امامزاده سید اسماعیل زاویه و چنارهای کهنسال آن

امامزاده سید اسماعیل زاویه و چنارهای کهنسال آن

امامزاده سید اسماعیل زاویه و چنارهای کهنسال آن
جلفا از نظر برخورداری از آثار تاریخی، یکی از مهم‌ترین شهرستان‌های استان آذربایجان شرقی است. آستان امامزاده سید اسماعیل، از جمله بناهای دیدنی این شهرستان محسوب می‌شود که در روستای زاویه و روی یک تپه بلند قرار گرفته است، به طوری که از فاصله دور، به خوبی قابل مشاهده است.

ویژگی‌ها و معماری آستان امامزاده سید اسماعیل

بقعه امامزاده سید اسماعیل در میانه یک صحن با مساحتی حدود 500 متر مربع قرار گرفته است. ابعاد ساختمان امامزاده 20.6 در 16.6 متر و پلان کلی آن، مستطیلی‌شکل است. گنبدخانه، مسجد و زائرسرا، از اصلی‌ترین بخش‌های جانبی این آستان هستند. این بقعه سه ورودی در قسمت شرقی خود دارد که یکی از آن‌ها به انباری آستان باز می‌شود.
گنبدخانه بنا، به شکل چهارطاقی اجرا شده است. این شکل معمولا در بناهای اسلامی برای استحکام بیشتر بنا و تحمل بهتر وزن گنبد به اجرا در می‌آمد. نمای داخلی گنبد، با گچ اندود شده است و روشنایی داخل، از چهار پنجره کوچک که در قسمت زیرین گنبد تعبیه شده‌اند، تامین می‌شود.

قبر و ضریح بقعه

بر روی قبر امامزاده سید اسماعیل، یک ضریح قرار داده‌اند که جنس آن از شیشه و آلومینیوم است. پیشتر یک ضریح چوبی روی این آرامگاه قرار داشت که امروزه، داخل ضریح جدید قرار گرفته است. روی ضریح چوبی عبارت‌هایی نقش بسته است که بانی و سازنده ضریح را معرفی می‌کند. علاوه بر آن تاریخ ساخت ضریح نیز قابل مشاهده است: بیست و یکم شوال سال 1233 هجری قمری (برابر با 24 آگوست 1818 میلادی یا دوم شهریور 1197 خورشیدی).
سنگ مزار طوسی‌رنگی که بر مزار امامزاده سید اسماعیل قرار گرفته، از میان دو ضریح، قابل تشخیص است. روی این سنگ مزار، نوشته‌ای وجود ندارد و بر خلاف سنگ مزارهای مرسوم، اطلاعاتی درباره صاحب مزار بر آن نقش نبسته است.

نمای بیرونی آستان امامزاده سید اسماعیل

بخش بیرونی این آستان، جدید است. ازاره دیوارهای بیرونی، سنگ مرمر سفید به ارتفاع یک و نیم متر است. این آستان دو مناره بزرگ در بخش جنوبی و دو مناره کوچک در بخش شمالی خود دارد. مناره‌ها با استفاده از کاشی‌های فیروزه‌ای مزین به آیات قرآن، تزئین شده‌اند. کلاهک فلزی بالای مناره‌ها، از دور قابل مشاهده است.
این بقعه در دامنه‌ای با شیب تند قرار گرفته است، به همین دلیل در سال‌های اخیر بخش شمالی و غربی را با سنگ و ملات سیمان مستحکم و برای حفاظت بیشتر، نرده‌هایی در آن نصب کرده‌اند. در حیاط آستان، دو درخت چنار قطور دیده می‌شوند که عمر آن‌ها به بیش از 400 سال می‌رسد. برای حفاظت از این چنارها که قطر هر کدام به بیش از سه و نیم متر می‌رسد، حفاظ‌هایی گرد آن‌ها ساخته‌اند.

مسجد آستان امامزاده سید اسماعیل
مسجد در قسمت غربی ضریح قرار گرفته است. برای تامین روشنایی مسجد، چهار پنجره در قسمت غربی، سه پنجره در قسمت جنوبی و دو پنجره در بخش شمالی ساخته‌اند.

تاریخچه آستان امامزاده سید اسماعیل
بنای امروز امامزاده، قدمت چندانی ندارد و ساخت آن به حدود دو دهه پیش باز می‌گردد، با این حال بنای اولیه آن، قدیمی‌تر است و از خشت ساخته شده است. بر اساس تاریخی که روی ضریح چوبی آستان دیده می‌شود، بنای اولیه به احتمال زیاد به پیش از قرن نوزدهم میلادی باز می‌گردد.
با وجود آن که در کتاب‌های تاریخی، اطلاعات دقیقی درباره امامزاده سید اسماعیل در دست نیست، مردم محلی وی را از نوادگان امام کاظم، هفتمین پیشوای شیعیان می‌دانند. این امامزاده از گذشته‌های دور مورد احترام مردم محلی بوده است و وقف چندین قطعه زمین و چندین ساعت آب کشاورزی به این آستان، از این احترام حکایت دارد. در حال حاضر نیز مردم در روزهای پایانی هفته یا مناسبت‌های مذهبی، در این آستان حضور می‌یابند. 

ثبت ملی آستان امامزاده سید اسماعیل
این اثر در سال 2008 میلادی (1387 خورشیدی) در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. علاوه بر این، دو چنار کهنسالی که در حیاط این آستانه قرار دارند نیز در سال 2012 میلادی (1390 خورشیدی) در فهرست آثار ملی طبیعی ایران ثبت شده‌اند.
نام امامزاده سید اسماعیل زاویه و چنارهای کهنسال آن
کشور ایران
ناحیهآذربایجان شرقی
شهرجلفا
نوعتاریخی,دینی
ثبتملی
متن خود را وارد کرده و Enter را فشار دهید

تغییر اندازه فونت:

تغییر فاصله کلمات:

تغییر ارتفاع خط:

نوع ماوس را تغییر دهید: