تالاب قوری‌گل، محلی مناسب برای گذران اوقات فراغت

تالاب قوری‌گل، محلی مناسب برای گذران اوقات فراغت

تالاب قوری‌گل، محلی مناسب برای گذران اوقات فراغت
تالاب‌ها محل‌هایی با مشخصاتی میان خشکی و آب هستند. این مناطق ممکن است در برخی اوقات سال خالی از آب باشند، ولی معمولا به خاطر وجود آب و پوشش گیاهی، مکانی مناسب برای زندگی برخی گونه‌های جانوری، نظیر پرندگان مهاجر به شمار می‌آیند. حفاظت از مناطق اطراف در برابر سیلاب‌ها، کنترل فرسایش خاک، امکان استفاده جانوران از آب موجود در تالاب، جلوگیری از نفوذ آب‌ شور به سفره‌های آب زیرزمینی، جذب و کاهش کربن جو و ایجاد تنوع زیستی در مناطق اطراف، از جمله مهم‌ترین مزایای تالاب‌هاست.
در ایران تالاب‌های زیادی در مناطق مختلف وجود دارد که هر کدام از ویژگی‌های مخصوصی برخوردارند. در استان آذربایجان شرقی در شمال غرب ایران نیز تالاب‌های مهمی وجود دارد که تالاب قوری‌گل، از جمله‌ آن‌هاست.
نام این تالاب در ترکی به معنای «تالاب خشک» است. تالاب قوری‌گل در سال 1975 میلادی (1354 خورشیدی)، بر اساس کنوانسیون رامسر، به عنوان تالاب بین‌المللی به رسمیت شناخته شد. این کنوانسیون به عنوان پیمانی بین‌المللی برای حفاظت از تالاب‌ها و گونه‌های گیاهی و جانوری مربوط به آن، در سال 1970 میلادی (1349 خورشیدی) در شهر رامسر، به امضای نمایندگان 18 کشور رسید و هم‌اکنون بیش از 2400 مکان را در 171 کشور دنیا تحت پوشش قرار داده است. اهمیت تالاب قوری‌گل به اندازه‌ای بود که در سال 1994 میلادی (1373 خورشیدی) به عنوان منطقه شکارممنوع اعلام شد.

ویژگی‌های تالاب قوری‌گل

وسعت تالاب به حدود 200 هکتار می‌رسد. آب تالاب شیرین است و از آب‌های جاری اطراف، چشمه‌های کف تالاب و ذوب برف‌هایی که در گردنه شبلی می‌بارد تامین می‌شود. این آب بسیار زلال و برای آشامیدن، مناسب است. کشتزارهای روستاهای اطراف همچون ارشتناب، رامناب و یوسف‌آباد، از آب تالاب آبیاری می‌شود.
ارتفاع تالاب از سطح دریا 1890 متر است و عمق آن در عمیق‌ترین قسمت، به پنج متر می‌رسد. از آن جا که چشم‌انداز‌های بکری در این تالاب وجود دارد، مردم محلی آن را به عنوان یکی از اصلی‌ترین تفرج‌گاه‌های خود به شمار می‌آورند. عبور جاده تهران تبریز از نزدیکی تالاب، سبب شده هر سال مسافران زیادی برای استفاده از محیط تالاب به آن جا بیایند. از این رو امکانات مناسبی برای پذیرایی از گردشگران در آن جا دیده می‌شود.

گونه‌های گیاهی و جانوری تالاب قوری‌گل

در گذشته به خاطر نزدیکی تالاب به منطقه سهند، قوچ و میش ارمنی نیز در اطراف آن دیده می‌شد، ولی امروزه به دلیل توسعه مناطق شهری و صنعتی، این گونه‌ها کمتر در این منطقه دیده می‌شوند. با این حال جربیل ایرانی، موش کشتزار، موش مغان، گرگ، روباه و سمور سنگی به وفور در تالاب وجود دارند.
علاوه بر این 92 گونه پرندگان نیز به صورت دائم یا فصلی در این تالاب زندگی می‌کنند که اردک سرسفید، اردک مرمری و اردک بلوطی جزء مهم‌ترین گونه‌های به شمار می‌روند. بر اساس اعلام اتحادیه بین‌المللی حفاظت از طبیعت، برخی از این گونه‌ها از گونه‌های در حال تهدید هستند.
گرزه مار، مار پلنگی، کور مار، مار پلیپر، قورباغه، ماهی کپور و ماهی تالاب نیز از گونه‌های مهم این تالاب محسوب می‌شوند. شناسایی 280 گونه گیاهی در این تالاب، اهمیت زیست‌شناختی آن را بسیار بالا برده است. از میان این گونه‌ها 11 درصد آبزی هستند. بومادران، شنگ، گل گندم، آلبالوی وحشی، زنبق کوهی، شیرین بیان و نسترن از گیاهان خشکی‌زی و نی، لوئی و عدسک آبی، از گیاهان آبزی این تالاب به شمار می‌روند. برخی گیاهان غوطه‌ور در آب مانند بارهنگ آبزی، آلاله آبزی، قوشاب شانه‌ای، انواع جلبک و فیتو پلانکتون‌ منابع اصلی تغذیه جانوران آبزی تالاب محسوب می‌شود.

تالاب قوری‌گل در کجا قرار دارد؟

این تالاب در 30 کیلومتری جنوب شرقی تبریز و 15 کیلومتری غرب بستان‌آباد، در نزدیکی روستایی به نام «یوسف‌آباد» قرار دارد. جغرافیا و آب و هوای منطقه به گونه‌ای است که بازدید از آن در فصول گرم، لذت‌بخش‌تر خواهد بود، هر چند در زمستان نیز این تالاب زیبایی خاص و منحصر به فردی دارد.
نام تالاب قوری‌گل، محلی مناسب برای گذران اوقات فراغت
کشور ایران
ناحیهآذربایجان شرقی
شهربستان آباد
نوعطبیعی
ثبتبدون ثبت

ش ی د س چ پ ج

سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی یکی از سازمان‌های وابسته به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است که در سال 1374 ه.ش (1995 میلادی) تأسیس شده است.[بیشتر]

متن خود را وارد کرده و Enter را فشار دهید

تغییر اندازه فونت:

تغییر فاصله کلمات:

تغییر ارتفاع خط:

نوع ماوس را تغییر دهید: