برغان، روستایی دیدنی و تاریخی در دامنه‌های البرز

برغان، روستایی دیدنی و تاریخی در دامنه‌های البرز

برغان، روستایی دیدنی و تاریخی در دامنه‌های البرز

در دل دامنه‌های سرسبز البرز، جایی که رودخانه‌ها زمزمه می‌کنند و درختان چنار، آسمان را می‌بوسند، روستایی به نام «برغان» آرام گرفته است؛ روستایی که در هر فصل سال چهره‌ای متفاوت و دلربا به خود می‌گیرد. بهار این روستا پر از شکوفه و طراوت، تابستانش خنک و پر از میوه‌های خوش‌طعم، پاییزش غرق در رنگ‌های طلایی و اخرایی و زمستانش مملو از سکوتی سفیدرنگ است! برغان نه فقط تکه‌ای از طبیعت، بلکه گوشه‌ای از تاریخ زنده ایران است. قدم زدن در کوچه‌های کاهگلی روستا، ایستادن زیر سایه چنارهای سربه‌فلک کشیده و شنیدن نوای آب رودخانه روستا، آرامشی عمیق به جان آدمی می‌بخشد.

روستای برغان در کجا قرار دارد؟

برغان یا (در گویش محلی) «برغون» روستایی است در شمال غربی شهر کرج. این روستا از تهران حدود 68 کیلومتر و از کرج حدود 15 کیلومتر فاصله دارد. به همین دلیل یکی از تفرج‌گاه‌های محبوب مردم تهران و کرج به شمار می‌آید. روستا در دامنه‌های رشته‌کوه البرز قرار گرفته و مسیر دسترسی به آن، کوهستانی و پرپیچ و خم است. با حرکت در این مسیر، به تدریج دمای هوا کاسته می‌شود و درختان در حاشیه جاده نمایان می‌شوند. روستا در میانه راه قزوین و تهران قرار دارد. از این رو مسافرانی که در گذشته از این مسیر عبور می‌کردند، برغان را برای اسکان بینِ راهی بر می‌گزیدند. این پیشینه سبب شده است برغان از روستاهای اطراف خود بزرگ‌تر باشد و جمعیت بیشتری (حدود 1600 نفر) در آن ساکن باشند. مردم روستا به یکی از گویش‌های قدیمی زبان فارسی که به گویش‌های رایج در شمال ایران نزدیک است، صحبت می‌کنند.

دیدنی‌ها و ویژگی‌های روستای برغان

پیش از ورود به روستا باید از روی یک پل تاریخی عبور کنید که روی رودخانه «شاهرود» احداث شده است. این پل را در زمان صفویه (قرن شانزدهم و هفدهم میلادی) ساخته‌اند. از آن زمان تا کنون پل بارها مورد مرمت قرار گرفته و امروز به عنوان اصلی‌ترین مسیر ورودی روستا شناخته می‌شود. میدان اصلی روستا پس از ورود به آن نمایان می‌شود. این میدان مملو از چنارهای بلند است و در مناسبت‌ها و آیین‌های مختلف محل تجمع مردم روستا به شمار می‌آید. در بخش شمالی همین میدان «حسینیه اعظم» واقع شده است. به عقیده مردم محلی این حسینیه 500 سال عمر دارد. فضای بیرونی حسینیه تقریبا ساده و بدون تزئین است، هر چند آجرچینی‌های دل‌انگیزی، خصوصا در سردر ورودی آن دیده می‌شود. در این میدان چندین رستوران، کافه و مغازه وجود دارد. اگر دوست دارید می‌توانید برنامه سفر خود را طوری بچینید که صبحانه یا ناهار را در همین میدان زیبا صرف کنید. مردم برغان نوعی بستنی سنتی دارند که «بستنی گله» نامیده می‌شود. این بستنی به دلیل استفاده از مواد اولیه ارگانیک و روش سنتی تولید، شهرت دارد. دانش سنتی تولید بستنی گله در سال 2013 میلادی (1392 خورشیدی) در فهرست میراث ناملموس ملی ایران ثبت شده است. در اطراف میدان اصلی برغان چند بستنی‌فروشی وجود دارد که بستنی گله را عرضه می‌کنند. می‌توانید این بستنی را از این مغازه‌ها تهیه کنید و طعم خاص و فراموش‌نشدنی آن را به همراه خاطرات این سفر به یاد بسپارید.

قدم زدن در کوچه‌های باصفای روستا که ساختمان‌هایی قدیمی در دو طرف آن ساخته شده‌اند، می‌تواند یکی از بهترین برنامه‌های سفر به برغان باشد. این کوچه‌ها جلوه‌ای از زندگی آرام روستایی در ایران هستند. در روستا خانه‌های زیادی با روکش کاهگل دیده می‌شود که با چوب و سنگ ساخته شده‌اند و قدمت برخی آن‌ها به 200 سال می‌رسد. شماری از این خانه‌ها امروزه متروکه شده‌اند. «مسجد جامع» دیگر اثر تاریخی روستا محسوب می‌شود. برخی منابع تاسیس این مسجد را نیز به حدود 500 سال پیش نسبت می‌دهند. در حیاط مسجد درخت چنار بزرگ و کهنسالی قرار دارد که درون تنه توخالی آن فضایی شبیه اتاق ایجاد شده است. این فضا به قدری بزرگ است که در میانه آن یک حوض هم ساخته‌اند! البته این چنار، یکی از چندین چنار کهنسال روستاست. برای دیدن این چنارها، می‌توانید به کنار رودخانه «سنج» بروید که در سمت دیگر روستا قرار دارد. وجود منابع آبی فراوان باغداری روستا را رونق بخشیده است. آلو، توت، گوجه سبز و گردو مهم‌ترین محصولات باغی برغان هستند که در میان آن‌ها،آلوی برغانشهرتی فراگیر و طرفدارانی بسیار دارد. عسل و لبنیات روستا نیز بسیار خوشمزه است.
نام برغان، روستایی دیدنی و تاریخی در دامنه‌های البرز
کشور ایران
ناحیهالبرز
شهرکرج
نوعتاریخی,طبیعی
ثبتبدون ثبت
متن خود را وارد کرده و Enter را فشار دهید

تغییر اندازه فونت:

تغییر فاصله کلمات:

تغییر ارتفاع خط:

نوع ماوس را تغییر دهید: