عجب‌شیر، دیدنی‌ها و تاریخ پر رمز و راز آن

عجب‌شیر، دیدنی‌ها و تاریخ پر رمز و راز آن

عجب‌شیر، دیدنی‌ها و تاریخ پر رمز و راز آن
هر گردشگر، برای انتخاب مقصد خود شاخصه‌هایی را مدنظر قرار می‌دهد و در نهایت، با توجه به امتیازها و ویژگی‌های هر مقصد، گزینه مورد نظر خود را انتخاب می‌کند. برخی گردشگران به آثار و جاذبه‌های تاریخی یک شهر یا منطقه علاقه دارند و برخی دیگر، وجود چشم‌اندازهای طبیعی را ملاک اصلی خود برای سفر قرار می‌دهند. البته شاید برخی گردشگران، ملاک‌های دیگری نیز برای انتخاب مقصد خود داشته باشند...
در ایران که یک کشور تاریخی با طبیعتی چهارفصل محسوب می‌شود، انتخاب مقصد به دلیل تنوع و فراوانی جاذبه‌های طبیعی و تاریخی، کاری دشوار است. گذشته از شهرهایی همچون اصفهان، شیراز و تبریز که به عنوان قطب‌های گردشگری ایران، شهرتی جهانی دارند، شهرهای کوچک‌تر هم می‌توانند گزینه‌هایی مناسب برای گردشگران به حساب آیند، آن هم در شرایطی که انتخاب آن‌ها نسبت به شهرهای شناخته‌شده‌تر، فرصت ماجراجویی و دیدار از جاذبه‌هایی بکر و ناشناخته را فراهم خواهد آورد. شهر عجب‌شیر در استان آذربایجان شرقی، یکی از همین گزینه‌هاست که نه تنها از نظر تاریخی آثاری زیبا و بی‌نظیر دارد، بلکه به خاطر برخورداری از طبیعتی جذاب، مقصد مورد علاقه طبیعت‌گردان نیز خواهد بود.

تاریخچه عجب‌شیر

بر اساس برخی روایت‌های تاریخی، عجب‌شیر شهری است که بر بقایای شهر گمشده و مرموز «شیز» بنا نهاده شده است. شیز در عهد ساسانیان و اشکانیان (هزاره اول پیش از میلاد) بزرگ‌ترین شهر منطقه آذربایجان بود. وجود چند پدیده باستان‌شناسی و آثار حیات انسانی، این احتمال را قدرت می‌بخشد. «گل‌تپه»، «سیچان‌تپه» و «تیکان‌تپه» از جمله تپه‌های باستانی عجب‌شیر به شمار می‌روند... قدیمی‌ترین اثر مکتوب موجود در عجب‌شیر، کتیبه‌ای بازمانده از دوران حکومت اورارتوهاست که در هشت کیلومتری شهر عجب‌شیر و در شهر جدید «جوان‌قلعه» واقع است. این کتیبه فتح‌نامه‌ای است مربوط به دوران «آرگیشتی اول» (785 تا 753 قبل از میلاد).
کارشناسان معتقدند محله‌ای به نام «دیزج»، هسته اولیه شکل‌گیری کانون شهری عجب‌شیر امروز است. همچنین به عقیده برخی دیگر، روستای شیشوان نخستین مرکز سکونت انسانی منطقه بوده است و به تدریج، جمعیت از آن جا به مناطق دیگر گسترش یافته‌اند. با وجود همه این گمانه‌زنی‌ها، نظریه‌ای کامل و مورد قبول همگانی که پیشینه تاریخی این منطقه را بیان کند، مطرح نشده است.

جغرافیای عجب‌شیر

شهرستان عجب‌شیر با 738 کیلومتر مربع، 1.6 درصد مساحت استان آذربایجان شرقی را تشکیل می‌دهد. شهر عجب‌شیر با تبریز، مرکز استان، حدود 100 کیلومتر فاصله دارد. عجب‌شیر از غرب با دریاچه ارومیه هم‌مرز است و در جلگه‌ای حاصل‌خیز، روی رسوبات غنی رودخانه «قلعه‌چای» واقع شده است. شاید همین خاک حاصل‌خیز موجب شده این منطقه به یکی از سکونت‌گاه‌های بزرگ باستانی در ایران تبدیل شود. با توجه به اقلیم کوهستانی عجب‌شیر، این منطقه تابستان‌هایی معتدل و زمستان‌هایی سرد و برفی دارد.

جاذبه‌های گردشگری عجب‌شیر

رودخانه قلعه‌چای که اصلی‌ترین منبع تامین آب مزارع اطراف به شمار می‌رود، یکی از مهم‌ترین جاذبه‌های طبیعی عجب‌شیر به شمار می‌رود. جریان رودخانه در کنار کوهستان، طبیعت سرسبز و چندین آبشار در مسیری نزدیک به 55 کیلومتر، فرصتی بی‌نظیر برای طبیعت‌گردی فراهم آورده است. پس از کوه سهند، «سه قله» در شهرستان عجب‌شیر به عنوان بلندترین ناحیه استان آذربایجان شرقی به شمار می‌آید. «سه قله» از سه کوه «عریان» با 2850 متر، «قوزوجاخ» با 2700 متر و «سلمان‌کوه» با 2650 ارتفاع تشکیل شده است. سد قلعه‌چای، بندر رحمانلو، چشمه‌های ساری‌سو و آبشار شرشر از جمله تفریح‌گاه‌های شهرستان عجب‌شیر هستند.
یکی دیگر از جاذبه‌های عجب‌شیر، صنایع دستی این منطقه است. «فرش»، «گلیم»، «جاجیم» و «سوزن‌دوزی» از جمله صنایع دستی عجب‌شیر شناخته می‌شوند. همچنین برخی محصولات عجب‌شیر همچون کره و پنیر محلی، گردو، انگور و بادام، بسیار مرغوب هستند.
در عجب‌شیر بیش از 100 اثر به ثبت ملی درآمده‌اند که از این میان، آیین پولکه‌گردانی شیشوان که یکی از خاص‌ترین مراسم عزاداری است، جزء میراث ناملموس به شمار می‌رود. مساجدی همچون شیشوان، شیرلو، حنیفه گوروان در کنار حمام نوبهار و خانه‌های تاریخی جوان‌قلعه، ارغندی و کبوترخانه جاده پادگان بخشی از این آثار دیدنی هستند. گور دخمه قبرلی کوهل بنگجه یکی از آثار پیش از میلاد عجب‌شیر است.
نام عجب‌شیر، دیدنی‌ها و تاریخ پر رمز و راز آن
کشور ایران
ناحیهآذربایجان شرقی
شهرعجب شیر
نوعتاریخی,طبیعی
ثبتبدون ثبت
متن خود را وارد کرده و Enter را فشار دهید

تغییر اندازه فونت:

تغییر فاصله کلمات:

تغییر ارتفاع خط:

نوع ماوس را تغییر دهید: