
پارک ملی کنتال و چشمانداز بینظیر دشت لالههای قلعه علیبیگ
پارک ملی کنتال و چشمانداز بینظیر دشت لالههای قلعه علیبیگ
پارک ملی کنتال در مرز استان آذربایجان شرقی و جمهوری ارمنستان قرار دارد. گونههای جانوری و گیاهی این پارک، آن را به یکی از مناطق مهم استان تبدیل کرده است. این پارک بخشی از پناهگاه حیات وحش کیامکی به شمار میآید.
پارک ملی کنتال در کجا قرار دارد؟
کنتال یا کمتال، یکی از کوههای استان آذربایجان شرقی است که در 50 کیلومتری جلفا قرار دارد. فاصله این کوه با شهر تبریز، 175 کیلومتر است. برای دسترسی به کوه کنتال، باید در جاده جلفا به خداآفرین به پیش بروید و پس از شهر سیهرود، از طریق روستای زیبای «نوجهمهر» یا «میجمیر» که «زیارتگاه سید محمد آقا» را در خود دارد، مسیر خود را ادامه دهید. کنتال در نزدیکی نوار مرزی رودخانه ارس در میان کشورهای ایران و ارمنستان و در امتداد ارتفاعات ارسباران واقع شده است. ارتفاع این کوه که در نزدیکی کوه کیامکی (3347 متر ارتفاع) قرار دارد، 2123 متر است.
پناهگاه حیات وحش کیامکی که پارک ملی کنتال نیز بخشی از آن محسوب میشود، در ناحیه شمال غربی آذربایجان شرقی قرار دارد. این منطقه در سال 1973 میلادی (1352 خورشیدی) به عنوان منطقه حفاظتشده معرفی و دو سال بعد، به پناهگاه حیات وحش تبدیل شد. وسعت این پناهگاه حیات وحش، 96 هزار و 952 هکتار است. وجود بیش از 700 گونه گیاهی و 250 گونه جانوری، اهمیت این پناهگاه را بسیار بالا برده است.
منطقه کنتال از جنوب شرقی به منطقه خرونای شهرستان ورزقان محدود است و از سال 2011 میلادی (1390 خورشیدی) به پارک ملی تبدیل شده است.
ویژگیهای پارک ملی کنتال
پارک ملی کنتال در جنوب رودخانه ارس قرار دارد و در آن، رودخانههای دائمی، صخرههای بلند و درههای ژرفی به چشم میخورد. ساختار صخرهای و ناهمواریهای بسیار زیاد، موجب شده در سراسر این پارک، اثری از سکونتگاههای انسانی به چشم نخورد. علاوه بر این در این پارک ملی، فعالیتهای معدنی و صنعتی نیز وجود ندارد، مسالهای که سبب بکر بودن آن شده است. البته چند قلعه و آسیاب سنگی قدیمی و متروک در منطقه وجود دارد که گاهی به عنوان محل استراحت طبیعتگردان مورد استفاده قرار میگیرد. کوه کنتال نیز مورد توجه برخی گروههای کوهنوردی است. صعود به این کوه به خاطر ساختار خشن و پرشیبش، به مهارت بالا و تجهیزات حرفهای دارد.
برخی مناطق این پارک ملی، صخرهای و صعبالعبور است و تنها زیستگاه جانورانی همچون کل و بز به شمار میرود. گوسفند وحشی، گراز، خرس قهوهای، سیاهگوش، گربه وحشی، گربه جنگلی، پلنگ، روباه، شغال و گرگ، از عمده پستانداران ساکن در پارک ملی کنتال هستند. همچنین ارس، پده، افرا، داغداغان، بنه، گلابی وحشی، سنجد، گز، زرشک، لاله و نسترن، عمدهترین گیاهانی هستند که در این پارک ملی میرویند. پارک ملی کنتال هفت هزار هکتار وسعت دارد و در اوایل بهار، به خاطر رویش لالههای رنگارنگ در دامنههای کوه کنتال، به مزرعهای از لاله تبدیل میشود. این منظره در منطقهای به نام «قلعه علیبیگ» زیباتر از دیگر مناطق است.
در اطراف کوه کنتال درههای زیادی وجود دارد که هر کدام از آنها، مناظری بدیع دارند. دره جرجن، دره رودخانه دستجرد، دره تخته بولاغ، دره انجیرلیخ، دره جهنم، دره فرخ و دره شغلی، از جمله این درهها هستند. به خاطر طبیعت کوهستانی این پارک ملی، بهتر آن است که فصول گرم سال برای بازدید از آن انتخاب شود. همچنین باید برای سفر به این منطقه، از همراهی راهنماهای محلی استفاده کنید.
نام | پارک ملی کنتال و چشمانداز بینظیر دشت لالههای قلعه علیبیگ |
کشور | ایران |
ناحیه | آذربایجان شرقی |
شهر | جلفا |
نوع | طبیعی |
ثبت | ملی |






Choose blindless
کوری سرخ کوری سبز کوری آبی قرمز به سختی دیده می شود سبز به سختی دیده می شود آبی به سختی دیده می شود تک رنگ تک رنگ خاصتغییر اندازه فونت:
تغییر فاصله کلمات:
تغییر ارتفاع خط:
نوع ماوس را تغییر دهید: