کاروانسرای شیخعلیخان، اقامتگاه مجلل کاروانهای تجاری
کاروانسرای شیخعلیخان، اقامتگاه مجلل کاروانهای تجاری
کاروانسراهای ایرانی به عنوان یک میراث جهانی شناخته میشوند. کاروانسراها تاسیساتی بودند که در مسیر عبور کاروانهای تجاری و مسافری بنا میشدند تا امکانات اقامتی و رفاهی را به آنها عرضه کنند و امنیت راهها را ارتقا دهند. بیشتر کاروانسراهایی که امروز در ایران باقی ماندهاند، یادگاری از دوره صفویه (قرن شانزدهم و هفدهم میلادی) هستند. ساخت کاروانسراها که معمولا خارج از نواحی شهری بنا میشدند و هزینه زیادی در بر داشتند، نشان میدهد تجارت در آن برهه تاریخی تا چه میزان رونق و پیشرفت داشته است. این بناها به اندازهای مهم بودند که در ساخت آنها راقیترین فنون معماری و بهترین مصالح ساختمانی به کار گرفته میشد تا استحکام و امنیت بیشتری پیدا کنند. همین که امروز پس از گذشت بیش از پنج قرن از ساخت کاروانسراها، بسیاری از آنها پابرجا ماندهاند، نشان میدهد چه دقت و مهارتی در ساخت آنها به کار گرفته شده است... «کاروانسرای شیخعلیخان زنگنه» یکی از کاروانسراهای مربوط به دوره صفویه است که در مناطق میانی ایران قرار دارد.
کاروانسرای شیخعلیخان، ویژگیها
روستای جهادآباد (چالهسیاه) نزدیکترین سکونتگاه انسانی به کاروانسرای شیخعلیخان است. کاروانسرا در شهرستان شاهینشهر از توابع استان اصفهان قرار دارد. بر اساس کتیبهای که بر بالای ورودی بنا نصب شده، بانی عمارت شخصی به نام «شیخعلیخان» و تاریخ ساخت آن 1098 هجری قمری (1687 میلادی) است. البته به نظر میرسد بنای کاروانسرا به پیش از این تاریخ مربوط شود و عملیاتی که برای مرمت بنا صورت گرفته در این تاریخ به پایان رسیده باشد. کارشناسان با توجه به شکل ساخت بنا، آن را «کاروانسرای سلطنتی» به شمار میآورند و احتمال میدهند شاهان صفوی در مسیر سفرهای خود در آن اقامت میگزیدند.
معماری کاروانسرای شیخعلیخان
مجموع مساحت کاروانسرا به 6400 متر مربع بالغ میشود. سنگ و آجر عمده مصالح ساخت کاروانسرا به شمار میآید. پلان ساخت کاروانسرا «چهار ایوانی» است، به این معنی که حیاطی بزرگ در میانه قرار دارد و چهار ایوان، چهارسوی آن را در بر گرفتهاند. این ایوانها محل اتصال حیاط و اتاقهای اقامتی هستند. یکی از ویژگیهای خاص کاروانسرا، نبود برج در آن است، در حالی که بیشتر کاروانسراهای ایرانی در چهار طرف خود، برجهایی داشتند که برای دیدهبانی و گاهی روشن کردن آتش و نشان دادن مسیر به کاروانها به کار میرفت. این برجها از نظر فنی به استحکام کاروانسرا نیز کمک میکردند و باعث میشدند دیوارهای قطور آن دچار ریزش نشوند. با این حال نبود چنین سازههایی نشان میدهد معماران کاروانسرا در ساخت آن تمهیدات ویژهای تدارک دیدهاند، از جمله ساخت صفههایی که با دیوارهای کناری زاویهای منفرجه تشکیل دادهاند.
سرسرای ورودی عمارت با مقرنس تزئین شده و در اطراف آن چهار صفه و چهار طاقنما به چشم میخورد. ترکیب این اجزا ساختاری باعظمت به بنا بخشیده است. ورودی کاروانسرا محوطهای نسبتا بزرگ با کفی سنگفرش است. گنبدی با کاربندیهایی شکیل بر بالای این محوطه به چشم میخورد. در دو سوی ورودی دو راهپله ایجاد کردهاند که به بالاخانه راه دارد. در این بخش فضایی تو در تو به وجود آمده که صفهها و طاقنماهایی در آن دیده میشود. این بخش از یک سو به بیرون و از یک سو به سرسرای ورودی اشراف دارد. سقف پشت بام نیز از طریق پلههایی که در بالاخانه وجود دارد، در دسترس است. خانههای روستا که تا نزدیکی کاروانسرا پیشروی کردهاند، به خوبی از پشت بام قابل مشاهدهاند.
کاروانسرا به جز حیاط مرکزی، دو حیاط کوچک نیز در دو سوی سرسرای ورودی دارد. ابعاد حیاط اصلی 4070 در 4096 سانتیمتر و ابعاد حیاطهای کوچکتر 1022 در 1455 سانتیمتر است. حیاطهای کوچک شکلی هشتضلعی دارند و هر ضلع آنها به منزلگاههایی ختم میشود که در اختیار مهمانان ویژه و هیات همراه آنان قرار میگرفت. در دو منتهیالیه ورودی (جنوب شرقی و جنوب غربی بنا) راهروهایی عریض به طویلهها راه دارند. دو صفه پنجضلعی که احتمالا نگهبانانی در آن مستقر میشدند، در دو سمت راهروها ساخته شده است. حیاط اصلی در سمت ورودی کاروانسرا به چند صفه ختم میشود و اتاقی در این بخش وجود ندارد، ولی در ضلع مقابل ورودی، هشت اتاق ساخته شده است. دو جفت سه تایی اتاق نیز در دو ضلع دیگر، جمعا 12 اتاق را برای اقامت کاروانیان مهیا کرده است. بدین ترتیب در سه طرف حیاط اصلی، 20 اتاق برای اقامت وجود دارد. اتاقها تزئین خاصی ندارد و درون آنها چند طاقچه برای قرار دادن وسایل تعبیه شده است.
ثبت ملی و جهانی کاروانسرای شیخعلیخان
این کاروانسرا در سال 1986 میلادی (1364 خورشیدی) در فهرست میراث ملی ایران و در سال 2023 میلادی (1402 خورشیدی) به همراه 53 کاروانسرای دیگر در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید.
نام | کاروانسرای شیخعلیخان، اقامتگاه مجلل کاروانهای تجاری |
کشور | ایران |
ناحیه | اصفهان |
شهر | شاهین شهر |
نوع | تاریخی |
ثبت | یونسکو,ملی |
Choose blindless
کوری سرخ کوری سبز کوری آبی قرمز به سختی دیده می شود سبز به سختی دیده می شود آبی به سختی دیده می شود تک رنگ تک رنگ خاصتغییر اندازه فونت:
تغییر فاصله کلمات:
تغییر ارتفاع خط:
نوع ماوس را تغییر دهید: