روستای جوشین، روستایی تاریخی با چشم‌اندازی بی‌نظیر

روستای جوشین، روستایی تاریخی با چشم‌اندازی بی‌نظیر

روستای جوشین، روستایی تاریخی با چشم‌اندازی بی‌نظیر
روستای جوشین در 100 کیلومتری شهر تبریز، در بخش خاروانای شهرستان ورزقان قرار دارد. بیشتر مردم این شهرستان در روستاها زندگی می‌کنند. به خاطر جغرافیای کوهستانی ورزقان، تابستان‌های آن معتدل، ولی زمستان‌هایش بسیار سرد است.
روستای جوشین علاوه بر طبیعت و آب و هوای دلپذیرش، از آثار تاریخی بی‌نظیری برخوردار است، آثاری که دیدن از آن می‌تواند سفری دلپذیر برای گردشگران به دنبال بیاورد. این روستا مرکز دهستانی به همین نام است که غیر از جوشین، هشت روستای دیگر را نیز در خود دارد. مردم این روستا علاوه بر کشاورزی و دامداری به زنبورداری نیز می‌پردازند. جوشین یکی از قدیمی‌ترین روستاهای منطقه است و بر اساس کشفیات حاصل از کاوش‌ها، احتمالا قدمت سکونت انسان در آن به بیش از سه هزار سال می‌رسد.

قلعه جوشین

در بالای کوهی پر شیب و سنگلاخی، قلعه‌ای تاریخی قرار دارد که به عقیده برخی کارشناسان، به بابک خرمدین تعلق داشته است. بابک خرمدین در قرن نهم میلادی (دوم و سوم خورشیدی) رهبر ایرانیان مخالف سلسله عباسیان بود. این قلعه با ورزقان 26 کیلومتر و با روستای جوشین شش کیلومتر فاصله دارد و در ناحیه‌ای تاریخی به نام دیزمار واقع شده است. ارتفاع قلعه از سطح دریا 1800 متر است و قرار گرفتن آن روی ارتفاع زیاد، موجب شده به مناطق اطراف تسلط بسیار خوبی داشته باشد. مسیر رسیدن به قلعه بسیار صعب‌العبور است. در واقع شیب تند سه طرف قلعه موجب شده دسترسی به آن، تنها از یک مسیر ممکن باشد، آن هم مسیری تنگ که دو نفر به سختی می‌توانند به صورت همزمان از آن عبور کنند. در گذشته همین ویژگی امنیت بالایی را به قلعه می‌بخشید و موجب می‌شد به یک دژ نفوذناپذیر تبدیل شود. گفته می‌شود در زمان ورود اسلام به ایران (قرن هفتم میلادی) مردم منطقه با پناه گرفتن در این قلعه در برابر مسلمانان مقاومت کردند، به طوری که لشکریان مسلمان نتوانستند با شیوه‌های نظامی به قلعه نفوذ کنند و در نهایت، با به کار گیری حیله‌هایی موفق به فتح آن شدند. 
در پایین‌دست این قله، دره‌ای قرار دارد که میان ارتفاعات قلعه جوشین و کوه‌های پیر سقا فاصله ایجاد کرده است. این دره در گذشته محل عبور کاروان‌های تجاری بوده و به همین خاطر، راهزنان در ارتفاعات قلعه جوشین به کمین کاروان‌ها می‌نشستند.
با وجود آن که ساختار قلعه تا حد زیادی از بین رفته، بقایای اتاق‌هایی ساخته‌شده با سنگ و ملات آهک و گچ قابل تشخیص هست. همچنین حوضچه‌هایی برای ذخیره آب در دامنه کوه ایجاد شده است. ورودی قلعه پله‌هایی از سنگ تراش‌خورده دارد که هنوز شکل قدیمی خود را حفظ کرده‌اند. چند گودال استوانه‌ای شکل نیز بر روی صخره‌ها دیده می‌شود که به احتمال زیاد برای قرارگیری مشعل تعبیه شده است.

سفالینه‌های باستانی جوشین

در کاوش‌های صورت‌گرفته در قلعه جوشین و مناطق اطراف آن، سفالینه‌هایی کشف شده که ممکن است به 6500 سال پیش تعلق داشته باشد. پیکرک‌های گلی و سفالی و مفرغی، درفش‌های استخوانی و ابزار سنگی، اجاق‌هایی که در عصر مفرغ کاربرد داشته، سرنیزه‌های آهنی و آویزهای مختلف از جنس مفرغ، از جمله اشیایی محسوب می‌شود که در کاوش‌های انجام‌شده در جوشین به دست آمده است.

امامزاده سید ابراهیم خلیل جوشین

در پایین‌دست قلعه جوشین، بقعه‌ای مربوط به یکی از نوادگان امام موسی بن جعفر، پیشوای هفتم شیعیان قرار دارد. با وجود آن که آرامگاه واقع در این بقعه فاقد سنگ‌نبشته است و نسب‌نامه‌ای درباره آن در دسترس نیست، مردم محلی شخص مدفون در آن را ابراهیم خلیل می‌دانند.
نام روستای جوشین، روستایی تاریخی با چشم‌اندازی بی‌نظیر
کشور ایران
ناحیهآذربایجان شرقی
شهرورزقان
نوعتاریخی,طبیعی
ثبتبدون ثبت

ش ی د س چ پ ج

سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی یکی از سازمان‌های وابسته به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است که در سال 1374 ه.ش (1995 میلادی) تأسیس شده است.[بیشتر]

متن خود را وارد کرده و Enter را فشار دهید

تغییر اندازه فونت:

تغییر فاصله کلمات:

تغییر ارتفاع خط:

نوع ماوس را تغییر دهید: