غار هامپوئیل مراغه، شگفتانگیز و ناشناخته
غار هامپوئیل مراغه، شگفتانگیز و ناشناخته
غارها عناصر شگفتانگیز طبیعت هستند، مکانهایی که انسانهای اولیه آنها را برای نخستین بار به عنوان خانه خود برگزیدند. امروزه غارهای زیادی در سراسر جهان میزبان غارنوردان و کاوشگران هستند و غارنوردی، به یک رشته تخصصی ورزشی و علمی تبدیل شده است. ایران نیز با برخورداری از رشتهکوههای گسترده، غارهای مهمی دارد، از جمله «غار هامپوئیل» که هنوز بسیاری از قسمتهای آن کشفنشده باقی مانده است. به خاطر آن که در غار هامپوئیل مراغه، کبوتران بسیاری لانه ساختهاند، مردم محلی آن را «غار کبوتر» نیز مینامند. «هامپا کهول»، «هنگ کهول»، «هامپو هول» و «همپوهول» نامهای دیگر غار به شمار میرود.
غار هامپوئیل در کجا قرار دارد؟
غار هامپوئیل در شهرستان مراغه قرار دارد. کوههای سهند، یکی از مهمترین عوارض جغرافیایی این شهرستان به شمار میرود. این کوهها، علاوه بر این که محل اصلی سرچشمه گرفتن چندین رود فصلی و دائمی هستند، غارهای زیادی نیز در خود جای دادهاند. برخی از این غارها از نظر دیرینهشناسی، به خاطر وجود بقایای حیات انسانی اهمیت فراوان دارد. در این میان غار هامپوئیل، به عنوان یکی از غارهای جالب برای غارنوردان به شمار میآید و هر ساله گروههای متعددی برای اکتشاف، به آن سر میزنند.
این غار شگفتانگیز در نزدیکی روستای «تازهکند سفلی» مراغه و در کمرگاه کوهی صخرهای قرار دارد. ایستگاه راهآهن مراغه در چهار کیلومتری روستای تازهکند سفلی واقع است. برای دسترسی به غار باید پس از طی مسیری حدودا 10 کیلومتری از روستای تازهکند سفلی تا رودخانه مردق، تا دهانه اصلی غار، حدود 10 دقیقه کوهپیمایی کرد.
ویژگیهای غار هامپوئیل مراغه
دهانه غار رو به جنوب است و برای پیشروی در درون غار، باید به سوی شمال حرکت کرد. در ورودی غار، یک کتیبه به زبان روسی دیده میشود که تاریخ سال 1925 میلادی (1304 خورشیدی) بر آن نقش بسته است. عرض دهانه غار هامپوئیل مراغه هشت متر است و ارتفاع ورودی آن، از 25 تا 40 متر تغییر میکند. اولین میدان غار طول و عرضی نزدیک 40 در 60 متر دارد. غار 1600 متر از «موردیچای» یا رودخانه مردق، رودخانهای در پاییندست کوه، ارتفاع دارد. عمر غار با توجه به ویژگیهای زمینشناسی آن، 150 میلیون سال تخمین زده میشود.
وجود رسوبات آهکی و استالاکتیتها که از میدان دوم غار نمایان میشوند، مناظر جالب و خوفانگیزی ایجاد میکند. هوای غار بسیار مرطوب است و آب در بیشتر تالارهای آن وجود دارد، ولی تقریبا در تمام بخشهای آن، حتی بخشهای داخلی، اکسیژن کافی برای تنفس وجود دارد. همین ویژگیها سبب شده محیطی مناسب برای زندگی خفاشها در تالارهای بیرونیتر غار فراهم آید.
تالارها و گودالهای غار هامپوئیل
یکی از مهمترین ویژگیهای غار هامپوئیل مراغه، وجود چاهها و گودالهای عمیق و مخوفی است که در دل سنگها به وجود آمدهاند و عمق عمیقترین آنها به 48 متر میرسد. در این گودالها هیچ نوری وجود ندارد و به ندرت، جانداری در آن امکان زندهماندن دارد. برخی از این گودالها به تالارهایی بزرگ منتهی میشوند. عبور از این گودالها و رسیدن به قسمتهای داخلی غار، نیازمند برخورداری از تجهیزات مناسب و تجربه و آموزش تخصصی غارنوردی است. به طور کلی غارنوردی در این غار، در دسته فنیترین و دشوارترین عملیاتهای غارنوردی جای میگیرد.
گروههای غارنوردی به صورت سالانه برنامههایی را برای شناسایی بخشهای مختلف غار تنظیم میکنند. غارنوردان تاکنون (سال 2024 میلادی/ 1403 خورشیدی) موفق شدهاند در اکتشافات خود شش حلقه چاه عمودی و تالارهایی بزرگ را در پنج طبقه شناسایی کنند. 10 حلقه چاه هوایی و تعداد زیادی دالان فرعی که تقریبا همگی آنها را باید به صورت سینهخیز پیمود، از جمله کشفیات گروههای مختلف است. عمق غار از ورودی آن، به 150 متر هم میرسد و مساحت نقشهبرداریشده غار در طول چند سال، به بیش از دو هزار متر مربع رسیده است. به اعتقاد برخی کارشناسان نمونههای اندکی در سطح جهان مشابه این غار وجود دارد.
«تالار گسل» یکی از زیباترین بخشهای غار هامپوئیل مراغه است که رسیدن به آن، مستلزم پیمودن مسیری فنی و دشوار است. در این تالار استالاکتیت (رسوبات آویز از سقف) و استالاگمیتهای زیادی وجود دارد و در طول هزاران سال، طرحهایی اعجابآور در سقف و دیوارههای آن به وجود آمده است.
نام | غار هامپوئیل مراغه، شگفتانگیز و ناشناخته |
کشور | ایران |
ناحیه | آذربایجان شرقی |
شهر | مراغه |
نوع | طبیعی |
ثبت | بدون ثبت |
نوع کور رنگی را انتخاب کنید
کوری سرخ کوری سبز کوری آبی قرمز به سختی دیده می شود سبز به سختی دیده می شود آبی به سختی دیده می شود تک رنگ تک رنگ خاصتغییر اندازه فونت:
تغییر فاصله کلمات:
تغییر ارتفاع خط:
نوع ماوس را تغییر دهید: