
بهشت گمشده ایران، واقعی ولی شبیه رویا!
بهشت گمشده ایران، واقعی ولی شبیه رویا!
شاید اگر خیلی اهل ادبیات باشید، نام «بهشت گمشده» شما را به یاد جان میلتون بیاندازد؛ نویسندهای انگلیسی که در طول حیات 66 ساله خودش مقالات زیادی درباره آزادی نوشت و مهمترین اثرش، رمان «بهشت گمشده» بود. ولی بهشت گمشدهای که در این جا به شما معرفی خواهیم کرد، یک داستان نیست و کاملا واقعیت دارد، هر چند آن قدر زیباست که توصیف زیباییهایش به یک داستان فانتزی شبیه است!
«بهشت گمشده» نامی است که روی منطقهای بسیار زیبا در ایران قرار داده شده است، منطقهای در بخش کامفیروز شهرستان مرودشت در استان فارس. نام اصلی این منطقه «تنگ بستانک» بوده است ولی امروزه، بیشتر به عنوان «بهشت گمشده» شناخته میشود. یکی از مهمترین مزیتهای «بهشت گمشده»، فاصله اندک آن با جاذبههای تاریخی استان فارس، نظیر پاسارگاد و تخت جمشید است. این کمی فاصله سبب شده گردشگرانی که به این مکانهای باستانی سر میزنند، بازدید از تنگ بستانک و استفاده از طبیعت زیبای این منطقه را نیز در برنامه سفر خود بگنجانند.
جغرافیا و ویژگیهای بهشت گمشده ایران
این منطقه از جمله مناطق حفاظتشده ایران است که در شمال غرب شیراز قرار دارد. پوشش گیاهی تنگ بستانک بسیار انبوه است و آبشارها و نهرهای متعدد، زیبایی چشماندازهای آن را دو چندان کردهاند. در بخشهایی از جنگل به دلیل در هم پیچیدگی شاخ و برگ درختان، امکان عبور نور خورشید وجود ندارد و به همین دلیل، فضایی تاریک و رعبآور به وجود آمده است! «بهشت گمشده» یکی از مناسبترین مناطق اطراف شیراز برای طبیعتگردی و کوهنوردی است.
تا پیش از دهه 1980 میلادی، این منطقه چندان شناختهشده نبود و کمتر گردشگری از وجود این منطقه زیبا اطلاع داشت. با این حال پس از افزایش توجه گردشگران به این منطقه، زیباییهای آن هر چه بیشتر به چشم آمد و لقب «بهشت گمشده» بر آن نهاده شد.
تنگ بستانک در حوزه آبریز رودخانه کر و سد درودزن قرار دارد و آب روستاهای اطراف آن، از این منطقه تامین میشود. در «بهشت گمشده» میتوانید رود کر، سد درودزن، آبشار مارگون و چندین روستا را مشاهده کنید. رود کر بزرگترین رود استان فارس است که با 280 کیلومتر طول، از مناطقی جذاب همچون تنگ براق، سد درودزن، درشت رامجرد و تنگ بستانک عبور میکند. روستاهای منگان، محجنآباد، دشتک و جیدرزار، از جمله روستای این منطقه هستند.
پوشش گیاهی و جانوری بهشت گمشده
آب و هوای تنگ بستانک باعث شده شرایط مناسبی برای رشد درختان بادام، زرشک، بلوط و گردو فراهم شود. انواع گیاهانی که در طب سنتی ایرانی دارای خواص درمانی هستند، در این منطقه میروید، مانند خارشتر، درمنه، شیرینبیان و گون. کف تنگ بستانک با پوششی سنگی و صخرهای پوشانده شده و درختانی مانند چنار، گردو و گونههای سایهپسند در آن روییدهاند.
در تنگ بستانک جانوران زیادی نیز سکونت دارند، از جمله پرندگان شکاری، خرس قهوهای، سمور، سنجاب، روباه، میش، قوچ، بز وحشی و خرگوش.
مسیرهای دسترسی «بهشت گمشده»
شهرستان کامفیروز در نزدیکی رشتهکوه دنا قرار دارد و مهمترین منطقه ییلاقی اطراف شیراز به شمار میرود. «بهشت گمشده» که با وسعت 20 هزار هکتاری در این شهرستان قرار دارد، در فاصله 120 کیلومتری از شیراز واقع است. ارتفاع این منطقه از سطح دریا بین 1700 تا 3700 متر است. ارتفاع بیشتر مناطق تنگ بستانک از سطح دریا، بیشتر از 2000 متر است. روستای دشتک در شهرستان کامفیروز، نزدیکترین روستا به بهشت گمشده است. معمولا تورهای طبیعتگردی، سفر خود را از این روستا آغاز میکنند. رسیدن به این روستا از جاده مرودشت بیضا میسر است. اگر از شیراز قصد دارید به «بهشت گمشده» سفر کنید، باید از شمال غرب شیراز به جاده روستای بیضا وارد شوید و با گذشتن از روستاهای بیضا و پشت باغ، به سمت روستای هفتخوان بروید. سپس به سمت کامفیروز بروید و بعد از عبور از این شهر، قبل از روستای مهنجان به سوی تنگ بستانک حرکت کنید.
اگر قصد دارید به «بهشت گمشده» ایران سفر کنید، ماه آپریل به دلیل پر آب بودن رودخانهها، بهترین زمان پیش روی شما خواهد بود. البته این منطقه در پاییز نیز زیبایی غیر قابل توصیفی دارد.
نام | بهشت گمشده ایران، واقعی ولی شبیه رویا! |
کشور | ایران |
ناحیه | فارس |
شهر | مرودشت |
نوع | طبیعی |
ثبت | ملی |




Choose blindless
کوری سرخ کوری سبز کوری آبی قرمز به سختی دیده می شود سبز به سختی دیده می شود آبی به سختی دیده می شود تک رنگ تک رنگ خاصتغییر اندازه فونت:
تغییر فاصله کلمات:
تغییر ارتفاع خط:
نوع ماوس را تغییر دهید: