پیشنهاد پیاده‌روی نیم‌روزه در شیراز هم‌گام با گردشگران 500 سال پیش

پیشنهاد پیاده‌روی نیم‌روزه در شیراز هم‌گام با گردشگران 500 سال پیش

پیشنهاد پیاده‌روی نیم‌روزه در شیراز هم‌گام با گردشگران 500 سال پیش
مجموعه حافظیه و بناهای تاریخی اطراف خیابان حافظ شیراز، محلی مناسب برای برنامه‌ریزی یک بازدید نیم‌روزه از شیراز است. در این مجموعه هم می‌توانید از آرامگاه یکی از بزرگ‌ترین شاعران پارسی‌گوی دیدن کنید و هم به دیدن طبیعت و آثار تاریخی زیبای شیراز مشغول شوید. این قسمت از شهر شیراز، حتی در دوره صفویه (قرن شانزدهم میلادی) نیز زیبایی خارق‌العاده‌ای داشته است، در حدی که شارون و تاورنیه، جهانگردان فرانسوی که در اوایل قرن هفدهم به شیراز آمده‌اند، به وجود خیابانی زیبا اشاره کرده‌اند که از تنگ الله‌اکبر تا بقعه علی بن حمزه ادامه داشت.

شروع بازدید از دروازه قرآن

دروازه قرآن یکی از شش دروازه قدیمی شهر شیراز است. در حال حاضر از پنج دروازه دیگر اثری باقی نمانده و فقط این دروازه، در تنگه الله‌اکبر با بر جاست. بنای اولیه این دروازه در 950 میلادی، در دوران حکومت دیلمیان گذاشته شد. بعدها در اواخر قرن هجدهم، کریم‌خان آن را مرمت کرد و دستور داد دو جلد قرآن در اتاقک‌های بالای آن قرار دهند تا مسافران از زیر آن عبور کنند. ایرانیان اعتقاد دارند اگر در شروع سفر از زیر قرآن رد شوند، سفر آنان ایمن خواهد شد. بعدها دروازه‌ای که کریم‌خان ساخته بود تخریب شد، ولی در سال 1949 میلادی، مردم آن را مجددا احیا کردند. دروازه جدید دهانه‌هایی قوس‌دار و بزرگ‌تر داشت تا امکان عبور کامیون و ماشین‌های بزرگ از زیر آن وجود داشته باشد. در کنار دروازه قرآن، پس از پیمودن یک راه‌پله نسبتا طولانی، می‌توانید از آرامگاه خواجوی کرمانی نیز دیدن کنید.

باغ‌موزه هفت‌تنان

این باغ‌موزه پای کوه چهل مقام و در شمال آرامگاه حافظ واقع است. قدمت باغ بسیار بیش از حکومت زندیه است، ولی عمارت موجود در آن، در دوره کریم‌خان (اواخر قرن هجدهم) ساخته شده است. به دلیل آن که هفت قبر از هفت عارف بزرگ در باغ قرار دارد، آن را «هفت‌تنان» نامیده‌اند. کریم‌خان روی قبر هر کدام از این هفت نفر سنگ بزرگ بدون نوشته‌ای قرار داده است. در باغ تالاری وجود دارد که روی دو ستون بزرگ یکپارچه سوار است و در طاقچه‌های بالایی آن، نقاشی‌های زیبایی رسم شده است. این نقاشی‌ها شاهکارهای دوره زندیه به شمار می‌آید. بنای چهل مقام یا چهل‌تنان پایین‌تر از بنای هفت‌تنان قرار دارد. طبق روایتی که مردم محلی تعریف می‌کنند، هفت‌تنان هفت درویش بودند که با 40 تنان عهد بستند با هم، در یک مکان دفن شوند.

آرامگاه حافظ

حافظ شاعر بزرگ ایرانی قرن چهاردهم میلادی است که در شیراز به دنیا آمد و در همان شهر نیز از دنیا رفت. نخستین بار 65 سال بعد از مرگش، مقبره‌ای در محل دفن او ایجاد شد. بعدها کریم‌خان زند، در اواخر قرن هجدهم، برای ادای احترام به او، آرامگاهی با هشت ستون و سقفی مسی ساخت و سنگی مرمرین بر قبر وی قرار داد که 270 سانتی‌متر طول، 80 سانتی‌متر عرض و 40 سانتی‌متر ارتفاع دارد.
این آرامگاه در باغی زیبا و باصفا قرار دارد که طراحی آن را آندره گدار، طراح فرانسوی در سال 1935 میلادی انجام داده است.

باغ ملی شیراز
پس از بازدید از آرامگاه حافظ، نوبت دیدن باغ ملی شیراز است. باغی که در قرن چهاردهم میلادی، در زمان زندگی حافظ، صحرای مصلا و جعفرآباد بوده است. در حال حاضر ساختمان‌های مسکونی و اداری این منطقه را فرا گرفته است. درختان کهن‌سال باغ ملی، چشم هر گردشگری را به خود مشغول می‌کند. در جنوب باغ، در دوره قاجاریه قبرستانی به نام «جوان‌آباد» قرار داشت که با بقعه علی بن حمزه امتداد یافته بود. هم‌اکنون این قبرستان جزء باغ است.
سر در باغ ملی از سه قوس آجری ساخته شده است. در مرکز آن نیز میدانی وجود دارد که چهار حوض به شکل قلب در آن دیده می‌شود. در میانه این حوض‌ها، یک ستون سنگی به شکل چهارگوش ساخته شده که روی آن اشعاری از حافظ به چشم می‌خورد.

باغ جهان‌نما
اگر در راستای باغ ملی پیاده‌روی کنید، پس از چند دقیقه به باغ جهان‌نما خواهید رسید. این باغ  چند قرن پیش از به قدرت رسیدن کریم‌خان آباد بود و به همین خاطر، آن را قدیمی‌ترین باغ شیراز می‌دانند. وی در سال 1771 میلادی دور این باغ را حصار کشید و عمارتی در میانه آن ساخت. ساختار کلی این باغ، شبیه باغ نظر است.

بقعه علی بن حمزه
در پایان این پیاده‌روی، می‌توانید از زیارتگاه علی بن حمزه، از نوادگان امام موسی کاظم، هفتمین پیشوای شیعیان دیدن کنید. این آرامگاه در قرن دهم، به دست عضدالدوله دیلمی ساخته شده است. بعدها در چند نوبت بخش‌هایی از این بقعه مورد مرمت قرار گرفته است.
نام پیشنهاد پیاده‌روی نیم‌روزه در شیراز هم‌گام با گردشگران 500 سال پیش
کشور ایران
ناحیهفارس
شهرشیراز
نوعتاریخی
ثبتبدون ثبت

ش ی د س چ پ ج

سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی یکی از سازمان‌های وابسته به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است که در سال 1374 ه.ش (1995 میلادی) تأسیس شده است.[بیشتر]

متن خود را وارد کرده و Enter را فشار دهید

تغییر اندازه فونت:

تغییر فاصله کلمات:

تغییر ارتفاع خط:

نوع ماوس را تغییر دهید: