کاروانسرای مرنجاب و شگفتیهای آن در دل کویری سوزان
کاروانسرای مرنجاب و شگفتیهای آن در دل کویری سوزان
به خاطر طبیعت گرم و خشک ایران، فاصله شهرها و آبادیهای آن از یکدیگر زیاد است. تا پیش از ظهور وسایل نوین حمل و نقل، پیمودن فاصله شهرها و آبادیها در ایران گاهی تا چند روز زمان لازم داشت. بدین ترتیب مسافرت و تجارت، کاری صعب و پرخطر بود؛ خصوصا با وجود گروههای یاغی که ممکن بود در مسیر حرکت کاروانها کمین کنند و به چپاول آنان دست بزنند. ابتکاری که ایرانیان برای از بین بردن این دشواریها به خرج دادند، ایجاد تاسیساتی اقامتی و رفاهی بود که امروز شمار قابل توجهی از آنها پا بر جا ماندهاند و به یک میراث جهانی بدل شدهاند. «کاروانسرای مرنجاب» در شمال استان اصفهان، یکی از این آثار است که در منطقهای موسوم به «مرنجاب»، در حاشیه کویر مرکزی ایران و در نزدیکی دریاچه نمک واقع شده است؛ به همین دلیل گردشگران زیادی در طول سال برای بازدید از این کاروانسرا و استفاده از سکوت و زیبایی طبیعت اطراف آن، به مرنجاب سفر میکنند.
طبیعت و جاذبههای کاروانسرای مرنجاب
کاروانسرای مرنجاب در شمال شهرستان آران و بیدگل قرار دارد. آران و بیدگل شهری با اقلیم گرم و خشک است و فرش دستبافت، پسته و نمک سوغات اصلی آن محسوب میشود. فاصله این کاروانسرا تا شهر، به حدود 50 کیلومتر میرسد و رسیدن به آن، با پیمودن مسیری خاکی و پر دستانداز میسر است.
ویژگیها و تاریخچه کاروانسرای مرنجاب
تاسیس کاروانسرای مرنجاب به دوره شاه عباس صفوی (اواخر قرن شانزدهم میلادی) باز میگردد؛ زمانی که حکومت وقت تلاش داشت با تاسیس کاروانسراها امنیت تجارت را تامین کند و به اقتصاد ایران رونق دهد. در آن دوره فردی به نام «آقا خضر نهاوندی» حاکم منطقه بود و به دستور حاکم به تاسیس کاروانسرا اقدام کرد تا علاوه بر یک اقامتگاه برای کاروانها، محلی را برای پاسداری از امنیت منطقه به وجود آورد. یکی از جالبترین موضوعات در رابطه با کاروانسرای مرنجاب، دسترسی آسان به آب است؛ آن هم در دل کویری سوزان که شاید در سه چهارم اوقات سال حتی یک قطره باران نیز در آن نبارد! این ویژگی به خاطر قناتی است که از کنار کاروانسرا میگذرد. هماکنون نیز دو حلقه چاه کمعمق در نزدیکی کاروانسرا دیده میشود که درختانی را در دو طرف کاروانسرا، سیراب میکند. آب قنات در استخر نزدیک کاروانسرا جمع میشود. قنات آب شیرین دارد و ماهیانی نیز در آن زندگی میکنند. وجود ماهی در این کویر سوزان و خشک تعجب هر بینندهای را بر میانگیزد.
به خاطر گرمای طاقتفرسای کویر، عملا بازدید از کاروانسرا در فاصله نیمه بهار تا نیمه پاییز غیر ممکن است، ولی در دیگر اوقات سال، این کاروانسرا مقصدی مطلوب برای کویرنوردان و طبیعتگردان است. خصوصا با تلماسهها و تپههای مرتفعی که در نزدیکی کاروانسرا واقع است و از سوی مردم محلی «بند ریگ» نامیده میشود. ارتفاع این تپهها به خاطر روان بودن ماسهها با وزش باد تغییر میکند، به شکلی که ممکن است یک تپه بلند در عرض یک روز با وزش باد، ناپدید شود. راه رفتن روی این ماسهها با پای برهنه، لذت و آرامشی بینظیر به همراه دارد. در اطراف کاروانسرا گلههای شتر نیز به چشم میخورد. شترها معمولا برای نوشیدن آب یا پیدا کردن غذا به کاروانسرای مرنجاب مراجعه میکنند. بیشتر این شترها صاحبانی دارند که آنها را نشانگذاری کردهاند. دریاچه نمک در نزدیکی کاروانسرا، به عنوان یکی از جاذبههای اصلی منطقه به شمار میآید. همچنین چاهی که «دستکن» نام دارد در مسیر رسیدن به کاروانسرا وجود دارد که آبشخور حیوانات به شمار میرود. در کویر مرنجاب گونههای گیاهی و جانوری خاصی نیز زندگی میکنند که مطالعه آنها از نظر علمی جالب توجه است. درختان قیچ و تاغ که ظاهری تکیده و مرتفع دارند، در شبها بسیار رعبآور و دیدنی هستند. جنگلهای کویری اطراف کاروانسرای مرنجاب سطحی در حدود 120 هزار هکتار را در بر میگیرد و به دست مردم ایجاد شده است. مارمولک، مار، عقرب، شغال و گربه شنی از جانداران ساکن در کویر مرنجاب هستند. این کاروانسرا و مناطق اطراف آن، به دلیل نبود ارتفاعات مزاحم و آلودگیهای نوری، مکان مناسبی برای رصد آسمان است.
معماری کاروانسرای مرنجاب
کاروانسرا به شکل مربع، با مساحتی حدود 3500 متر مربع ساخته شده است. شش برج نگهبان در اطراف کاروانسرا محلی برای استقرار نگهبانان بوده است. حیاط کاروانسرا نزدیک 600 متر مربع وسعت دارد و ابعاد آن به 20 در 30 متر بالغ میشود. در کاروانسرا 29 اتاق تعبیه وجود دارد. کاروانسرا از زمان تاسیس تا اوایل قرن بیستم، کاربری خود را حفظ کرده بود، ولی به تدریج با ایجاد راههای جدید و گسترش وسایل نقلیه موتوری، رونق خود را از دست داد. در دهههای اخیر عملیاتهایی برای مرمت کاروانسرا انجام شد که مهمترین آن عملیاتی بود که از سال 1999 میلادی (1378 خورشیدی) آغاز شد و چهار سال به طول انجامید.
ثبت ملی و جهانی کاروانسرای مرنجاب
کاروانسرای مرنجاب در سال 2005 میلادی (1384 خورشیدی) به ثبت ملی رسید. در سال 2023 میلادی (1402 خورشیدی) نیز این کاروانسرا به عنوان یکی از 54 کاروانسرای ایران به ثبت ملی درآمد.
نام | کاروانسرای مرنجاب و شگفتیهای آن در دل کویری سوزان |
کشور | ایران |
ناحیه | اصفهان |
شهر | آران وبیدگل |
نوع | تاریخی,طبیعی |
ثبت | یونسکو,ملی |
Choose blindless
کوری سرخ کوری سبز کوری آبی قرمز به سختی دیده می شود سبز به سختی دیده می شود آبی به سختی دیده می شود تک رنگ تک رنگ خاصتغییر اندازه فونت:
تغییر فاصله کلمات:
تغییر ارتفاع خط:
نوع ماوس را تغییر دهید: