کاروانسرای عباسآباد تایباد، تماشای ابهت یک بنای اصیل ایرانی
کاروانسرای عباسآباد تایباد، تماشای ابهت یک بنای اصیل ایرانی
منطقهای که امروزه با عنوان «خراسان بزرگ» شناخته میشود و در تقسیمات کشوری ایران از سه استان «خراسان شمالی»، «خراسان رضوی» و «خراسان جنوبی» تشکیل شده، از دیرباز یکی از مهمترین مناطق ایران بوده است. یکی از دلایلی که خراسان را در ادوار مختلف جایگاهی بیبدیل میبخشید، جغرافیای آن بود که در بیشتر دورهها به عنوان مرز ایران شناخته میشد و تبادلات فرهنگی و کالایی از طریق آن جریان داشت. این منطقه شرقیترین نقطه ایران بود و به همین دلیل «خراسان» نامیده شد؛ واژهای که به عقیده واژهشناسان شکل دگرگونشده «خور ایستان» است، به معنی جایی که خورشید از آن جا طلوع میکند و بر بلندای افق میایستد... جاده ابریشم که در طول چندین قرن مهمترین شاهراه ارتباطی چین با غرب آسیا و اروپا بود، از خراسان عبور میکرد و به همین دلیل، در این استان امکانات و سازههای متعددی درست شده بود تا به عنوان منزلگاه و استراحتگاه کاروانها و محل استقرار نیروهای حافظ امنیت راهها مورد استفاده قرار گیرد. بیدلیل نیست که امروز هم در خراسان کاروانسراهای زیادی از روزگار گذشته بر جا مانده و نام این استان از این نظر، زبانزد است. «کاروانسرای عباسآباد» از جمله کاروانسراهای استان خراسان به شمار میآید که در فهرست میراث جهانی یونسکو نیز ثبت شده است. گرچه این کاروانسرا در طول چندین قرن دچار آسیب و فرسایش شده، ولی هنوز هم میتوان با بازدید از آن شکوه و ابهت یک بنای اصیل ایرانی را به تماشا نشست.
کاروانسرای عباسآباد در کجا قرار دارد؟
این کاروانسرا که با عنوان «رباط عباسآباد» نیز شناخته میشود، در شهرستان تایباد استان خراسان رضوی واقع شده است. فاصله کاروانسرا از شهر تایباد نزدیک 26 کیلومتر است. برای رسیدن به این بنا از شهر تایباد باید مسیری را به سوی شمال غرب، در جاده قدیم شهر به تربت جام بپیمایید.
تایباد از سمت شرق با کشور افغانستان مرز مشترک دارد و در حال حاضر نیز همچون گذشته یکی از مهمترین مناطق مرزی در شرق ایران به شمار میآید. وجود مرز دوغارون که بخشی از منطقه ویژه اقتصادی دوغارون شمرده میشود، مویدی بر این ادعاست. این منطقه ویژه در سال 2010 میلادی (1389 خورشیدی) در این شهرستان شکل گرفت و به سرعت به یکی از مهمترین مراکز صادرات فرآوردههای سوختی، مصالح ساختمانی، مواد غذایی و سایر کالاها به افغانستان تبدیل شد.
تاریخچه و ویژگیهای کاروانسرای عباسآباد تایباد
کاروانسرای عباسآباد را بنایی مربوط به دوره تیموریان (1370 تا 1506 میلادی) میدانند که در دوره صفویه (قرن شانزدهم میلادی) تعمیرات اساسی روی آن صورت گرفته است. مساحت کاروانسرا بیش از چهار هزار متر مربع است. از آن جا که این کاروانسرا در مسیری پرتردد قرار داشت، امکانات رفاهی گستردهای برای آن تدارک دیده شده بود؛ از جمله آبانبار، اتاقهای متعدد برای سکونت مسافران و چند اصطبل برای نگهداری چارپایان. کاروانسرا دو حیاط دارد که دورتادور آن را ایوانهایی فراگرفته است. ایوانها اتاقهای محل سکونت کاروانها را به حیاط متصل میکند. اندازه اتاقها در بخشهای مختلف کاروانسرا با یکدیگر متفاوت است. آبانبار کاروانسرای عباسآباد تایباد با آب قنات و آبهای سطحی حاصل از ریزش باران پر میشد. وسعت و امکانات کاروانسرا نشان میدهد در زمان رونق، این بنا به عنوان یکی از تاسیسات راهبردی مسیر ارتباطی ایران با شرق شناخته میشد.
دور بودن کاروانسرا از مراکز جمعیتی، علاوه بر این که آن را از آسیب فعالیتهای انسانی در امان نگه داشته، به دلیل دور بودن از آلودگی نوری، محیطی مناسب برای فعالیتهای رصدی به وجود آورده است. در نزدیکی کاروانسرا قلعهای قرار دارد که از جنس خشت ساخته شده است. این دو اثر در کنار یکدیگر «مجموعه عباسآباد» را تشکیل دادهاند.
ثبت ملی و جهانی کاروانسرای عباسآباد تایباد
این کاروانسرا در سال 1999 میلادی (1378 خورشیدی) در فهرست آثار ملی ایران ثبت شد. کاروانسرای عباسآباد تایباد یکی از 54 کاروانسرای ایران بود که در سال 2023 میلادی در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید.
نام | کاروانسرای عباسآباد تایباد، تماشای ابهت یک بنای اصیل ایرانی |
کشور | ایران |
ناحیه | خراسان رضوی |
شهر | تایباد |
نوع | تاریخی |
ثبت | یونسکو,ملی |
Choose blindless
کوری سرخ کوری سبز کوری آبی قرمز به سختی دیده می شود سبز به سختی دیده می شود آبی به سختی دیده می شود تک رنگ تک رنگ خاصتغییر اندازه فونت:
تغییر فاصله کلمات:
تغییر ارتفاع خط:
نوع ماوس را تغییر دهید: