
کازرون و جاذبههای طبیعی و تاریخی آن
کازرون و جاذبههای طبیعی و تاریخی آن
کازرون شهری در غرب استان فارس است و جاذبههای تاریخی و طبیعی فراوانی در آن وجود دارد. این شهر خصوصا در دوره ساسانیان (224 تا 651 میلادی) مورد توجه بوده و بناهای فراوانی از آن زمان به جا مانده است.
جغرافیا و جمعیت کازرون
شهرستان کازرون در مجموع 2064 کیلومتر مربع وسعت دارد و مردم آن به زبان فارسی سخن میگویند. جمعیت این شهرستان بیش از 200 هزار نفر است که حدود نیمی از آنها در شهر کازرون زندگی میکنند. شهر کازرون در سده چهارم هجری (قرن یازدهم میلادی) با ادغام سه روستا به نامهای «نورد»، «راهبان» و «دریست» تشکیل شده، ولی تاریخ این شهر به سدههای پیش از آن باز میگردد. بارش متوسط کازرون در طول سال 522 میلیمتر و ارتفاع آن از سطح دریا 843 متر است. کازرون از تهران 1060 کیلومتر و از شیراز 120 کیلومتر فاصله دارد. جاده ارتباطی شیراز و کازرون از میان زیباترین جنگلهای بلوط ایران عبور میکند.
جاذبههای تاریخی کازرون
در کازرون آثار فراوانی از دوره ساسانیان بر جا مانده است. شهر باستانی بیشاپور، تنگ چوگان و غار شاپور از جمله مهمترین این آثار به شمار میرود. چند آتشکده نیز از دوره ساسانی در کازرون وجود داشته که نشانهای از پیروی مردم این شهر از آیین زرتشت بوده است. آتشکده گره (جره) یکی از این آتشکدههاست که هنوز بقایای آن در نزدیکی روستای بالاده، مشاهده میشود. به ادعای برخی کارشناسان دستور ساخت این آتشکده از سوی «مهرنارسه» صادر شده است. وی وزیر بهرام پنجم، پادشاه ساسانی (سلطنت از 421 تا 438 میلادی) بود و دستور ساخت پنج آتشکده در نزدیکی کازرون را صادر کرد. آتشکده گره روی تپهای ساخته شده که در گذشته شهری در نزدیکی آن واقع بوده است. نمای محدب آتشکده در کنار استفاده از سنگهای تراشخورده برای ساخت دیوارههایی که ارتفاع آن به 14 متر میرسید، از نکات حائز اهمیت درباره این بنا به شمار میرود. این اثر در سال 1938 میلادی در فهرست آثار ملی ایران درج شده است.
آتشکده کازرون نیز یکی دیگر از پنج آتشکدهای است که به دستور مهر نارسه ساخته شده است. این بنا با مرکز شهر، حدود 10 کیلومتر فاصله دارد. سنگ و ملات گچ عمده مصالح مورد استفاده در این بنا محسوب میشود. شکل کلی بنا مربعی است و طاقی بیضیشکل روی آن وجود دارد. در حال حاضر گنبد و برخی قسمتهای آتشکده ویران شده و اثری از آن دیده نمیشود.
جاذبههای طبیعی کازرون
در مناطق مختلف کازرون، چشماندازها و تفریحگاههای طبیعی جذابی وجود دارد. آبشار کوهمره سرخی که در یک منطقه جنگلی و کوهستانی وسیع در نزدیکی روستایی به نام رمقان واقع است، یکی از این جاذبهها به شمار میرود. در ماه ژانویه، دشتهای اطراف کازرون از گلهای نرگس پوشیده میشود و چشماندازی به وجود میآورد که به رویا میماند!
بزرگترین دشت بلوط ایران نیز در کازرون واقع است. این منطقه در «میانکتل»، در 30 کیلومتری این شهر، در منطقهای به نام دشت برم قرار دارد. در میانکتل کاروانسرایی نیز احداث شده که قدمت آن به قرن شانزدهم برمیگردد و تنها کاروانسرای سنگی ایران به شمار میرود. علاوه بر بلوط، گونههایی مانند بادام کوهی، کیالک و ارژن نیز در این منطقه میروید. بخش زیادی از دشت برم در محدوده ذخیرهگاه زیستکره ارژن و تالاب پریشان قرار دارد.
آبشار حکیمباشی که روستایی به همین نام در نزدیکی آن واقع شده، به عنوان یک آبشار فصلی، با 25 متر ارتفاع، هر ساله در فصول پر باران پذیرای طبیعتگردان است.
چشمه سرآب اردشیر، یکی از چشمههای کازرون است که بقایای سازههایی از دوره ساسانیان نیز در اطراف آن دیده میشود. این چشمه برای تامین آب آشامیدنی مردم منطقه مورد استفاده قرار میگیرد.
در 25 کیلومتری شمال کازرون نیز پارک جنگلی امامزاده سید حسین در نزدیکی بقعه این امامزده قرار دارد که به دلیل پوشش گیاهی مناسب و چشمهسارهای پر آب، مقصدی دلپذیر برای گذران اوقات فراغت به شمار میآید. در مناطق شمالی کازرون میتوانید به منطقه تنگه تیکاب هم سر بزنید. این منطقه در زبان محلی «تنگ تیکو» نیز گفته میشود و غارهای اطراف آن، حدود 18 هزار سال پیش سکونتگاه انسانها بوده است. در 28 کیلومتری شمال شرق کازرون نیز سروی کهنسال وجود دارد که به «سرو کلانی» معروف است. به گفته مردم محلی عمر این سرو، به بیش از پنج قرن میرسد. در 50 کیلومتری جنوب کازرون نیز چشمه دادین در دهستانی به همین نام قرار دارد. در این مناطق کوهستان سرمشهد به عنوان یکی از مکانهای مورد توجه کوهنوردان به شمار میرود.
نام | کازرون و جاذبههای طبیعی و تاریخی آن |
کشور | ایران |
ناحیه | فارس |
شهر | کازرون |
نوع | تاریخی |
ثبت | بدون ثبت |




Choose blindless
کوری سرخ کوری سبز کوری آبی قرمز به سختی دیده می شود سبز به سختی دیده می شود آبی به سختی دیده می شود تک رنگ تک رنگ خاصتغییر اندازه فونت:
تغییر فاصله کلمات:
تغییر ارتفاع خط:
نوع ماوس را تغییر دهید: