آبشار دره‌گاهان، جاذبه‌ای طبیعی در نزدیکی قلعه‌ای اسرارآمیز

آبشار دره‌گاهان، جاذبه‌ای طبیعی در نزدیکی قلعه‌ای اسرارآمیز

آبشار دره‌گاهان، جاذبه‌ای طبیعی در نزدیکی قلعه‌ای اسرارآمیز
با وجود آن که بیشتر مناطق استان یزد کویری محسوب می‌شود و آب و هوای آن، گرم و خشک است، جاذبه‌های طبیعی زیبا و چشم‌نوازی در نقاط مختلف آن وجود دارد. یکی از این جاذبه‌ها آبشار فصلی دره‌گاهان است که در نزدیکی شهرستان تفت قرار دارد.

آبشار دره‌گاهان در کجا قرار دارد؟

آبشار دره‌گاهان در جنوب شهر تفت واقع شده است. تفت با یزد حدود 22 کیلومتر فاصله دارد و به دلیل قرار گرفتن در دامنه شیرکوه، به عنوان یکی از شهرهای ییلاقی استان به شمار می‌رود. شیرکوه با 4075 متر ارتفاع، یکی از قله‌های رشته‌کوه مرکزی ایران است و بلندترین قله استان یزد به شمار می‌آید. آب و هوای خنک شهر تفت باعث شده باغ‌های سرسبز انار در آن به وجود آید.
برای رسیدن به آبشار دره‌گاهان باید از شهر یزد به سمت تفت حرکت کرد و پس از عبور از کمربندی تفت، به خیابان طریق‌الرضا وارد شد.

ویژگی‌های آبشار دره‌گاهان

آبشار دره‌گاهان یک آبشار فصلی است که حدود 20 متر ارتفاع دارد. این آبشار را می‌توان تنها آبشار مهم استان یزد دانست که در مسیر دره‌ای به نام «لاکانو» قرار دارد. آبی که در این آبشار جاری است، از دامنه شیرکوه و با ذوب تدریجی برف‌های آن تامین می‌شود. معمولا اوایل بهار تا تابستان، این آبشار بیشترین جریان خود را دارد و در فصل‌های تابستان و اوایل پاییز که بارندگی کمتری در منطقه صورت می‌گیرد، آبشار به خشکی می‌گراید.

طبیعت و دیدنی‌های آبشار دره‌گاهان

طبیعت آبشار دره‌گاهان امکان کوهنوردی را فراهم کرده و تفرج‌گاهی زیبا به وجود آورده است. در اطراف آبشار پوشش گیاهی نسبتا کمی وجود دارد که بیشتر به خاطر بستر سنگی کوه و فراهم نبودن شرایط مناسب برای رشد درختان است.
در منطقه دره‌گاهان قلعه‌ای باستانی وجود دارد که آن را «پهلوان بادی» می‌نامند. این قلعه بر بالای کوه ملیک، روی یک صخره بلند واقع شده و بر اساس روایت‌های موجود، پناهگاه شخصی به همین نام بوده است. به گفته برخی مردم منطقه، پهلوان بادی پس از آن که از دست پادشاه ظالم زمان خود فرار کرده، قلعه را به عنوان مکان سکونت خود ساخته است. به عقیده آنان وی قدرتی فراوان داشت و غذایش را با انداختن یک زنجیر بلند به پایین کوه، از کاروان‌هایی که از پایین کوه تردد می‌کردند، می‌گرفت. پادشاه بعد از این که از وجود این قدرت مطلع شد، پهلوان را به مهمانی دعوت کرد و دسیسه‌ای چید که قدرت پهلوان رو به زوال گذاشت. در نهایت نیز پس از نابود شدن قدرت پهلوان، پادشاه او را به قتل رساند.
کارشناسان بنای قلعه پهلوان بادی را به پیش از اسلام منسوب می‌کنند. در کنار این قلعه بقایای یک آسیاب بادی قرار دارد که مردم محلی به آن «پالوون» می‌گویند.
مسیر دره تا قلعه، نزدیک سه کیلومتر است، ولی طی کردن این مسیر به دلیل سنگلاخ بودن راه، از آن چه به نظر می‌رسد دشوارتر است. بنای قلعه از آجرهای نازک ساخته شده و در مجموع هزار و 500 متر مربع وسعت دارد. استفاده از آجر با وجود صعب‌العبور بودن منطقه یکی از مسائل شگفت‌انگیز در ارتباط با این قلعه است.
با وجود افسانه‌هایی که درباره قدرت «پهلوان بادی» در بین مردم منطقه نقل می‌شود، این نام به کنایه‌ای برای اشاره به افرادی که ظاهری درشت و مهیب دارند ولی از جرات و شهامت بی‌بهره‌اند نیز استفاده می‌شود.
برف‌خانه دائمی طرزجان، کوه عقاب، غار نباتی و ییلاقات سانیچ، منشاد، نیر، فراشاه، توده، بیداخوید، سخوید، زردین و تنگ چنار، دیگر مناطق دیدنی و بکر حاشیه شیرکوه و نزدیک آبشار دره‌گاهان محسوب می‌شوند.

ریشه نام دره‌گاهان چیست؟
یکی از احتمالاتی که برای این نام وجود دارد، موقتی بودن آبشار است، به این معنا که در این دره «گاهی» آبشار و آب روان وجود دارد و نباید در تمام اوقات سال وجود آبشار در آن منطقه را توقع داشت.
از آن جا که برخی مردم این منطقه را محلی مناسب برای چرای دام‌ها می‌دانند، دره‌گاهان را به صورت «دره‌گاوان»، به معنی دره مناسب گاوها تلفظ می‌کنند.
علاوه بر این‌ها احتمال سومی نیز درباره نامگذاری این دره وجود دارد که به آیین‌ها و رسوم زرتشتیان بر می‌گردد. بر این اساس کلمه «گاهان» به آداب زرتشتیان اشاره دارد که از هزاران سال پیش در این منطقه حضور داشته‌اند و برای به جا آوردن این آداب، به این دره می‌آمدند. 
نام آبشار دره‌گاهان، جاذبه‌ای طبیعی در نزدیکی قلعه‌ای اسرارآمیز
کشور ایران
ناحیهیزد
شهرتفت
نوعطبیعی
ثبتملی

ش ی د س چ پ ج

سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی یکی از سازمان‌های وابسته به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است که در سال 1374 ه.ش (1995 میلادی) تأسیس شده است.[بیشتر]

متن خود را وارد کرده و Enter را فشار دهید

تغییر اندازه فونت:

تغییر فاصله کلمات:

تغییر ارتفاع خط:

نوع ماوس را تغییر دهید: