
کندوان، عجیبترین روستای ایران
کندوان، عجیبترین روستای ایران
در 18 کیلومتری اسکو و 48 کیلومتری تبریز، در دامنه کوه «سلطان داغی»، روستایی عجیب قرار دارد که به عقیده برخی کارشناسان قدمت سکونت در آن، به هفت هزار سال میرسد: «روستای کندوان»، روستایی که خانههای آن در دل صخرهها کنده شده است.
تاریخچه روستای کندوان
برخی کارشناسان معتقدند قدمت سکونت انسان در منطقه روستای کندوان به هفت هزار سال پیش باز میگردد. با این حال، گمان میرود روستای کندوان، در قرن سیزدهم میلادی (قرن هفتم خورشیدی) به وجود آمده باشد. به احتمال زیاد، ساکنان اولیه روستا، افرادی از مردم روستای حیلهور بودهاند که در دو کیلومتری غرب روستای کندوان واقع است. آنان به دلیل حمله مغول، روستای خود را رها کرده و به نقاطی که عوارض طبیعی زمین محافظت بهتری برای آنان به وجود میآورد، کوچیدهاند.
با وجود این احتمال قوی، چند نظر دیگر درباره ایجاد این سکونتگاه وجود دارد: برخی اعتقاد دارند روستای کندوان را عشایری به وجود آوردهاند که هر سال در فصل گرم به این منطقه کوچ میکردند. آنان مدتی در خانههایی که برای خود حفر کرده بودند ساکن شدند، سپس تمام این افراد یا بخشی از آنان برای رهایی از رنج و دشواری کوچنشینی، در این خانهها سکونت یافتند. برخی دیگر نیز ایجاد روستای کندوان را به جنگجویانی نسبت میدهند که به دلیل موقعیت خوب منطقه، آن را برای کندن سنگر انتخاب کردهاند. این سنگرها به تدریج به خانههایی برای زندگی خانوادگی تبدیل شده است.
به نظر میرسد نخستین خانههای روستا در محلی که مسجد جامع قدیمی روستا قرار دارد حفر شده باشد. سپس با افزایش شمار ساکنان روستا، خانهها ابتدا در قسمت شرقی و سپس در جانب غربی گسترش یافتهاند. بر اساس برخی گفتهها، در گذشته هر جوان برای ازدواج با یکی از دختران روستا موظف بوده خانهای در دل صخرهها داشته باشد. از این رو کسانی که قصد ازدواج داشتهاند، ابتدا به حفر خانه مشغول میشدند.
ویژگیهای روستای کندوان
کندوان در دره «ویدهر» یا «اسکوچای» سهند قرار دارد. هوای آن در زمستان سرد و خشن و در تابستان ملایم است. یک چشمه آب معدنی در نزدیک روستا با برخورداری از آبی که خاصیت درمانی دارد، بر شهرت روستا افزوده است. روستای کندوان از دور به شکل چند صخره بلند به نظر میآید، ولی نزدیک شدن به آن، به تدریج در و پنجرههایی را که بر این صخرهها نصب شده، نمایان میکند. کنده شدن خانهها درون صخرهها، باعث شده هنوز هم پس از گذشت قرنها، این خانهها بدون نیاز به تعمیراتی خاص قابل سکونت باشند.
خانههای روستا عموما دو طبقه هستند و آشپزخانه، انبار و اصطبل در طبقه همکف و غذاخوری، اتاق خواب و نشیمن در طبقه بالایی جای دارد. از نظر شکل معماری، میتوان «گورمه کاپادوکیا» در کشور ترکیه را یکی از مناطق دارای مشابهت به کندوان دانست.
نام روستای کندوان به چه معناست؟
روستای کندوان در گذشته «کندجان» نامیده میشد. این نام برگرفته از فعل «کندن» است و به کندن خانههای روستا در دل صخرههای کوه اشاره دارد. این خانهها در صخرههای آتشفشانی دامنه کوه سهند به وجود آمده است. با این وجود برخی این نام را ناشی از پیشه مردمان این روستا میدانند: در این روستا به خاطر رواج پرورش زنبور عسل، کندوهای زیادی وجود داشته است. به دلیل وجود این کندوها، روستا را «کندوان» نامیدهاند و این نام برگرفته از نام «کندو» است.
در نظر برخی دیگر، کندوان در اصل «کندیوان» و متشکل از سه کلمه «کندی»، «ائو» و «وان» بوده است که «خود»، «خانه» و پسوندی برای مکان معنی میدهند. در این نگاه، کندوان «خانهای از خود» معنا میدهد که بر استقلال هر خانواده در حفر خانه و سکونت در آن تاکید دارد.
ویژگیهای منحصر به فرد روستای کندوان
شاید بارزترین و ویژهترین ویژگی روستای کندوان، نوع ساخت خانههای آن باشد. این شیوه زیست را میتوان نمادی از همزیستی انسان با طبیعت دانست که به جای استفاده از مصالح، کمترین تصرف در طبیعت انجام شده و خانهها در دل صخرهها به وجود آمده است. با این وجود ساکنان روستا از آراستگی منازل خود غافل نبودهاند و با استفاده از در، نورگیر و پنجرههایی که حجاری و تزئین شدهاند، به زیباتر کردن آن اقدام کردهاند.
ثبت ملی روستای کندوان
ویژگیهای منحصر به فرد روستای کندوان موجب شده نام این روستا در سال 1997 میلادی (1376 خورشیدی) در فهرست آثار ملی ایران درج شود.
نام | کندوان، عجیبترین روستای ایران |
کشور | ایران |
ناحیه | آذربایجان شرقی |
شهر | اسکو |
نوع | تاریخی |
ثبت | ملی |














Choose blindless
کوری سرخ کوری سبز کوری آبی قرمز به سختی دیده می شود سبز به سختی دیده می شود آبی به سختی دیده می شود تک رنگ تک رنگ خاصتغییر اندازه فونت:
تغییر فاصله کلمات:
تغییر ارتفاع خط:
نوع ماوس را تغییر دهید: