چشماندازهای طبیعی جذاب و آثار تاریخی دیدنی، ارمغان صوفیچای برای مراغه
چشماندازهای طبیعی جذاب و آثار تاریخی دیدنی، ارمغان صوفیچای برای مراغه
رودها، شریانهای حیاتبخش بسیاری شهرهای جهان هستند. در تاریخ بشر، بسیاری از تمدنها در کنار رودها شکل گرفتهاند و آثار تاریخی فراوانی را میتوان در حاشیه همین رودها جستجو کرد. بدین ترتیب، چنین رودهایی را میتوانیم شاهدان تاریخ تمدنها بدانیم که در اعصار مختلف نسلهای بشری را سیراب کردهاند و به آنان توان و امکان حیات بخشیدهاند.
در ایران که کشوری خشک محسوب میشود، رودهای فصلی و دائمی، اهمیتی مضاعف دارند. شاید شهر تاریخی اصفهان، مشهورترین شهر ایران باشد که پیرامون زایندهرود شکل گرفته و تا امروز، حیاتش با جریان این رود، دوام پیدا کرده است. در کنار اصفهان، برخی شهرهای دیگر ایران نیز رودهایی در دل خود دارند که گذر آنها، زیبایی و حیات را برایشان به ارمغان آورده است. در این میان، نسبت مراغه و صوفیچای، شبیه اصفهان و زایندهرود است، شهر و رودی که تاریخشان با هم گره خورده است.
نامگذاری صوفیچای و سرچشمه آن
رودخانه صوفیچای که «گپیچای» نیز نامیده میشود، رودخانهای دائمی است که 70 کیلومتر طول دارد. در گذشته این رود را «سویوقچای» به معنای «رود سرد» مینامیدند، زیرا اعتقاد داشتند به خاطر آن که آب رودخانه از آبشدن برف دامنههای اطراف تامین میشود، بسیار سرد است. این رود از غرب کوه سهند سرچشمه میگیرد و از غرب به مراغه وارد میشود. صوفیچای علاوه بر مراغه، از بناب نیز میگذرد و در نهایت به دریاچه ارومیه میریزد. پیش از رسیدن به دریاچه، صوفیچای با رود دیگری به نام «قوشاچای» ادغام میشود و در نهایت با سیمینهرود و زرینهرود در میآمیزد.
دیدنیهای صوفیچای
در مسیر صوفیچای، بیش از 12 هزار هکتار باغ و زمینهای زراعی با آب آن آبیاری میشود. سد علویان روی این رودخانه ساخته شده است و نقش مهمی در تامین آب آشامیدنی شهرستانهای مراغه، میاندوآب، بناب، عجبشیر و ملکان ایفا میکند. این سد از نوع خاکی با هسته رسی به شمار میرود. عملیات احداث این سد در سال 1990 میلادی (1369 خورشیدی) آغاز شده و در سال 1995 میلادی (1374 خورشیدی) به پایان رسیده است. از نظر ویژگیهای ساختاری، طول تاج سد 935 متر، عرض آن 10 متر و گنجایش آن 60 میلیون متر مکعب است. دریاچه پشت سد علویان مکانی بکر و بسیار دیدنی برای گردشگران به وجود آورده و به خصوص در بهار و تابستان که هوا رو به گرمی مینهد، مورد استقبال فراوان است.
در مسیر صوفیچای، روستاهای زیبایی نیز وجود دارند؛ از آن جمله هشت روستای پلکانی است که با بافتی قدیمی، در حاشیه رودخانه قرار دارند. همچنین رودخانه در روستاهای یارشهری و دره اسپیران آبشارهایی دائمی و فصلی به وجود آورده است. عبور رود از میان باغهای زالزالک، مناظری بسیار دیدنی به وجود آورده است.
آثار تاریخی پیرامون صوفیچای
علاوه بر مناظر طبیعی، در شهر مراغه و در کنار صوفیچای، چندین اثر تاریخی نیز وجود دارد. از جمله مهمترین این آثار که دقیقا در مجاورت رود واقع شده، گنبد غفاریه است. این بنا در دوره ایلخانان (قرن چهاردهم میلادی) احداث شده و به عقیده کارشناسان، یک مقبره محسوب میشود. در آن دوران مراغه پایتخت حکومت ایلخانان بود و اهمیتی بسیار زیاد داشت، تا حدی که علاوه بر اهمیت سیاسی، محلی برای اجتماع دانشمندان در رصدخانه مراغه شده بود. گنبد غفاریه در یک پارک تفریحی با همین نام قرار دارد. این تفرجگاه با داشتن امکانات رفاهی و تفریحی، محلی مناسب برای حضور گردشگران و گشت و گذار خانوادگی به شمار میآید. صوفیچای در شهر بناب نیز محلی برای خلق مناظر و آثار تاریخی دیدنی بوده است. از جمله مهمترین این آثار، پل پنج چشمه است. این اثر در دوره صفویه (قرن شانزدهم میلادی) ساخته شد و امروز در یک کیلومتری جنوب شرق بناب واقع است. فردی به نام «ارباب علیاکبر یزدانی» بانی ساخت پل بوده است. از آن جا که این پل، پنج دهنه داشته، به این نام مشهور شد. از میان این دهنهها، دهنه میانی از بقیه بزرگتر است، با این حال کل ساختمان پل از ساختاری قرینه تبعیت میکند. پل پنج چشمه از آجرهای چهارگوش ساخته شده و پایههایی سنگی دارد. این پل در سال 2001 میلادی (1379 خورشیدی) در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است.
نام | چشماندازهای طبیعی جذاب و آثار تاریخی دیدنی، ارمغان صوفیچای برای مراغه |
کشور | ایران |
ناحیه | آذربایجان شرقی |
شهر | مراغه |
نوع | تاریخی,طبیعی |
ثبت | بدون ثبت |
نوع کور رنگی را انتخاب کنید
کوری سرخ کوری سبز کوری آبی قرمز به سختی دیده می شود سبز به سختی دیده می شود آبی به سختی دیده می شود تک رنگ تک رنگ خاصتغییر اندازه فونت:
تغییر فاصله کلمات:
تغییر ارتفاع خط:
نوع ماوس را تغییر دهید: