قلعه بابک خرمدین، قلعه‌ای که به تنهایی یک لشکر بود!

قلعه بابک خرمدین، قلعه‌ای که به تنهایی یک لشکر بود!

قلعه بابک خرمدین، قلعه‌ای که به تنهایی یک لشکر بود!
قلعه بابک خرمدین که به «دژ بابک»، «دژ بذ» و «قلعه جمهور» نیز مشهور است، یکی از بناهای باشکوه استان آذربایجان شرقی به شمار می‌رود و هر ساله گردشگران زیادی برای دیدن آن، به این استان سفر می‌کنند. قلعه بر فراز کوهی بلند بنا شده تا از دسترس مهاجمان در امان بماند و به مناطق اطراف خود تسلط کامل داشته باشد.

تاریخچه و ویژگی‌های قلعه بابک خرمدین

معماری قلعه، به بناهای دوره ساسانیان (224 تا 651 میلادی) شباهت دارد. برخی آثار کشف‌شده در این قلعه همچون سکه‌ها، ظروف سفالی و ظروف لعابی نیز، تعلق قلعه به این دوره تاریخی را تایید می‌کند. تحقیقات نشان می دهد تا قرون 13 و 14 میلادی، این قلعه مورد استفاده بوده است.
قلعه تنها یک ورودی دارد ولی از بیرون قلعه، چندین مسیر به این ورودی ختم می‌شود. برای افزایش امنیت قلعه، کسانی که به آن وارد می‌شوند مجبورند از راهرویی 100 متری عبور کنند. عبور از این راهرو به محافظان قلعه امکان می‌داد مهاجمان را از روی دیوارها با پرتاب سنگ و تیر، مضروب کنند. قرار گرفتن قلعه در ارتفاع 2300 متری موجب می‌شد دیده‌بان‌ها با حضور در برج‌های دیده‌بانی، تا کیلومترها آن سوتر را زیر نظر بگیرند. مسیر سنگلاخ و پر پیچ و خم رسیدن به قلعه، به شکلی است که امکان پرتاب سنگ و تیر از پایین به بالا عملا وجود ندارد. این تمهیدات نظامی موجب می‌شد تسخیر قلعه تقریبا غیر ممکن باشد. داستانی در بین عوام وجود دارد که بر اساس آن، بابک خرمدین با 20 سرباز، توانسته است در این قلعه بر یک ارتش 100 هزار نفری پیروز شود.
ساختار قلعه دو و سه طبقه است و هفت اتاق دور تا دور تالار مرکزی قلعه ساخته شده است. در شرق قلعه، آب‌انبارها و اتاق‌هایی که برای ذخیره آذوقه کاربرد داشته، به چشم می‌خورد. در این آب‌انبارها آب باران و آب حاصل از ذوب برف‌ها جمع می‌شود. بخش‌های غربی قلعه در طول دوران مختلف از بین رفته، ولی قسمت شرقی آن سالم‌تر است. ایجاد مکان‌های اقامت و ذخیره‌گاه‌های آب و غذا، نشان می‌دهد سازندگان قلعه تدابیر لازم را برای سکونت‌های طولانی‌مدت و مقاومت در برابر محاصره‌های دشمن در نظر گرفته‌اند.

قلعه بابک خرمدین در کجا قرار دارد؟

قلعه بابک خرمدین در سه کیلومتری کلیبر و 50 کیلومتری اهر قرار دارد. فاصله این قلعه از شهر تبریز 200 کیلومتر است و طی فاصله این شهر تا قلعه با خودروی شخصی، حدود سه ساعت زمان می‌برد. این اثر تاریخی روی کوه بلندی به ارتفاع 2300 متر قرار گرفته و لازم است برای دیدن آن، مقداری از مسیر را که عمدتا به صورت سربالایی است، از پلکان‌های ناهمواری که تعبیه شده، به صورت پیاده بپیمایید. بهترین زمان برای بازدید از این قلعه، بهار و پاییز است، زیرا گرمای تابستان و سرمای زمستان عبور از مسیر دسترسی به قلعه را بسیار دشوار می‌کند.
ثبت ملی قلعه بابک خرمدین
اهمیت تاریخی قلعه بابک خرمدین سبب شد در 16 مارس 1967 میلادی (25 اسفند 1345 خورشیدی) نام آن در فهرست آثار ملی ایران به ثبت برسد.
نام قلعه بابک خرمدین، قلعه‌ای که به تنهایی یک لشکر بود!
کشور ایران
ناحیهآذربایجان شرقی
شهرکلیبر
نوعتاریخی
ثبتملی

ش ی د س چ پ ج

سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی یکی از سازمان‌های وابسته به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است که در سال 1374 ه.ش (1995 میلادی) تأسیس شده است.[بیشتر]

متن خود را وارد کرده و Enter را فشار دهید

تغییر اندازه فونت:

تغییر فاصله کلمات:

تغییر ارتفاع خط:

نوع ماوس را تغییر دهید: