود تک رنگ تک رنگ خاصتغییر اندازه فونت:
تغییر فاصله کلمات:
تغییر ارتفاع خط:
نوع ماوس را تغییر دهید: