_crop_2_crop.jpg)
منطقه حفاظتشده هرمد، زیستگاه کوچکترین قوچ جهان
منطقه حفاظتشده هرمد، زیستگاه کوچکترین قوچ جهان
منطقه حفاظتشده هرمد در میان دو استان فارس و هرمزگان و در شهرستان لارستان قرار دارد. این منطقه به خاطر وجود کوچکترین قوچ جهان مشهور است.
ویژگیهای منطقه حفاظتشده هرمد
این منطقه با وسعت 209.671 هکتار، در سال 1975 میلادی به عنوان منطقه حفاظتشده معرفی شده است. منطقه حفاظتشده هرمد به عنوان زیستگاهی برای قوچ لارستان به شمار میرود. این نوع قوچ، به عنوان کوچکترین قوچ جهان شناخته میشود. علاوه بر این منطقه حفاظتشده هرمد از نظر اکولوژیکی شرایطی خاص دارد که امکان رشد گونههای گیاهی و جانوری ویژه مناطق گرمسیری را فراهم میآورد.
در این منطقه چشماندازهای طبیعی بکری وجود دارد که از آن جمله میتوان به کوه شب، در بخش جنوبی آن و در محدوده استان هرمزگان اشاره کرد. این کوه با ارتفاع 2682 متر، بلندترین نقطه منطقه به شمار میرود. برخی تنگههای این کوه به شکلی است که هرگز آفتاب به درون آن نمیتابد و تاریک به نظر میرسد، احتمالا به همین خاطر این کوه را به این نام میخوانند. در برخی زمستانها، بارش برف در قله این کوه، آن را سفیدپوش میکند و جلوهای خاص به آن میبخشد. در بیشتر تنگههای این کوه، چشمههایی نیز وجود دارد که پوشش گیاهی اطراف را آبیاری میکند.
از نظر آب و هوایی، منطقه حفاظتشده هرمد اقلیمی گرم و خشک دارد. بارندگی در آن به ندرت رخ میدهد، ولی در بیشتر اوقات به صورت رگباری است و به ایجاد سیلابهایی ختم میشود. گنبدهای نمکی متعددی که در این منطقه و مناطق اطراف آن قرار دارد، به شور شدن رودخانههای فصلی کوچک این ناحیه میانجامد.
پوشش گیاهی منطقه حفاظتشده هرمد
تنوع چشمگیر پوشش گیاهی این منطقه، یکی از ویژگیهای منحصر به فرد آن است. در تپهها و دشتهای جنوبی، جنگلهای تنک آکاسیا و درختانی همچون کنار، کهور و استبرق رشد میکند. در دامنه کوهها، درختچههای بادام کوهی و درختانی مانند بنه، کیکم، زیتون و سرو کوهی به چشم میخورد. گز، انار شیطان، پامچال و قیچ نیز دیگر درختانی است که در سراسر منطقه میتوان آنها را مشاهده کرد.
پوشش جانوری منطقه حفاظتشده هرمد
قوچ لارستان مهمترین جانور منطقه
قوچ لارستان که به خاطر کوچکی جثه، به آن «قوچ مینیاتوری» هم گفته میشود، شاخصترین گونه ساکن در این منطقه به حساب میآید. این قوچ از راسته زوجسمان و از خانواده گاوسانان است و کوچکترین نژاد گوسفند وحشی محسوب میشود. جثه کوچک این قوچ به خاطر انطباق بیشتر با شرایط دشوار زندگی در اقلیم گرم و خشک است. شاخهای زیبای منحنی این قوچ، به آن زیبایی چشمنوازی بخشیده است. موهای پایین گردن قوچ لارستان، همانند قوچ اصفهان، سیاه و کوتاه است. دو لکه سفید در دو طرف میانه کمر این حیوان وجود دارد که آن را به قوچ ارمنی شبیه میکند.
طول دم قوچ لارستان حداکثر به 15 سانتیمتر میرسد. اگر اندازه گوشهای قوچ لارستان را به نسبت بدن وی بسنجیم، نسبت به دیگر گونههای قوچ، گوشهای بزرگتری دارد. علاوه بر این رنگ پوست قوچ لارستان نسبت دیگر گونههای مشابه خود، روشنتر است.
وزن متوسط قوچ لارستان بین 35 تا 40 کیلوگرم است. معمولا وزن نوع ماده این گونه، از 30 کیلوگرم تجاوز نمیکند. قد قوچ بین 55 تا 60 سانتیمتر و طول بدن آن نزدیک 120 سانتیمتر است.
دیگر جانوران ساکن در منطقه حفاظتشده هرمد
کل و بز، جبیر، پلنگ، کاراکال، کفتار، روباه معمولی و شاهروباه، شغال، انواع گربههای وحشی، تشی و خارپشت، در کنار پرندگانی همچون هوبره، چاخلق، انواع کوکر، کبوتر، قمری، چکاوک، کبک و تیهو، چکچک، جغد زنبورخوار، سبز قبا، انواع پرندگان شکاری و لاشخور، شهدخوار، سسک، توکا، طرقه، کمرکولی، دارکوب و انواع پرندگان مهاجر مانند حواصیل و خزندگانی از جمله وارانوس، مارمولک و مار به وفور در این منطقه قابل مشاهده است.
منطقه حفاظتشده هرمد در کجا قرار دارد؟
این منطقه در جنوب شرقی استان فارس و در محدود جغرافیایی شهرستان لار واقع شده است. منطقه هرمد در مرز دو استان هرمزگان و فارس و در جنوب رشتهکوههای زاگرس قرار دارد. جاده لار به بندرعباس، مرز غربی و جنوبی این منطقه را شکل میدهد.
نام | منطقه حفاظتشده هرمد، زیستگاه کوچکترین قوچ جهان |
کشور | ایران |
ناحیه | فارس |
شهر | لار |
نوع | طبیعی |
ثبت | ملی |
_crop.jpg)

_crop.jpg)

Choose blindless
کوری سرخ کوری سبز کوری آبی قرمز به سختی دیده می شود سبز به سختی دیده می شود آبی به سختی دیده می شود تک رنگ تک رنگ خاصتغییر اندازه فونت:
تغییر فاصله کلمات:
تغییر ارتفاع خط:
نوع ماوس را تغییر دهید: