آرامگاه اوحدی مراغهای، بنایی مدرن بر مزار شاعر پر آوازه ایرانی
آرامگاه اوحدی مراغهای، بنایی مدرن بر مزار شاعر پر آوازه ایرانی
آرامگاه اوحدی مراغهای یکی از مهمترین آرامگاهها و بناهای یادبود مراغه است. در کنار آرامگاه اوحدی، موزهای بنا شده که به موزه ایلخانان شهرت دارد. در این موزه آثار مهمی از دوره ایلخانان (قرن سیزدهم و چهاردهم میلادی) به نمایش گذاشته شده است. در این دوره، مراغه عنوان پایتخت ایران را یدک میکشید و بسیار مورد توجه بود. ساختمان آرامگاه، در بین سالهای 1974 تا 1978 میلادی (1353 تا 1357 خورشیدی) ساخته شده است.
اوحدی مراغهای که بود؟
رکنالدین اوحدی اصفهانی مراغهای در سال 1274 میلادی (673 قمری) در مراغه به دنیا آمد. وی عارف و شاعر پارسیگوی بود. از او چند منظومه، از جمله منظومه «جام جم» بر جای مانده است. اجداد اوحدی اهل اصفهان بودند، او نیز در طول حیاتش مدتی در اصفهان زیست و اشعاری نیز با لهجه مردم این شهر سرود، ولی در نهایت به مراغه بازگشت و در نهایت در 14 آپریل 1338 میلادی (15 رمضان 738 قمری) در این شهر وفات یافت. اوحدی پس از فوت در میان باغی سرسبز به خاک سپرده شد و مقبرهای بر آرامگاهش بنا نهاده شد.
تاریخچه و معماری آرامگاه اوحدی مراغهای
پیش از آن که طرح بازسازی آرامگاه اوحدی مراغهای در 1973 میلادی (1352 خورشیدی) مطرح شود، بقایایی از مقبرهای قدیمیتر وجود داشت که در میانه باغی سرسبز قرار گرفته بود. در جریان این بازسازی، سنگ قبر اوحدی به موزهای که در کنار این آرامگاه به وجود آمد (موزه ایلخانان) منتقل شد تا مراقبت بهتری از آن صورت گیرد. این سنگ از سنگ کبود درست شده و تاریخ وفات اوحدی روی آن نقش بسته است.
آرامگاه اوحدی مراغهای سازهای با طراحی مدرن است که به شکل مربعی ساخته شده است. آرامگاه به اندازه سه پله از سطح اطراف بالاتر است و کفپوشی از سنگفرش دارد. در نزدیکی آرامگاه اوحدی مراغهای، آرامگاه دیگری به چشم میخورد که به فردی به نام سرخوش بیگ تعلق دارد. وی از افراد سرشناس معاصر اوحدی به شمار میآید.
موزه ایلخانان مغول
در کنار آرامگاه اوحدی موزهای وجود دارد که در آن، زبدهترین آثار مربوط به دوره ایلخانان گرد آمده است. موزه بخشهای مختلفی دارد که از آن میان، بخش مربوط به سکه بسیار دیدنی است. در این بخش مجموعهای از سکههای دوره ایلخانان مشاهده میشود که از نظر جامعیت، بینظیر است. در آن دوره سکههای طلا معمولا برای گرامیداشت مناسبتهای مهم یا جشنها ضرب میشد و در معاملات روزمره، سکههای مسی به کار میرفت. مراغه در آن زمان به دلیل اهمیتی که داشت، یکی از مراکز ضرب سکه به شمار میرفت. علاوه بر این در تبریز و سلطانیه نیز کارگاههایی برای ضرب سکه دایر شده بود.
در بخش دیگری از موزه، ظروف شیشهای به نمایش درآمده است. با وجود آن که در دوره ایلخانان بیشتر شیشهگران به شام و مصر رفتند، اشیای این بخش موزه بسیار نادر هستند.
بخش سفال موزه ایلخانان، به خاطر اهمیت و رشد هنر سفالگری در این دوره، بسیار قابل توجه است. در دوره ایلخانان فنون مختلفی برای ساخت ظروف سفالی به کار گرفته شد، علاوه بر این استفاده از نقوش و تزئینات نیز در این دوره تنوع قابل توجهی پیدا کرد. وجود یک ظرف سفالی با نقشی از یک حیوان که سر انسان دارد، نشان میدهد در این دوره به برخی نمادها و نقوش دورههای پیش از اسلام نیز توجه شده است.
با وجود آن که این موزه نام «ایلخانان» را بر خود دارد، در آن آثاری از دیگر دورههای تاریخی نیز دیده میشود. از این جمله میتوان به آثاری از دورههای اشکانی و ساسانی (پیش از میلاد) و صفویه (قرن شانزدهم) اشاره کرد. سکههایی که از دوره ساسانیان در بخش سکه این موزه قرار دارد، از جمله باارزشترین اشیای آن به شمار میرود.
ثبت ملی آرامگاه اوحدی
آرامگاه اوحدی در سال 2008 میلادی (1386 خورشیدی) در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
نام | آرامگاه اوحدی مراغهای، بنایی مدرن بر مزار شاعر پر آوازه ایرانی |
کشور | ایران |
ناحیه | آذربایجان شرقی |
شهر | مراغه |
نوع | تاریخی |
ثبت | ملی |
نوع کور رنگی را انتخاب کنید
کوری سرخ کوری سبز کوری آبی قرمز به سختی دیده می شود سبز به سختی دیده می شود آبی به سختی دیده می شود تک رنگ تک رنگ خاصتغییر اندازه فونت:
تغییر فاصله کلمات:
تغییر ارتفاع خط:
نوع ماوس را تغییر دهید: