آبشار آسیاب خرابه، جلوه‌ای از زیبایی‌های طبیعت

آبشار آسیاب خرابه، جلوه‌ای از زیبایی‌های طبیعت

آبشار آسیاب خرابه، جلوه‌ای از زیبایی‌های طبیعت
آسیاب خرابه که در ترکی آن را «خرابا دییرمان» می‌گویند، آبشاری است که در نزدیکی مرز ایران و جمهوری آذربایجان، در شهر مرزی جلفا قرار دارد. جلفا یکی از شهرستان‌های شمالی استان آذربایجان شرقی است که در مرز جمهوری آذربایجان و کرانه جنوبی رود ارس قرار دارد. این شهرستان چندین اثر تاریخی ویژه در خود دارد و از این حیث به عنوان یکی از جذاب‌ترین مقاصد گردشگرانی به شمار می‌رود که به آذربایجان شرقی سفر می‌کنند، به طوری که پس از تبریز، دومین مقصد عمده گردشگران به شمار می‌رود.
جلفا در 135 کیلومتری شمال شهر تبریز قرار دارد و یک شهر گمرکی محسوب می‌شود. منطقه آزاد تجاری و صنعتی ارس در این شهرستان قرار دارد و به عنوان یکی از اصلی‌ترین قطب‌های تجاری و صادراتی منطقه به شمار می‌آید. وجود مراکز خرید و بازارچه‌های متعدد، یکی از ویژگی‌های خاص این شهرستان است.

ویژگی‌ها و جغرافیای آسیاب خرابه

ارتفاع آبشار اصلی آسیاب خرابه، نزدیک 15 متر است. آب این آبشار از کوه کیامکی تامین می‌شود، کوهی که از قله‌های بلند منطقه به شمار می‌آید. آب این آبشار، پس از گذشتن از خزه‌ها و گیاهان آبزی، به مجموعه‌ جویبارهایی تبدیل می‌شود که در ادامه مسیر به هم می‌پیوندند و به سوی شمال جاری می‌شوند. در اطراف آبشار اصلی نیز چندین آبشار کوچک و بزرگ وجود دارد.
در نزدیکی این آبشار یک آسیاب قدیمی قرار دارد که در حال حاضر متروک و مخروبه است، از این رو این آبشار را هم «آسیاب خرابه» نامیده‌اند. بر اساس گفته‌های مردم محلی، این آسیاب در قدیم برای آرد کردن گندم‌های کشاورزان منطقه کاربرد داشته است. ارتفاع این آسیاب 10 متر و مساحت محوطه پایینی آن، 200 متر مربع است. توجه و حضور گردشگران در این منطقه، سبب شده در سال‌های اخیر مرمت‌هایی روی این آسیاب صورت گیرد، با این حال هنوز نام این بنا تغییر نکرده و همه آن را «خرابه» می‌نامند! همچنین در اطراف آبشار، امکانات رفاهی برای گردشگران فراهم آمده است.
آبشار در 27 کیلومتری هادی‌شهر قرار دارد. منجن‌آباد در پنج کیلومتری این آبشار واقع است و نزدیک‌ترین روستا به آن به شمار می‌رود. نزدیکی این آبشار به رود ارس، امکان بازدید از جاذبه‌های طبیعی گسترده‌ای را فراهم آورده است.

بهترین زمان برای بازدید از آبشار آسیاب خرابه

آب و هوای سرد و کوهستانی منطقه، بازدید از این اثر طبیعی در فصول سرد را دشوار کرده است. در اطراف آبشار تابلوهای هشداردهنده زیادی دیده می‌شود که بیشتر به خاطر یخبندان‌های طولانی منطقه نصب شده‌اند. در سال‌هایی که دمای هوا پایین می‌آید، آبشارها یخ می‌بندند و به محض گرم شدن هوا، توده‌هایی از یخ از ارتفاع سقوط می‌کند. سقوط این یخ‌ها ممکن است گردشگرانی را که در آن محل حضور دارند، دچار آسیب کند. با این توضیحات، بهتر است زمانی در اواسط بهار تا پایان تابستان را برای بازدید از این آبشار زیبا انتخاب کنید. البته دیدنی‌های این آبشار در پاییز و زمستان نیز وصف‌ناپذیر است، ولی حضور در این فصول، نیازمند تجهیزات مناسب و به همراه داشتن تدارکات کافی است.
اگر از آبشار آسیاب خرابه دیدن می‌کنید، برای بازدید از دیدنی‌های دیگری که در نزدیکی آن قرار دارند نیز وقت بگذارید؛ از جمله روستای کردشت که در زمان جنگ‌های ایران و روسیه که در فاصله سال‌های 1804 تا 1828 میلادی (1183 تا 1206 خورشیدی)، در دو دوره رخ داد، مقر سپاه ایران بود. عبور و مرور از رود ارس، در آن زمان از نزدیکی همین روستا صورت می‌گرفت و به همین دلیل، هنوز هم بقایای استحکامات نظامی و برج‌های دیده‌بانی در آن دیده می‌شود.
نام آبشار آسیاب خرابه، جلوه‌ای از زیبایی‌های طبیعت
کشور ایران
ناحیهآذربایجان شرقی
شهرجلفا
نوعتاریخی,طبیعی
ثبتبدون ثبت

ش ی د س چ پ ج

سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی یکی از سازمان‌های وابسته به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است که در سال 1374 ه.ش (1995 میلادی) تأسیس شده است.[بیشتر]

متن خود را وارد کرده و Enter را فشار دهید

تغییر اندازه فونت:

تغییر فاصله کلمات:

تغییر ارتفاع خط:

نوع ماوس را تغییر دهید: