
ملکان و ظرفیت ژئوتوریسم چشمههای معدنی آن
ملکان و ظرفیت ژئوتوریسم چشمههای معدنی آن
در دهههای اخیر، گردشگری به عنوان یکی از زمینههای مهم تبادل فرهنگی و کسب منافع اقتصادی مورد توجه قرار گرفته است. توجه به این صنعت باعث شده انواع مختلف گردشگری پر و بال بگیرند و رشد خوبی پیدا کنند. از این میان، ژئوتوریسم به عنوان نوعی از گردشگری به شمار میآید که در آن، گردشگر با حضور آگاهانه و مسئولانه در طبیعت، علاوه بر تماشای مناظر و شناخت پدیدهها و فرایندهای مختلف، به آموختن از محیط و بهرهبرداری از آن مشغول میشود.
در میان آثار طبیعی و تاریخی ایران، مناطق زیادی را میتوان به عنوان مناطق مستعد ژئوتوریسم در نظر گرفت. از این میان چشمههای معدنی به خاطر برخورداری همزمان از چشماندازهای طبیعی و خواص درمانی، از ظرفیت بیشتری برای تبدیل شدن به مکانهایی برای پذیرایی از گردشگران برخوردارند. در استان آذربایجان غربی، ساختار جغرافیایی و وجود کوههای فراوان، تعدد چشمههای معدنی را به دنبال داشته است، چشمههایی که در تمام شهرستانهای این استان، از جمله شهرستان ملکان مناظر بسیار بدیعی خلق کردهاند.
شهرستان ملکان در کجا قرار دارد؟
این شهرستان محل اتصال سه استان آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی و کردستان است و در جنوب دریاچه ارومیه قرار دارد. فاصله ملکان تا شهر تبریز، حدود 150 کیلومتر است. شغل اصلی مردم شهرستان ملکان کشاورزی است. این شهرستان به داشتن انگورهایی ممتاز مشهور است و بیشتر صنایعی که در آن واقع هستند، به فراوری محصولات کشاورزی، خصوصا انگورهای مزارع سطح شهرستان مشغولند. کشمش، یکی از اصلیترین فراوردههای حاصل از انگورهای این منطقه است که به کشورهای بسیاری صادر میشود و طرفداران زیادی دارد. در این شهرستان سالانه بیش از 200 هزار تن انگور تولید میشود که برابر با 60 درصد انگورهای تولیدی در استان آذربایجان شرقی است.
چشمههای معدنی شورسو
منطقه شورسو یکی از مناطق شهرستان ملکان است که به خاطر برخورداری از چشمههای آب معدنی مورد توجه گردشگران قرار میگیرد. آن این چشمهها در درمان عوارض پوستی و زانودرد و تسکین ناراحتیهای روانی موثر است. منطقه شورسو در ساحل رودخانه مردقچای در منطقهای به نام شیخالاسلام واقع است.
ویژگیهای چشمههای شورسو
آب و گاز چشمه شورسو از قسمت شمالی آن وارد یک حوضچه میشود و مازاد آن، از مجرایی که در قسمت غربی آن قرار دارد، به رودخانه مردقچای میریزد. میزان دبی چشمه، حدود دو لیتر در ثانیه است. در این آب، گاز کربنیک فراوانی وجود دارد، به طوری که آب چشمه در صورت همزدن، به رنگ سفید دیده میشود. در نزدیکی چشمه اصلی، چهار چشمه دیگر به نامهای «قره سو» (آب سیاه)، «قرمزی سو» (آب قرمز)، «گوو سو» (آب آبی) و «ساری سو» (آب زرد) قرار دارد.
دره گاومیش ئولن
در نزدیکی چشمههای شورسو، در روستای دیزج شیخالاسلام، دره گاومیش ئولن واقع شده است. این دره علاوه بر چشمهای که در بالای کوه قرار گرفته، آبشاری چندین متری دارد که در فصول پر باران، از زیبایی فراوانی برخودار است. وجود خلوتگاهها و مساعد بودن این دره برای کوهنوردی، آن را به یکی از مناطق مستعد ژئوتوریسم در شهرستان ملکان تبدیل کرده است.
چشمه علی بلاغی
این چشمه از صدها سال پیش، محل تامین آب کشاورزان و باغداران منطقه بوده است. در کنار این چشمه، محوطهای تاریخی و یک زیارتگاه نیز وجود دارد. این مجموعه، در روستای آقمنار، از توابع بخش مرکزی شهرستان ملکان واقع است. ارزش تاریخی و چشماندازهای طبیعی، این منطقه را مورد توجه گردشگران محلی قرار داده است. چشمه علی بلاغی در انتهای محوطه تاریخی قرار دارد. به عقیده برخی کارشناسان، با توجه به کاوشهایی که در محوطه تاریخی علی بلاغی صورت گرفته، بهرهبرداریهای انسانی از آب این چشمه نزدیک دو هزار سال قدمت دارد.
چشمه آرپادرسی
فاصله چشمه آرپادرسی با شهر ملکان، 25 کیلومتر است. این چشمه در روستایی به همین نام قرار دارد و آب آن برای دفع سنگ کلیه، موثر است.
نام | ملکان و ظرفیت ژئوتوریسم چشمههای معدنی آن |
کشور | ایران |
ناحیه | آذربایجان شرقی |
شهر | ملکان |
نوع | طبیعی |
ثبت | بدون ثبت |




Choose blindless
کوری سرخ کوری سبز کوری آبی قرمز به سختی دیده می شود سبز به سختی دیده می شود آبی به سختی دیده می شود تک رنگ تک رنگ خاصتغییر اندازه فونت:
تغییر فاصله کلمات:
تغییر ارتفاع خط:
نوع ماوس را تغییر دهید: