
نگاهی به جاذبههای تاریخی کمتر شناختهشده مرودشت
نگاهی به جاذبههای تاریخی کمتر شناختهشده مرودشت
مرودشت در شمال استان فارس و 40 کیلومتری شیراز قرار دارد. این شهر باستانی بیشتر به خاطر آثار به جا مانده از دورههای پیش از میلاد شهرت دارد. با این حال در این شهر جاذبهها و آثار تاریخی زیادی وجود دارد که تحت تاثیر آثار شناختهشدهتر قرار گرفته و کمتر در میان گردشگران مورد توجه بوده است. در این جا برخی آثار تاریخی کمتر شناختهشده مرودشت را معرفی خواهیم کرد.
جاذبههای شناختهشده مرودشت
شاید تخت جمشید را بتوان شناختهشدهترین اثر تاریخی مرودشت دانست. این کاخ باستانی مجموعهای شگفتانگیز از معماری دوره هخامنشیان (550 تا 330 پیش از میلاد) است که چند کاخ و محوطه مختلف در آن وجود دارد. نقش رستم، دیگر مجموعه باستانی مرودشت است که از حدود 1200 پیش از میلاد تا 625 میلادی مورد توجه بوده و آثاری از 18 قرن تاریخ ایران را در خود حفظ کرده است.
پاسارگاد نیز دیگر مجموعه تاریخی مرودشت است که آرامگاه کوروش بزرگ (سلطنت از 559 تا 529 پیش از میلاد) مشهورترین اثر موجود در آن است، با این حال چند کاخ و سازه دیگر نیز در این مجموعه قرار دارد.
نقش رجب را هم باید یکی از مشهورترین آثار تاریخی مرودشت دانست. این محوطه تاریخی چند نمونه مسحورکننده از سنگنگارههای عصر ساسانی (224 تا 651 میلادی) را در خود دارد. از این مجموعه باید به شهر استخر هم اشاره کرد که به عقیده تاریخدانان، بزرگترین شهر زمان خود بوده و اکنون، در هفت کیلومتری شمال تخت جمشید، ویرانههای آن قابل مشاهده است.
جاذبههای کمترشناختهشده مرودشت
تل باکون
این محوطه تاریخی بین سالهای 4000 تا 3500 پیش از میلاد سکونتگاه انسان بوده است. سفالهایی با نقوش زیبا و صلیبی شکسته، متعلق به ادیان آریایی، از مهمترین کشفیات این منطقه است.
تل شقا
یکی دیگر از محوطههای باستانی مرودشت که چند مورد کاوش باستانشناسی نیز در آن صورت گرفته، «تل شقا» نام دارد. این محوطه در غرب روستای خیرآباد قرار دارد و در سال 1976 میلادی در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
تل نخودی
یکی از جاذبههای کمترشناختهشده مرودشت، تل نخودی است. این محوطه به دوره ماقبل تاریخ بر میگردد و آثار ارزشمندی در آن کشف شده است.
قره قلات
این بنا که «قصر قلات» نیز نامیده میشود از دوره هخامنشیان به جا مانده است. به احتمال زیاد این قصر به عنوان یک تفرجگاه کاربرد داشت. استخری در میانه محدوده این قصر وجود دارد که آب آن با چشمههایی که از دل کوه میجوشد، تامین میشود.
قلعه شکسته
روی سه قله منفرد که اهالی محلی آن را «سهگنبدان» مینامند، بقایای قلعهای وجود دارد که مجموعه سه بنای مجزاست و «قلعه شکسته» نامیده میشود. قدمت این قلعه که در شرق منطقه استخر و در منطقهای به نام رامجرد واقع شده، به زمان ورود اسلام به ایران (651 میلادی) بر میگردد.
پل سیوند
این پل از جمله آثار به جا مانده از دوره ساسانیان است که در بخش سیدان، دهستان خفرک علیا، روستای سیوند، روی رودخانه پلوار قرار دارد. دهانههای متعدد این پل، به آن جلوهای منحصر به فرد بخشیده است. پایههای قسمت جنوبی پل، برای شکستن فشار آب در جهت مخالف جریان، به صورت مثلثی و در جهت دیگر به صورت دایرهای ساخته شده که در نوع خود بسیار جالب توجه محسوب میشود.
سنگنبشته پهلوی بنییکه
در دوره ساسانیان سنگنبشتههای زیادی برای ثبت وقایع به وجود میآمد. یکی از این سنگنبشتهها در روستای بنییکه در شمال شرقی کوه استخر قرار دارد. این اثر که به زبان پهلوی نوشته شده، در سال 2008 میلادی به عنوان اثر ملی در فهرست میراث فرهنگی ایران به ثبت رسیده است.
پل استخر
این پل نیز از دوره ساسانیان به جا مانده و در روستای حاجیآباد، در جنوب غربی شهر استخر قرار دارد. بقایای این پل نشان میدهد در گذشته یک سازه بزرگ وظیفه برقراری حمل و نقل روی رود را بر عهده داشته است.
پل بند امیر
پل بند امیر یکی از بناهای به جا مانده از حکومت دیلمیان و پادشاهی عضدالدوله (949 تا 983 میلادی) است. این پل روی رود کر بنا شده و پایههای آن از جنس سنگ آهک، آجر و ساروج است. سنگهای پل با استفاده از بستهای آهنی به هم متصل شدهاند. به اعتقاد کارشناسان، این پل روی شالودهای بنا نهاده شده که از زمان ساسانیان به جا مانده بود.
پل خان
پل خان که حدود 500 سال پیش روی رودخانه کر بنا شده، یکی دیگر از جاذبههای تاریخی کمترشناختهشده مرودشت است. این پل را فردی به نام «امام قلیخان» ساخته است. پل خان 101 متر طول و پنج متر عرض دارد، ولی در میانه پل، به خاطر برآمدگی آن، عرض بنا به 5.7 متر هم میرسد. ارتفاع پل 13 متر است. در پل پنج دهنه برای عبور آب ساخته شده است. پایههای پل را با ملاتی قدیمی به نام «نانک» و دهنهها را با آجر ساختهاند.
امامزاده ایوب نبی
در مجاورت روستای «چمنی» در رامجرد مرودشت، بقعهای قرار دارد که به عقیده مردم محلی متعلق به ایوب پیامبر و بیبی رحیمه، همسر اوست. به خاطر وجود این آرامگاه، کوهی را که این بقعه در آن واقع شده را کوه ایوب نبی نامیدهاند. ساختمان آرامگاه در ارتفاع 1650 متری سطح دریا واقع است. در اطراف این بقعه آرامگاههایی مربوط به دوران معاصر دیده میشود، ولی 9 سنگ قبر مربوط به دوره صفویه در این محوطه قرار دارد که روی یکی تاریخ 1047 هجری قمری (1637 میلادی) به چشم میخورد.
نام | نگاهی به جاذبههای تاریخی کمتر شناختهشده مرودشت |
کشور | ایران |
ناحیه | فارس |
شهر | مرودشت |
نوع | تاریخی |
ثبت | بدون ثبت |




Choose blindless
کوری سرخ کوری سبز کوری آبی قرمز به سختی دیده می شود سبز به سختی دیده می شود آبی به سختی دیده می شود تک رنگ تک رنگ خاصتغییر اندازه فونت:
تغییر فاصله کلمات:
تغییر ارتفاع خط:
نوع ماوس را تغییر دهید: