داراب و چند جاذبه تاریخی و طبیعی آن

داراب و چند جاذبه تاریخی و طبیعی آن

داراب و چند جاذبه تاریخی و طبیعی آن
داراب در شرق استان فارس و در فاصله 245 کیلومتری شیراز قرار دارد. اقتصاد این شهر بر پایه کشاورزی و محصول عمده آن، مرکبات، خصوصا پرتقال است. شهر باستانی دارابگرد در نزدیکی محل کنونی این شهر قرار دارد، از این رو می‌توان قدمت داراب را به دوره باستان مربوط دانست.

دیدنی‌های داراب

آثار تاریخی دوره پیش از اسلام
نقش شاپور و شهر باستانی دارابگرد، مهم‌ترین آثار تاریخی این شهر از دوره پیش از اسلام هستند. همچنین آتشکده آذرخش که در سه دوره مهرپرستی، زرتشتی و اسلامی، محل عبادت پیروان این آیین‌ها بوده و در دل کوه به صورت دست‌کند به وجود آمده، دیگر اثر تاریخی مهم این شهر به شمار می‌رود. در نزدیکی این آتشکده، یک آسیاب سنگی وجود دارد که از دو استوانه سنگی بزرگ تشکیل شده است. آسیاب در بالای کوه قرار دارد و با نیروی آب به گردش در می‌آید. بر اساس نظر باستان‌شناسان، معماری این آسیاب سنگی به دوره ساسانیان (224 تا 651 میلادی) مربوط است. در غرب این آسیاب یک کتیبه به خط کوفی مشاهده می‌شود که از تعمیر آن در دوره اتابکان حکایت دارد. اتابکان در بین سال‌های 1174 تا 1597 میلادی بر بخش‌هایی از غرب و جنوب ایران کنونی حکومت می‌کردند. این آسیاب در دوره قاجار (قرن نوزدهم) مورد مرمت قرار گرفته و در زمان حکومت ناصرالدین‌شاه (سلطنت از 1848 تا 1896 میلادی) از آن استفاده شده است.
آتشکده آذرجو یکی دیگر از بناهای قدیمی داراب است که بر اساس نقل‌های موجود، حدود هزار سال پیش از میلاد، به دستور زرتشت ساخته شده است. بر این اساس تاسیس این آتشکده به پیش از ایجاد شهر دارابگرد بر می‌گردد و به نظر می‌رسد یکی از دلایلی که دارابگرد ساخته شد، محافظت از این آتشکده و آتش مقدسی بوده که در آن افروخته شده است.
آثار تاریخی دوره اسلامی
یکی از مهم‌ترین آثار دوره اسلامی داراب، مسجد جامع این شهر است که تنها مسجد چهار مناره‌ای جهان خوانده می‌شود. این مسجد بعد از تاسیس چند بار مورد مرمت قرار گرفته است، ولی بخش‌های قدیمی آن بیش از 700 سال قدمت دارند.

جاذبه‌های طبیعی داراب

یکی از جذاب‌ترین روستاهای اطراف داراب، روستای لایزنگان است. این روستا با شهر داراب 75 کیلومتر فاصله دارد و از آن به عنوان سرزمین گل‌های محمدی یاد می‌شود. لایزنگان یکی از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان گل محمدی در استان فارس و ایران به شمار می‌رود. این روستا به خاطر قرار گرفتن در ارتفاعات، به صورت پلکانی ساخته شده و چشمه‌هایی زلال و غارهایی دیدنی دارد. غارهای لای‌سنه، معدن‌گاه، باغ کر، پیرنو و پیر شیخ‌علی از جمله دیدنی‌های این روستا به شمار می‌رود.
چشمه گلابی که از داراب 17 کیلومتر فاصله دارد، یکی از پر آب‌ترین چشمه‌های ایران است و سه خروجی آب شیرین دارد. دلیل نامگذاری این چشمه به این نام، شباهت آن به میوه گلابی است. با وجود آن که منابع نمکی زیادی در منطقه وجود دارد، آب این چشمه شیرین است و موجب محبوبیت آن در بین گردشگران شده است.
اگر قرار باشد فهرستی از زیباترین جاذبه‌های طبیعی استان فارس تهیه کنیم، بی‌شک تنگه رغز داراب در میان آن‌ها جای خواهد داشت. این تنگه که در بخش فسارود، در 30 کیلومتری شمال غرب داراب و نزدیک روستای رغز قرار دارد و آبشار و آبگیری منحصر به فرد در آن دیده می‌شود. آب موجود در تنگه رغز از دل جنگل می‌جوشد و پنج کیلومتر مسافت را درون یک دره می‌پیماید. این آب در مسیر خود 64 آبشار و نزدیک 100 حوضچه طبیعی با عمقی بین شش تا 20 متر به وجود می‌آورد. از این میان، تنها 14 آبشار و آبگیر دره جنوبی مورد توجه مردم و کوهنوردان است و بقیه آبشارها و آبگیرها، خصوصا آخرین آبشار که ارتفاعی 35 متری دارد و محل جوشیدن چشمه به شمار می‌رود، بکر مانده است. بلندترین آبشار این مجموعه 65 متر ارتفاع دارد.
یکی دیگر از جاذبه‌های طبیعی داراب، تنگ چک‌چک است که در روستای سرتند در جنوب رستاق قرار دارد. طول این تنگه به 20 کیلومتر می‌رسد و به عقیده برخی کارشناسان، قدیمی‌ترین راه ارتباطی داراب و بندرعباس، از آن عبور می‌کرد. در این تنگه یک محوطه تاریخی وجود دارد که شامل بناهای چهارطاقی است. یکی از این بناها گنبددار است و به «قصر آینه» شهرت دارد. این بنا تنها یک ورودی در قسمت شرقی خود دارد و در داخل آن طاقچه‌های متعدد به چشم می‌خورد. وجود این طاقچه‌ها احتمال مذهبی بودن این مکان را بالا می‌برد. در ارتفاعات شمالی تنگ چک‌چک یک برج نگهبانی دیده می‌شود که با سنگ و گچ درست شده است. در شرق این منطقه، چشمه‌ای قرار دارد که آب از آن چکه می‌کند و نام منطقه را از آن اقتباس کرده‌اند.
بخش فورگ یا فرگ شهرستان داراب نیز جاذبه‌های طبیعی قابل توجهی دارد. آبشار فدامی، تل سیاه و دره‌ای که به نام «دره آکواریوم» شهرت دارد، از جمله جاذبه‌های معروف این بخش هستند.
نام داراب و چند جاذبه تاریخی و طبیعی آن
کشور ایران
ناحیهفارس
شهرداراب
نوعتاریخی,طبیعی
ثبتبدون ثبت

ش ی د س چ پ ج

سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی یکی از سازمان‌های وابسته به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است که در سال 1374 ه.ش (1995 میلادی) تأسیس شده است.[بیشتر]

متن خود را وارد کرده و Enter را فشار دهید

تغییر اندازه فونت:

تغییر فاصله کلمات:

تغییر ارتفاع خط:

نوع ماوس را تغییر دهید: